8 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ! | INMEDHEALTH

8 Τρόποι να αντιμετωπίσεις την κακή διάθεση!

Από την Ψυχολόγο Διαμαντοπούλου Κατερίνα,

Πολλές φορές στην ζωή μας έχουμε μειωμένη όρεξη και πεσμένη διάθεση. Όταν μιλάμε για κακή διάθεση εννοούμε είτε την κακοκεφιά ή την μελαγχολία, καθώς επίσης τη νευρικότητα και θυμό. Οι αλλαγές στη διάθεση του ατόμου  μπορούν να συμβούν είτε εξαιτίας ενός συμβάντος που  το επηρέασε, είτε ξαφνικά χωρίς  ιδιαίτερο λόγο  το κυριεύει άσχημη διάθεση. 

Παρακάτω αναφέρονται κάποιοι τρόποι που μπορούν βοηθήσουν να βάλεις τέλος στην κακή διάθεση.

1. Ενσωμάτωσε στην καθημερινότητα σου την άσκηση. Έπειτα από έρευνες, έχει αποδειχθεί πως ηάσκηση έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου. Η γυμναστική και γενικότερα η άσκηση  βοηθάει στην αύξηση των ενδορφινών και στη βελτίωση  της διάθεσης. Ακόμα και με δέκα μόλις λεπτά αερόβιας άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα, έχουμε θετικά αποτελέσματα στην αλλαγή της διάθεσης.

2. Μην απομονώνεσαι. Συνδέσου με τους αγαπημένους σου ανθρώπους και μίλησε για αυτό που σε απασχολεί. Μια ευχάριστη συζήτηση ή μια βόλτα με κάποιον φίλο δρα ως αγχολυτικό και βοηθάει στην βελτίωση της κακής διάθεσης. 

3. Ακολούθησε μια υγιεινή διατροφή. Όταν τρεφόμαστε σωστά και προσέχουμε τον εαυτό μας, νιώθουμε καλύτερα με το σώμα μας και αισθανόμαστε ευεξία, κάτι που βοηθά στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης  και της διάθεσης.

4. Κοιμήσου αρκετά και τις σωστές ώρες. Όταν δεν κοιμόμαστε επαρκώς επηρεάζονται οι γνωστικές μας λειτουργίες καθώς και η διάθεση μας. Επομένως ο καλός ύπνος (7-8 ώρες) βοηθάει αδιαμφισβήτητα στην βελτίωση της διάθεσης, παρέχοντας μας, την απαραίτητη ενέργεια να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

5. Να θέτεις ρεαλιστικούς στόχους. Πολλές φορές προσπαθούμε να πετύχουμε πράγματα χωρίς να αξιολογήσουμε αν έχουμε τα απαραίτητα μέσα να τα καταφέρουμε. Αποτέλεσμα αυτού είναι να απογοητευόμαστε και να έχουμε συχνά κακή διάθεση. Πρώτα  λοιπόν, εκτιμάμε αν ο στόχος που έχουμε θέσει είναι εφικτός με τα δεδομένα που ισχύουν στην παρούσα φάση της ζωής μας, και αν κρίνουμε πως είναι, τότε τον χωρίζουμε σε μικρότερα μέρη και ορίζουμε και την χρονική διάρκεια επίτευξής τους. Με αυτό τον τρόπο, βήμα - βήμα, εστιάζοντας σε συγκεκριμένα κομμάτια του στόχου κάθε φορά,  είναι πιθανότερη η επιτυχία μας.

6. Κάνε κάτι διαφορετικό από ό,τι κάνεις συνήθως. Πολλές φορές η ρουτίνα και η επανάληψη μειώνει την δημιουργικότητα και προκαλεί μελαγχολική διάθεση. Προσπάθησε να αφιερώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου, εντάσσοντας στο πρόγραμμα σου κάτι που σε ευχαριστεί ώστε να ξεφεύγεις από την ρουτίνα, όπως μια δραστηριότητα, ένα κοντινό ταξίδι ή περπάτημα στην θάλασσα. Μπορείς ακόμη καθημερινά να κάνεις μικρά διαλείμματα κάνοντας ευχάριστα πράγματα όπως να ακούς  την μουσική που σου αρέσει. Αυτό θα τονώσει την διάθεση σου και θα λειτουργήσεις καλύτερα.

7. Αναρωτήσου μήπως προκαλείς εσύ την κακή διάθεση. Προσπάθησε να εστιάζεις στα καλά πράγματα που συμβαίνουν μέσα στη μέρα σου και να εκτιμάς ό,τι όμορφο έχεις στην ζωή σου. Ακόμη και αν κάποιες μέρες είναι γεμάτες με άσχημα συμβάντα προσπάθησε να αξιοποιήσεις αυτό που σε δίδαξαν. Επίσης, σημαντικό είναι να μην υπεραναλύεις και μηρυκάζεις  τις καταστάσεις. Για να το πετύχεις αυτό πρέπει να διώχνεις  τις αρνητικές σκέψεις, στρέφοντας την προσοχή σου σε κάτι ευχάριστο.

8. Η διάθεση είναι μεταδοτική! Η συναναστροφή με αισιόδοξους, ευχάριστους και δυναμικούς ανθρώπους μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Η μετάδοση των αισθημάτων οπτιμισμού για το μέλλον θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τη δική σου κακή διάθεση και μελαγχολία.

Μην ξεχνάμε πως η εναλλαγή της διάθεσης είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο. Ωστόσο, αν η κακή διάθεση επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, επηρεάζει την λειτουργικότητα σου και δεν μπορείς  να απαλλαγείς από αυτήν, είναι καλό να επισκεφθείς αρχικά έναν γιατρό ώστε να αποκλείσεις τυχόν σωματικές ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στην διάθεση, και έπειτα έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια