Μπορεί η εντερική μικροχλωρίδα να σχετίζεται με την ποιότητα ύπνου;
Η σύσταση της εντερικής μικροχλωρίδας εμπλέκεται στην παθογένεση πολλών νοσημάτων, σε αρκετές περιπτώσεις λόγω της επίδρασής της στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της δράσης των παραγόμενων κυτταροκινών.
Παρόλα αυτά, ελάχιστες έρευνες έχουν εξετάσει την αλληλεπίδραση μεταξύ του εντερικού μικροβιώματος και της ποιότητας του ύπνου.
Παρόλα αυτά, ελάχιστες έρευνες έχουν εξετάσει την αλληλεπίδραση μεταξύ του εντερικού μικροβιώματος και της ποιότητας του ύπνου.
Οι Smith et al. σε μελέτη που πραγματοποίησαν σε 26 υγιείς ενήλικες άντρες στο πανεπιστήμιο Nova Southeastern στη Φλόριντα διερεύνησαν τη σχέση της ποικιλότητας της εντερικής μικροχλωρίδας (όπως αυτή προσδιορίστηκε με sequencing) με :
• Tον ύπνο (χρόνος που δαπανήθηκε στο κρεβάτι, διάρκεια & ποιότητα ύπνου, καθυστέρηση στην έναρξη ύπνου, φορές αφύπνισης κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως αυτά προσδιορίστηκαν με actiwatch τα οποία φορούσαν οι εθελοντές για 30 ημέρες)
• Mε τα επίπεδα κορτιζόλης και προφλεγμονωδών κυτταροκινών (ΙL-6 & IL-1β).
Διαπίστωσαν ότι η ποσότητα αλλά και η ποικιλότητα εντός των φύλων Bacteriodetes και Firmicutes εμφάνιζε θετική συσχέτιση με τη διάρκεια του ύπνου, ενώ εντός του φύλου Actinobacteria αρνητική συσχέτιση με τις φορές αφύπνισης. Πιθανά η σχέση αυτή αποδίδεται στην παραγωγή γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA), ενός ανασταλτικού νευροδιαβιβαστή ο οποίος παράγεται από βακτήρια των γενών αυτών και προάγει την ποιότητα του ύπνου.
Προς έκλπηξη τους, δεν παρατήρησαν συσχέτιση των επιπέδων κορτιζόλης με τον ύπνο και την ποικιλότητα του εντερικού μικροβιώματος.
Σε ότι αφορά τις ιντερλευκίνες, η βιβλιογραφία υποστηρίζει ότι τα αυξημένα επίπεδα IL-6 στο αίμα συμπίπτουν χρονικά με την έναρξη του ύπνου και παραμένουν αυξημένα σε όλη τη διάρκεια της νύχτας. Οι Smith et al. παρατήρησαν συσχέτιση της ΙL-6 με το πλήθος των απαντώμενων στην εντερική μικροχλωρίδα μικροοργανισμών αλλά και με την ποικιλία εντός των Bacteriodetes και Firmicutes.
Συμπεράσματα:
Πράγματι η ποσότητα αλλά και η ποικιλία των μικροοργανισμών που απαντώνται στο μικροβίωμα του εντέρου φαίνεται να επηρεάζει την ποιότητα ύπνου σε υγιείς ενήλικες. Η IL-6 φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και υπάρχουν ενδείξεις ότι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί εμπλέκονται σε αυτή τη σχέση, γεγονός το οποίο θέτει το ερώτημα κατά πόσο θα μπορούσε να βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου αν καταφέρουμε να κατευθύνουμε και να τροποποιήσουμε στοχευμένα τη σύσταση της εντερικής μικροχλωρίδας.
Πηγή: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0222394
Κείμενο: Κοντοέ Μαρία, Διατροφολόγος MSc
#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com
Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.
0 Σχόλια