Χυμός ΝΟΝΙ: Ένα Ρόφημα Που Αξίζει Την Προσοχή Μας | InMedHealth

 

Χυμός ΝΟΝΙ: Ένα Ρόφημα Που Αξίζει Την Προσοχή Μας

Τι είναι;

Noni είναι το κοινό όνομα του Morinda citrifolia, ενός μικρού έως μεσαίου μεγέθους δέντρο (3–10 μέτρα ύψος) που βρίσκεται σε τροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο και στο οποίο αποδίδονται ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες.

 Αν και ο καρπός είναι βρώσιμος, η γεύση του έχει περιγραφεί σαν χαλασμένο τυρί. Ο χυμός του είναι πλούσιος σε βιταμίνες C, Α, Β3 και σίδηρο ενώ τα φύλλα του καταναλώνονταν τόσο σε ωμή όσο και σε μαγειρεμένη μορφή στην Ιάβα και την Ταϊλάνδη. Απ’ την άλλη, στην Ταϊτή, τα ψάρια τυλίγονταν στα φύλλα κατά το ψήσιμο, για να δώσουν μια ελκυστική γεύση στο μαγειρεμένο ψάρι. Οι παραδοσιακοί θεραπευτές της Ταϊτής πιστεύουν ότι το φυτό noni είναι χρήσιμο για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών και οι καταναλωτές χυμού noni σε όλο τον κόσμο έχουν παρόμοιες αντιλήψεις. 

Πόσο αληθείς όμως είναι αυτοί οι ισχυρισμοί; Και πώς ο συγκεκριμένος χυμός έκανε την εμφάνισή του διεκδικώντας τον δικό του χώρο στη διατροφή μας;

Χυμός noni ως αναγνωρισμένο νέο τρόφιμο

Ο χυμός noni ήταν ένα από τα πρώτα τρόφιμα που εγκρίθηκαν σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα νέα τρόφιμα μετά το 1997.

Ως "νέο τρόφιμο" ορίζεται το τρόφιμο εκείνο το οποίο δεν είχε καταναλωθεί ευρέως από τους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από τις 15 Μαΐου 1997. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2003 εγκρίνεται η διάθεση του χυμού noni στην κοινοτική αγορά ως νέο συστατικό τροφίμων που θα χρησιμοποιείται σε παστεριωμένα ποτά φρούτων.

 Η κινεζική κυβέρνηση έχει επίσης εγκρίνει μια πηγή χυμού noni ως ασφαλή νέα πηγή και την έχει εγκρίνει ως λειτουργικό τρόφιμο που μπορεί να ενισχύσει την ανοσία. 

Πιθανά οφέλη για την υγεία

Ο χυμός noni έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων που έχουν παρατηρήσει πρωτίστως, οι πιστοί καταναλωτές του.

Παρόλο που οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί είναι λίγες, παρατηρήθηκαν πράγματι κάποιες ιδιότητες που χρειάζονται την προσοχή μας. Από τα ευεργετικά οφέλη που παρατηρήθηκαν σε in vitro και in vivo μελέτες είναι τα ακόλουθα:

μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα, μεγαλύτερη από άλλους χυμούς φρούτων που χρησιμοποιήθηκαν σαν placebo.

αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

προστασία από τις βλάβες του DNA που προκαλεί ο καπνός του τσιγάρου

ομαλοποίηση λιπιδίων του αίματος

έλεγχος της συστηματικής φλεγμονής και της μείωσης της ομοκυστεϊνης, αφού η υπερομοκυστεϊναιμία έχει συνδεθεί με αθηροσκλήρωση και εγκεφαλικά επεισόδια

βελτίωση του πόνου και της κινητικότητας των αρθρώσεων 

αυξημένη φυσική αντοχή

έλεγχος της συσσώρευσης AGE, χημικών ουσιών, βλαβερών για τον οργανισμό, που οφείλονται στην υπερβολική συσσώρευση γλυκόζης στο αίμα

διαχείριση βάρους

διατήρηση οστικής πυκνότητας στις γυναίκες

έλεγχος της αρτηριακής πίεσης

βελτιωμένη υγεία των ούλων

Ενστάσεις & αντενδείξεις

   Οι διαφορές στις μεθόδους συγκομιδής και επεξεργασίας των φρούτων noni έχουν επίσης αντίκτυπο στην πιθανή αποτελεσματικότητά του. Για παράδειγμα, ο βαθμός ωρίμανσης κατά τη συγκομιδή και η επακόλουθη γήρανση μετά τη συγκομιδή μπορεί να επηρεάσει την αντιοξειδωτική δράση καθώς και την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και σε φαινολικές ενώσεις . Επίσης, οι αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων ζύμωσης περιλαμβάνουν σημαντικές απώλειες στην αντιοξειδωτική δράση. Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή του πουρέ φρούτων noni δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την περιεκτικότητα σε σκοπολετίνη ή βιταμίνη C. 

    Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί όσον αφορά τον χυμό noni, καθώς όλες οι μελέτες ανθρωπίνων παρεμβάσεων που έχουν αξιολογηθεί μέχρι σήμερα αφορούσαν μόνο μία πηγή χυμού της Γαλλικής Πολυνησίας . Γεωγραφικοί παράγοντες και παραλλαγές στις μεθόδους επεξεργασίας είναι γνωστό ότι παράγουν εμπορικά προϊόντα χυμού noni με αποκλίνουσες φυτοχημικές και θρεπτικές συνθέσεις. Επομένως, άλλες πηγές προϊόντων noni μπορεί να έχουν διαφορετικά τοξικολογικά και φαρμακολογικά προφίλ. 

Συμπερασματικά

Αν και ο αριθμός των μελετών που έχουν γίνει είναι περιορισμένος, ο χυμός noni έχει τραβήξει την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας κι όπως φαίνεται, όχι άδικα. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το να εντάξουμε τον χυμό noni στη διατροφή μας, δε θα μπορούσε παρά να είναι μια ωφέλιμη αλλά κι ενδιαφέρουσα εναλλακτική επιλογή χυμού φρούτων.


Kείμενο: Γκέσου Εβελίνα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


#inmedhealth

►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ

►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079

►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08

►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.gr@gmail.com

*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

The Potential Health Benefits of Noni Juice; A review of Human Intervention Studies, West J. B., Deng S., Isami F., Uwaya A., Jensen J. C., 2018

A double – blind clinical safety study of noni fruit juice, West J. B., White D. L., Jensen J. C., Palu K. A., 2009

Evaluation of the ergogenic potential of noni juice, De lu Ma, West J. B., Su X. C., Gao J., Liu T., Liu Y., 2007


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια