Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ! | INMEDHEALTH

Η Διατροφή στην εμμηνόπαυση!

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Μαρία Κοντοέ, μας αναλύει,

Στην εμμηνόπαυση η μυική μάζα, η οποία είναι μεταβολικά ενεργός ιστός, μειώνεται με αποτέλεσμα το σώμα να “δαπανά” λιγότερες θερμίδες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν η ενεργειακή μας πρόσληψη δεν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, το σωματικό μας βάρος πιθανότα θα αυξηθεί. Ταυτόχρονα, από την ηλικία των 35 ετών και έπειτα σταδιακά χάνουμε ασβέστιο από τα οστά μας. 

Η μείωση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση αυξάνει αυτή την απώλεια και κατ' επέκταση τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Μια ισορροπημένη διατροφή η οποία θα μας παρέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών μεταξύ των οποίων και το ασβέστιο συμβάλει στη διατήρηση της οστικής μας υγείας. Σε ότι αφορά την πρόσληψη ασβεστίου συγκεκριμένα, στόχος μας σε αυτό το στάδιο ζωής πρέπει να είναι η πρόσληψη τουλάχιστον 2 με 3 μερίδων πλούσιων σε ασβέστιο τροφίμων καθημερινά. Μία τέτοια μερίδα θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε 1 φλιτζάνι ημιαποβουτυρωμένο γάλα ή 1 σπιρτόκουτο τυρί χαμηλών λιπαρών ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%.

Μην ξεχνάμε τη συμβολή της βιταμίνης D στην καλύτερη απορρόφηση ασβεστίου από τα οστά. Η έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία για τουλάχιστον 10 λεπτά μία με δύο φορές την ημέρα τους μήνες που υπάρχει ηλιοφάνεια είναι απαραίτητη ενώ κατά περίπτωση μπορεί να χρειαστεί συμπληρωματική χορήγηση.

Δεδομένου ότι η εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου, η διατροφή μας αυτή την περίοδο θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και να στοχεύει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης. 

Ορισμένες συμβουλές σε αυτή την κατεύθυνση είναι η μείωση της κατανάλωσης έτοιμων γευμάτων και σνακς με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, η κατανάλωση άπαχων κρεάτων και γαλακτοκομικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, η αποφυγή μαγειρικών παρασκευών όπως το τηγάνισμα, η μείωση της κατανάλωσης προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη όπως τα γλυκά και τα αναψυκτικά, η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών σε τουλάχιστον 5 μερίδες ημερησίως, η αντικατάσταση των λευκών δημητριακών (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια κλπ) με προϊόντα ολικής άλεσης, η κατανάλωση τουλάχιστον 2 μερίδων ψαριού την εβδομάδα και η κατανάλωση 4 με 5 μερίδων ανάλατων ξηρών καρπών, σπόρων και οσπρίων.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζουμε συμπτώματα έντονης εφίδρωσης ή ξαφνικών κυμάτων θερμότητας με στόχο το κεφάλι, τον κορμό ή το λαιμό ο περιορισμός της κατανάλωσης καφεΐνης και
αλκοόλ θα μπορούσε να είναι βοηθητικός.

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Πηγή: https://www.bda.uk.com/foodfacts/menopause#Summary

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια