4 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΑΣ! | INMEDHEALTH

4 Λόγοι που αναβάλλουμε τις δουλειές μας! 

Η αναβλητικότητα είναι μια συμπεριφορά ή κατάσταση που συνήθως είναι επίκτητη. Ίσως να λειτούργησε στο παρελθόν και να  μας βοήθησε, ωστόσο σε άλλες περιπτώσεις που συνέβη απέβη δυσλειτουργική, και για αυτό θα πρέπει να αποβληθεί. 

Οι συνέπειες της αναβλητικότητας συνήθως αφορούν την ψυχική υγεία, προκαλώντας αναστάτωση, πεσμένη διάθεση, άγχος, ενοχές και  ενίοτε θυμό. Ωστόσο η αναβλητικότητα, επηρεάζει την ζωή μας γενικότερα και την λειτουργικότητα μας, προκαλώντας προβλήματα στην προσωπική μας ζωή, στην απόδοση της δουλείας μας 

Ακολουθούν οι λόγοι:


1.Φόβος αποτυχίας


Πολλοί άνθρωποι που αναβάλλουν τις υποχρεώσεις τους, φοβούνται πως αν καταπιαστούν με αυτό που έχουν να κάνουν, θα αποτύχουν να το φέρουν σε πέρας και θα απογοητεύσουν τόσο τους εαυτούς τους, όσο και τους άλλους ανθρώπους που σχετίζονται.(συναδέλφους, εργοδότης, αγαπημένα πρόσωπα). Στην πραγματικότητα πολλές φορές αυτό που φοβούνται πραγματικά είναι πως δεν θα το κάνουν τέλεια, για αυτό και δεν το προσπαθούν καν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βιώνουν αισθήματα απογοήτευσης, ανεπάρκειας και ενοχές.


2.Φόβος επιτυχίας


Όσο περίεργο και να φαίνεται, κάποιοι άνθρωποι αναβάλουν την διεκπαιρέωση υποχρεώσεων, καθώς ανησυχούν ότι θα κάνουν πολύ καλή δουλειά και θα αποδώσουν στο μέγιστο, κάτι το οποίο  με τη σειρά του θα αυξήσει τις προσδοκίες των υπόλοιπων ανθρώπων για αυτούς και κατ επέκταση θα φορτωθούν με περισσότερες ευθύνες και άγχος.


3.Δεν αντιλαμβανόμαστε σωστά τον χρόνο


Συμβαίνει συχνά, να μην εκτιμάται σωστά ο χρόνος που απαιτείται για μια δουλειά, είτε να μην προλαβαίνουμε τις προθεσμίες. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε ανθρώπους με μειωμένη αντίληψη του χρόνου και χρειάζονται μια σωστή οργάνωση τόσο του χρόνου τους όσο και του προγράμματος τους, ώστε να διευκολύνονται.Το χαρακτηριστικό τους είναι να ξεχνούν να κάνουν αυτό που πρέπει ή να  αναβάλουν συχνά τις δουλειές τους με πρόσχημα το πιεσμένο καθημερινό τους πρόγραμμα.


4.Δεν έχουμε διάθεση


Πολλές φορές συμβαίνει να μην έχουμε ανεβασμένη διάθεση. Η έλλειψη ενέργειας ή η αίσθηση της ανημποριάς μπορεί κατά καιρούς να κατακλύζουν  κάποιες μέρες της ζωής μας. Σε πιο συστηματική βάση ωστόσο, αυτό παρατηρείται σε ανθρώπους με καταθλιπτική διάθεση. Όταν λοιπόν δεν έχουμε ενέργεια και όρεξη για δουλειά, αυτό παρεμβαίνει στην ανάληψη δράσης. Επιπροσθέτως η αναβλητικότητα συνδέεται και με την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Όταν δε θεωρούμε ικανούς τους εαυτούς μας να καταφέρουμε κάτι, καταφεύγουμε στην αποφυγή και έτσι αναβάλουμε τις υποχρεώσεις  μας.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε πρόβλημα αναβλητικότητας, είναι βοηθητικό να σκεφτείτε τους λόγους που αυτό συμβαίνει  σε κάθε περίπτωση και να τους καταγράψετε σε ένα χαρτί. Αυτό θα βοηθήσει να δείτε ποιος λόγος σας κάνει κάθε φορά να αναβάλετε τις δουλειές σας, και έπειτα να τον δουλέψετε μέσα σας, ώστε την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι αντίστοιχονα είστε σε θέση να το αντιμετωπίσετε και να προσπαθήσετε να το ξεπεράσετε. Αυτό που χρειάζεται σε κάθε περίπτωση είναι επιμονή και υπομονή, καθώς οι παγιωμένες συμπεριφορές θέλουν χρόνο και προσπάθεια να αλλάξουν.

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Κατερίνα - Ψυχολόγος

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια