3 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΔΙΣΤΑΖΕΙΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ! | InMedHealth

3 λόγοι που διστάζεις να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία!

Επιμέλεια: Διαμαντοπούλου Κατερίνα - Ψυχολόγος

Η ψυχοθεραπεία είναι μια μέθοδος θεραπευτικής παρέμβασης, κυρίως σε προβλήματα/δυσκολίες συναισθηματικής φύσης. Εφαρμόζεται από επαγγελματία που ανήκει στον χώρο της ψυχικής υγείας και είναι κατάλληλα καταρτισμένος και εκπαιδευμένος πάνω σε αυτήν. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις στην ψυχοθεραπεία, οι οποίες εξειδικεύονται σε διαφορετικής φύσης  προβλήματα/διαταραχές. Οι πιο διαδεδομένες είναι η ψυχαναλυτική/ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία, η γνωσιακή -συμπεριφορική, η συστημική και η υπαρξιακή. Η κάθε μια χρησιμοποιεί τα δικά της μέσα για την βέλτιστη επίτευξη των στόχων, που καθορίζονται απο τον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο κατά την διάρκεια της θεραπείας. Γενικά όμως, η ψυχοθεραπεία αποσκοπεί στο να συναχθεί μια επαγγελματική σχέση μεταξύ του θεραπευόμενου και του θεραπευτή, με σκοπό να εντοπιστεί το πρόβλημα του πρώτου και να τεθούν οι βάσεις για την αναθεώρηση της συμπεριφοράς και του τρόπου αντιμετώπισης του. Στόχος της ψυχοθεραπείας, είναι η υιοθέτηση από τον θεραπευόμενο, λειτουργικών τρόπων συμπεριφοράς και σκέψης,για μια πιο ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι απευθύνονται σε ειδικούς ψυχικής υγείας(ψυχολόγους, ψυχίατρους) για προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί, που διστάζουν να το κάνουν, λόγω σκέψεων που ταλανίζουν το μυαλό τους γύρω από την ψυχοθεραπεία.

Κάποιες από τις λανθασμένες αντιλήψεις που επικρατούν για την ψυχοθεραπεία είναι οι παρακάτω: 

«Η ψυχοθεραπεία είναι για τους τρελούς». Ίσως είναι η πιο διαδεδομένη λανθασμένη άποψη που επικρατεί. Όπως ειπώθηκε και πρωτύτερα, η ψυχοθεραπεία έχει να κάνει με την καλύτερη ποιότητα ζωής. Οτιδήποτε ταλανίζει έναν άνθρωπο που τον κρατά πίσω στη ζωή και δεν του επιτρέπει να την χαρεί, χρειάζεται να διερευνήσει τί είναι αυτό που τον δεσμεύει και να το εξαφανίσει. Ίσως να βιώνει ένα αγχωτικό ή τραυματικό γεγονός που να αδυνατεί να ξεπεράσει μόνος. Ίσως ακόμη, απλώς να θέλει να εξελίξει τον εαυτό του και να βελτιώσει τον τρόπο που ερμηνεύει τα πράγματα.  
     
«Αν κάνω ψυχοθεραπεία σημαίνει ότι είμαι αδύναμος». Το να αντιλαμβάνεται κάποιος πότε έχει φτάσει στα όρια του και χρειάζεται ένα χέρι βοηθείας αποτελεί σημάδι δύναμης και θάρρους. Είναι απόλυτα υγιές να θέλεις να προχωρήσεις στη ζωή σου και να αφήσεις πίσω σου τα προβλήματα και τις δυσκολίες σου με την βοήθεια ενός ειδικού. Όταν το σώμα σου πονά και διαμαρτύρεται πηγαίνεις στον γιατρό. Γιατί να μην κάνεις το ίδιο και για την ψυχική σου υγεία;

«Αφού έχω φίλους, γιατί να πάω σε ψυχοθεραπευτή;» Είναι σημαντικό και αρκετά βοηθητικό να έχεις στήριξη από αγαπημένα πρόσωπα που σε καταλαβαίνουν. Όμως, λανθασμένα γίνεται σύγκριση μεταξύ φίλου και ψυχοθεραπευτή. Ο ψυχοθεραπευτής είναι ένα άτομο καταρτισμένο που μπορεί με τις δεξιότητες που διαθέτει να σε βοηθήσει να απαλλαχθείς από το πρόβλημα σου. Επίσης, ο ψυχοθεραπευτής δεν σε γνωρίζει και έτσι δεν είναι προκατειλημμένος απέναντι σου. Σε οικεία πρόσωπα συνήθως διστάζουμε να αποκαλύψουμε όλα μας τα συναισθήματα και τις σκέψεις λόγω της στενής σχέσης που μας συνδέει.


#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com


Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια