Κατευθυντήριες Οδηγίες για θυρεοειδοπάθειες | InMedHealth

 

Κατευθυντήριες Οδηγίες για θυρεοειδοπάθειες


Ο θυρεοειδής αδένας με τις ορμόνες που εκκρίνει δρα σχεδόν σε όλα τα όργανα και είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. 

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει 3 βασικές ορμόνες. Οι δύο είναι σημαντικότερες για τον μεταβολισμό. Για να συντεθούν χρειάζεται ιώδιο, το οποίο προσλαμβάνεται απο την διατροφή (θαλασσινά και μαγειρικό αλάτι). Τόσο η έλλειψη ιωδίου όσο και η υπερπρόσληψη αυτού μπορούν να οδηγήσουν σε δυσλειτουργία του θυροειδούς. Τέλος, η τρίτη ορμόνη έχει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό του ασβεστίου στο σώμα και τα οστά.

Υποθυρεοειδισμός και Υπερθυρεοειδισμός

Στον υποθυρεοειδισμό είναι μειωμένη η παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Αντίθετα, στον υπερθυρεοειδισμό η δραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα είναι αυξημένη και οι ορμόνες υπερπαράγονται. Συμπτώματα των παθήσεων αυτών περιλαμβάνουν την μεταβολή στο σωματικό βάρος, τις αρρυθμίες, την κακή διάθεση, την ατονία κ.α.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα ή τροφές για την αντιμετώπιση των νοσημάτων του θυρεοειδόυς. Για την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής υγείας είναι σημαντική η επιλογή της σωστής ποικιλίας τροφίμων:

· Τρώτε τουλάχιστον 5 μερίδες ποικιλίας φρούτων και λαχανικών εποχής
· Καταναλώστε τρόφιμα υψηλά σε φυτικές ίνες όπως τα λαχανικά και τα δημητριακά προϊόντα, με έμφαση στα ολικής αλέσεως
·Εντάξτε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και το γιαούρτι ή υποκατάστατα αυτών στη διατροφή σας
·Δώστε έμφαση σε πρωτεϊνούχα τρόφιμα όπως το κρέας, το ψάρι, το αυγό και τα όσπρια
·Ως πηγές λίπους επιλέξτε ελαιόλαδο ή βούτυρα ξηρών καρπών και μην κάνετε υπερκατανάλωση αυτών
·Πίνετε νερό επαρκές για τις θερμίδες που καταναλώνετε ( Κάτα μέσο όρο ένας υγιής ενήλικας πρέπει να καταναλώνει καθημερινά 1.5-2L νερό)
·Σε περίπτωση παρουσίας ανεπάρκειας σε μικροθρεπτικά συστατικά  συζητήστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο λήψης κάποιου συμπληρώματος. Σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά για τις θυρεοειδοπάθειες είναι ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη D, το σελήνιο, οι βιταμίνες συμπλέγματος Β, η βιταμίνη C, το μαγνήσιο και ο σίδηρος
·Η σόγια επηρεάζει την απορρόφηση θυροξίνης , επομένως εάν λαμβάνετε αγωγή με θυροξίνη καλό είναι να αποφεύγετε αυτήν και τα προϊόντα της
·Αποφύγετε τρόφιμα υψηλά σε ιώδιο όπως τα φύκια, καθώς μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ομαλή λειτουργία του θυροειδούς, σε περίπτωση υπερθυρεοειδισμού


Καβαρινού Δήμητρα (@nutrientales ) , Τελειόφοιτη Διαιτολογίας- Διατροφής


#inmedhealth

►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ

►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079

►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08

►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.gr@gmail.com

*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη. 



Βιβλιογραφικές Πηγές

·       https://www.healthline.com/nutrition/hashimoto-diet
·       http://www.aaem.pl/The-importance-of-nutritional-factors-and-dietary-management-of-Hashimoto-s-thyroiditis,112331,0,2.html
·       https://www.btf-thyroid.org/thyroid-and-diet-factsheet
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια