Δείκτης Μάζας Σώματος: Τι είναι, ποιοι είναι κίνδυνοι και πως υπολογίζεται;
Ο δείκτης μάζας σώματος ή ΔΜΣ είναι ένας στατιστικός δείκτης που χρησιμοποιεί το βάρος και το ύψος ενός ατόμου για να παρέχει μια γενική εκτίμηση υγείας σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας. Υπολογίζεται λαμβάνοντας το βάρος ενός ατόμου, σε χιλιόγραμμα, διαιρούμενο με το ύψος του στο τετράγωνο, δηλαδή ΒΜΙ = βάρος (σε kg) / ύψος ^ 2 (σε m ^ 2). Ο αριθμός που δημιουργείται από αυτήν την εξίσωση είναι τότε ο αριθμός BMI του ατόμου.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χρησιμοποιεί το ΔΜΣ για να ορίσει ένα άτομο ως λιποβαρή, φυσιολογικό, υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Ωστόσο, ο ΔΜΣ είναι ανεπαρκής αν χρησιμοποιηθεί ως μοναδικό μέσο για την ταξινόμηση ενός ατόμου ως παχύσαρκου ή φυσιολογικού, ενώ παράλληλα, σε ορισμένους πληθυσμούς, όπως οι αθλητές, ο αυξημένος ΔΜΣ δεν σχετίζεται άμεσα με την κατάσταση της υγείας τους λόγω της αυξημένης μυϊκής μάζας και του βάρους τους που αυξάνει αυτόματα τον ΔΜΣ τους.
Ποια είναι η ταξινόμηση του ΔΜΣ;
Σοβαρά λιποβαρές άτομο - ΔΜΣ μικρότερο από 16,5kg / m ^ 2
Λιποβαρές άτομο - ΔΜΣ κάτω από 18,5 kg / m ^ 2
Κανονικό βάρος ατόμου - ΔΜΣ μεγαλύτερο ή ίσο με 18,5 έως 24,9 kg / m ^ 2
Υπέρβαρο άτομο - ΔΜΣ μεγαλύτερο ή ίσο με 25 έως 29,9 kg / m ^ 2
Παχύσαρκο άτομο - ΔΜΣ μεγαλύτερο ή ίσο με 30 kg / m ^ 2
Κατηγορία παχυσαρκίας I ατόμου - ΔΜΣ 30 έως 34,9 kg / m ^ 2
Κατηγορία παχυσαρκίας II ατόμου - ΔΜΣ 35 έως 39,9 kg / m ^ 2
Κατηγορία παχυσαρκίας III ατόμου - ΔΜΣ μεγαλύτερη ή ίση με 40 kg / m ^ 2 (αναφέρεται επίσης ως σοβαρή, ακραία ή μαζική παχυσαρκία)
Το κύριο θέμα ανησυχίας όσον αφορά τον ΔΜΣ αφορά την αυξανόμενη επιδημία παχυσαρκίας και τον αυξανόμενο πληθυσμό με υψηλό αριθμό ΔΜΣ.
Η Εθνική έρευνα για την υγεία και τη διατροφή των ΗΠΑ (NHANES) του 2007 έδειξε ότι το 63% των Αμερικάνων ανήκουν στην κατηγορία των υπέρβαρων και το 26% στην παχύσαρκη κατηγορία. Μια νέα τρέχουσα έκθεση από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων παρέχει ενημερωμένα δεδομένα σχετικά με τις τάσεις του ΔΜΣ, του ύψους, του βάρους και της περιφέρειας της μέσης, από το 1999-2000 έως το 2015-2016 και δείχνει ότι υπήρξε αύξηση άνω των 8 κιλών στους άνδρες και 7 κιλών στις γυναίκες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στην Αμετική. Ο ΔΜΣ στους ενήλικες έχει αυξηθεί τα τελευταία 18 χρόνια. Ο μέσος ΔΜΣ για τους άνδρες άνω των 20 ετών για το έτος 2015-2016 είναι τώρα 29,1. Ο μέσος ΔΜΣ για τις γυναίκες άνω των 20 ετών για το έτος 2015-2016 είναι τώρα 29,6. Από το 1991 εκτός του ΔΜΣ, το μέσο βάρος και η περιφέρεια της μέσης αυξήθηκαν για όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν για το NHANES από το 1988 έως το 1994, το 1999 έως το 2000 και το 2015 έως το 2016, καταδεικνύουν ότι ο επιπολασμός της παχυσαρκίας αυξάνεται προοδευτικά: από 22,9 σε 30,5 και σε 39,6%. Το 2016, η επίπτωση της παχυσαρκίας στους άνδρες αυξήθηκε στο 37,9% και η επικράτηση της παχυσαρκίας στις γυναίκες αυξήθηκε στο 41,1% στην Αμερική.
Η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται πλέον ως μια χρόνια ασθένεια που αυξάνεται σε όλο τον κόσμο.
Τα στοιχεία από το 2015 δείχνουν ότι περίπου 108 εκατομμύρια παιδιά και 604 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως είχαν ΔΜΣ = 30 που σημαίνει αύξηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας σε όλες σχεδόν τις χώρες από το 1980 και διπλασιασμό του επιπολασμού σε 70 χώρες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Ο αυξανόμενος αριθμός ΔΜΣ συσχετίζεται με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών που βρέθηκαν υπέρβαροι. Αυτός ο προσδιορισμός του υπερβολικού βάρους είναι (ΔΜΣ μεγαλύτερος ή ίσος με 25 kg / m2) ή η ύπαρξη κοιλιακής παχυσαρκίας (περιφέρεια μέσης μεγαλύτερη ή ίση με 35 σε [88 cm] στις γυναίκες ή μεγαλύτερη ή ίση με 40 σε [102 cm] στους άνδρες). Αυτοί βρίσκονται σε αυξημένη συνολική κατάσταση κινδύνου για συννοσηρότητες που σχετίζονται με την παχυσαρκία και αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα.
Η κλινική εκτίμηση περιλαμβάνει τον προσδιορισμό του ΔΜΣ και της παρουσίας κοιλιακής παχυσαρκίας (περιφέρεια μέσης), καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, άπνοιας ύπνου, μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου, συμπτωματικής οστεοαρθρίτιδας και άλλων καταστάσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Η συνύπαρξη διαφόρων ασθενειών, όπως η στεφανιαία νόσος, η περιφερική αθηροσκληρωτική νόσος, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και η άπνοια ύπνου, τοποθετούν τους παχύσαρκους ασθενείς σε μια κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου για επακόλουθα ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία και την αυξημένη θνησιμότητα. Επίσης, οι ασθενείς με αυξημένο αριθμό ΔΜΣ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο το οποίο, μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD) και σακχαρώδη διαβήτη τύπου II (T2DM).
Η εκτίμηση και η διαχείριση του υπέρβαρου ή παχύσαρκου ασθενούς και των σχετικών καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν από αυτό, είναι ένα σημαντικό μέρος του κλινικού υγειονομικού περιβάλλοντος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Επιπλέον, η αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ ΔΜΣ και αυξημένου κινδύνου για την υγεία επιτρέπει τον προσδιορισμό κατηγοριών ΔΜΣ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην επιλογή της θεραπείας απώλειας βάρους για τον ασθενή.
Υπολογίστε εύκολα και γρήγορα το BMI σας
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ΔΜΣ, μπορείτε να ρωτήσετε τον Ιατρό ή τον Διατροφολόγο σας.
Κείμενο: Ρηγάτος Σπύρος, BSc Nursing, RN, CPT, MSc (c) Rehabilitation Sciences
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.gr@gmail.com
0 Σχόλια