Γιατί πρέπει να υπάρχουν επαγγελματίες υγείας στα κέντρα άθλησης; | InMedHealth

 


Γιατί πρέπει να υπάρχουν επαγγελματίες υγείας στα κέντρα άθλησης;

Είναι γεγονός ότι η γυμναστική ισούται με την βελτίωση της υγείας και την ευημερίας. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου σε προπόνηση εντός ή/και εκτός κέντρων άθλησης, μπορεί να συμβεί κάποιος απρόοπτος τραυματισμός ή κάποια έκτακτη κατάσταση υγείας. Ωστόσο στα ιδιωτικά κέντρα άθλησης στην Ελλάδα, σπανίως κάποιος/α θα δει επαγγελματίες υγείας όπως Νοσηλευτές, Φυσικοθεραπευτές ή/και Ιατρούς ως προσωπικό. Γιατί όμως πρέπει ΚΑΘΕ κέντρο άθλησης να έχει προσωπικό επαγγελματία υγείας; Ας δούμε τι αναφέρουν οι μελέτες.

Έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στην Μεγάλη Βρετανία το 2012, αναφέρει ότι ο μέσος άνθρωπος παθαίνει 9.672 τραυματισμούς κατά την διάρκεια της ζωής του. Το National Safety Council αναφέρει πως το 2016, η Αμερική ήρθε αντιμέτωπη με 161.374 θανάτους από τραυματισμούς που μπορούσαν να είχαν προληφθεί με πρώτες βοήθειες και συνολικά 44.500.000 τραυματισμούς. 

Μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με διαφορετική έρευνα το 2015, συμβαίνουν 154.152 τραυματισμοί λόγω άσκησης. Σύμφωνα με το National Safety Council το 2018, το 25% των επειγόντων περιστατικών, μπορούν να διαφύγουν τον κίνδυνο, αν δοθούν άμεσα πρώτες βοήθειες. Σχεδόν 383.000 περιστατικά καρδιακών ανακοπών, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης μέσω πρώτων βοηθειών, συμβαίνουν εκτός των νοσοκομείων, με τα περισσότερα άτομα να ήταν σε υγιή κατάσταση, χωρίς καρδιακά προβλήματα. 

Οι τραυματισμοί μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε. Τα κέντρα άθλησης αποτελούν πηγή τραυματισμών, αφού καθημερινά μπορούν να συμβούν αρκετά ατυχήματα. Αυτά τα ατυχήματα, που καταλήγουν σε τραυματισμούς, συχνά προέρχονται από υπερεκτίμηση των δυνάμεων, έλλειψη γνώσεων, έλλειψη ειδικού προσωπικού, ανεπαρκή καθοδήγηση και λανθασμένα πρότυπα προς μίμηση. η ανάγκη για στελέχωση των κέντρων άθλησης, με άτομα που έχουν πολυδιάστατη γνώση, είναι πιο εμφανής από ποτέ. 

Μελέτη έδειξε ότι, τα άτομα που νιώθουν σωματικό πόνο ή πάσχουν από κάποια πάθηση φοβούνται να ξεκινήσουν σωματική άσκηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, δεν υπάρχουν επαγγελματίες υγείας σε κάθε κέντρο άθλησης με εξειδίκευση στα μυοσκελετικά προβλήματα και τις χρόνιες παθήσεις. Έτσι, υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, από την μεριά των ασκούμενων προς τα κέντρα άθλησης. Για αυτόν τον λόγο, όλα τα κέντρα άθλησης, πρέπει να πλαισιώνονται από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και φυσικοθεραπευτή για έκτακτες καταστάσεις. Επιπλέον, θα υπήρχε αποφυγή περιττών τραυματισμών, ενώ, με την άμεση αντιμετώπιση θα υπήρχε μείωση στις υποτροπιάσεις των τραυματισμών. 

Συμπερασματικά, οι μελέτες δείχνουν ότι με την ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού επαγγελματιών υγείας, οι ασκούμενοι όχι μόνο θα ένιωθαν περισσότερη ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εκγύμνασης αλλά και σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης υγείας θα μπορούσε να σωθεί μία ζωή. 

 

Κείμενο: Σπύρος Ρηγάτος, BSc, RN, CPT, MSc "Rehabilitation Sciences"


#inmedhealth

►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ

►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079

►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08

►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.gr@gmail.com

*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

 

Βιβλιογραφία: 

Bakalis Nikos, Rigatos Spyridon, Vlahopoulos Giorgios, Michalopoulos Eleni, Anagnostou Panagiotis, Filiotis Nikolaos. (2022). A Study of the Biopsychosocial Effects of Exercise on Health. SSRG International Journal of Nursing and Health Science, 8(1), 17-26. https://doi.org/10.14445/24547484/IJNHS-V8I1P103


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια