Χυμός Aloe vera: 5 +1 οφέλη
Η αλόη είναι το παλαιότερο και το περισσότερο εφαρμοσμένο θεραπευτικό φυτό παγκοσμίως. Είναι γνωστή ως Aloe Barbadensis, έχει μικρά αγκάθια που μοιάζουν με αυτά του κάκτου και υπολογίζεται πως υπάρχουν πάνω από 250 είδη σε όλο τον κόσμο. Προέρχεται από την Νότια Αφρική και την Ισπανία, αλλά σήμερα καλλιεργείται και σε ζεστές περιοχές της Ασίας, της Ευρώπης και της Αμερικής. Από το παρελθόν χρησιμοποιείται για την θεραπεία δερματικών παθήσεων, πληγών, εγκαυμάτων, προβλημάτων γονιμότητας, καρκίνου, γαστρεντερολογικών διαταραχών κ.α.
Πλέον, η αλόη εκτός από τζελ κυκλοφορεί στην αγορά με την μορφή χυμού και είναι εύκολα διαθέσιμη σε όλους. Τι μπορεί να μας προσφέρει όμως ο χυμός της;
● Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μελέτες φαίνεται πως ο χυμός συμβάλλει στον γλυκαιμικό έλεγχο ασθενών με προδιαβήτη ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
● Δρα ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας: ο χυμός αλόης περιέχει 12 απαραίτητα στοιχεία τα οποία αναστέλλουν την φλεγμονή. Επίσης, βελτιώνει την κινητικότητα των αρθρώσεων και των μυών.
● Ανακουφίζει από την δυσκοιλιότητα: η αλόη λειτουργεί ως φυσικό καθαρτικό χάρη στις ανθρακινόνες που βρίσκονται στο εξωτερικό της περίβλημα. Όμως πριν την χρήση του, το άτομο πρέπει να συμβουλευτεί τον θεράποντα ιατρό του για την σωστή δοσολογία.
● Θεραπεύει στομαχικές διαταραχές: προλαμβάνει το έλκος του στομάχου και διευκολύνει την πέψη.
● Συμβάλλει στην στοματική υγιεινή: οι γαργάρες με χυμό αλόης προλαμβάνουν την ουλίτιδα, ενώ το τζελ θεραπεύει τον έρπητα και τα σκασμένα χείλη. Αυτό συμβαίνει λόγω των αντιμικροβιακών και αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων της αλόης.
● Ανακουφίζει από λοιμώξεις του ήπατος: ο χυμός βελτιώνει την λειτουργία του ήπατος και είναι εξαιρετικό αντίδοτο σε περίπτωση υπερβολικής λήψης αλκοόλ.
Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, δηλαδή οι πιθανές παρενέργειες.
Είναι καλό να συμβουλευόμαστε έναν ειδικό πριν την πρόσληψη του χυμού, ώστε να καθορίσει την δοσολογία και να μας ενημερώσει ότι σε περίπτωση στομαχικών ενοχλήσεων η λήψη του πρέπει να διακοπεί.
Η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει πως χρειάζονται να γίνουν περαιτέρω έρευνες που να ισχυροποιούν τα δεδομένα τόσο για τα πλεονεκτήματα, όσο και για τα μειονεκτήματα.
Πηγές:
Manvitha, K., & Bidya, B. (2014). Aloe vera: A wonder plant its history, cultivation, and medicinal uses. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 2(5), 85–88
Sharma, R., Tandon, D., Joshi, V. K., & Attri, S. (2015). Development and evaluation of different beverages from Aloe vera (L.) Burm.f. for their nutritional, functional, and sensory qualities [Abstract]. Indian Journal of Natural Products and Resources, 6(4)
Adam, A. M., Achmad, H., & Fahruddin, A. M. (2018, March 16). Efficacy of mouthwash from aloe vera juice after scaling treatment on patient with gingivitis: A clinical study. Brazilian Research in Pediatric Dentistry and Integrated Clinic. 18(1)
Suksomboon, N., Poolsup, N., & Punthanitisarn, S. (2016, March 23). Effect of Aloe vera on glycaemic control in prediabetes and type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis. Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics, 41(2)
Κείμενο: Χατζησαββίδου Κωνσταντίνα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
0 Σχόλια