HIV/AIDS: Διατροφική αντιμετώπιση και συστάσεις
H 1η Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα AIDS και διοργανώνονται εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών για την επιδημία του ιού HIV.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ο HIV (Human Immunodeficiency Virus – Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) είναι ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome – AIDS). Εισβάλλει στο γενετικό πυρήνα των κυττάρων CD4+ T – βοηθητικών λεμφοκυττάρων και τον καταστρέφει. Από την άλλη μεριά ο όρος AIDS αναφέρεται στο τελευταίο στάδιο της HIV λοίμωξης, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε μεγάλο βαθμό και το HIV οροθετικό άτομο είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και τύπους καρκίνου.
Ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος, του σπέρματος, των προσπερματικών υγρών, των κολπικών υγρών, του μητρικού γάλακτος και σωματικών υγρών που περιέχουν αίμα, ενώ δεν μεταδίδεται μέσω του ιδρώτα, των ούρων, της σιέλου, των δακρύων και της επαφής με διάφορα αντικείμενα. Με λίγα λόγια, ο συνηθέστερος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω της σεξουαλικής επαφής (κολπική, πρωκτική, στοματική) χωρίς προστασία με άτομο που έχει μολυνθεί.
Πώς σχετίζεται όμως η διατροφή με τον ιό HIV;
Η δυσθρεψία είναι μία σημαντική και περίπλοκη συνέπεια της λοίμωξης HIV και προκαλείται από προβλήματα που σχετίζονται με την πρόσληψη τροφής, την πέψη, την απορρόφηση, τον μεταβολισμό και την χρήση των θρεπτικών συστατικών. Το Σύνδρομο Καχεξίας του HIV αναφέρεται στην ακούσια απώλεια βάρους >10% του αρχικού βάρους και συνυπάρχει διάρροια, αδυναμία και πυρετός. Έτσι, γίνεται κατανοητό ότι η εξατομικευμένη ιατρική διατροφική θεραπεία είναι άκρως απαραίτητη.
Οι στόχοι της παρέμβασης ενός κλινικού διαιτολόγου είναι:
● Βελτιστοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και της ποιότητας ζωής
● Αντιμετώπιση των επιπλοκών του ιού ή των φαρμάκων που εμποδίζουν την σωστή θρέψη του ασθενούς
● Κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και μη επεξεργασμένων υδατανθράκων
● Κατανάλωση άπαχου κρέατος
● Περιορισμός γλυκών, αναψυκτικών και τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη
● Πλήρη και θρεπτικά κύρια γεύματα
● Ενυδάτωση
Επομένως, τόσο ο ιός όσο και η φαρμακευτική αγωγή μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση θρέψης του ασθενούς και να παρουσιαστούν διατροφικές ανεπάρκειες χωρίς την συμβολή ενός Κλινικού Διαιτολόγου.
Πηγές:
«HIV λοίμωξη/ AIDS», Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας
Mahan K., Escott-Stump S. «Krause’s Θεραπευτική Διατροφή», ISBN: 978-960-372-201-4, Έτος έκδοσης: 2014
0 Σχόλια