ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΓΟΠΝ: ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ; | INMEDHEALTH

Διατροφή & ΓΟΠΝ: Τι υποστηρίζει η σύγχρονη βιβλιογραφία;

Ο επιπολασμός της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρομικής Νόσου (ΓΟΠΝ) είναι αυξημένος στο γενικό πληθυσμό και εκτιμάται ότι θα επηρεάσει μέχρι το 1/3 των ανθρώπων παγκοσμίως.

Παθοφυσιολογικά, η ΓΟΠΝ προκύπτει όταν ο οισοφαγικός βλεννογόνος εκτίθεται μη φυσιολογικά και επαναλαμβανόμενα στο όξινο περιεχόμενο του στομάχου γεγονός το οποίο μακροπρόθεσμα θα προκαλέσει φλεγμονή. Στους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου συγκαταλέγονται τόσο γενετικά αίτια όσο και η κεντρικού τύπου παχυσαρκία καθώς και το κάπνισμα. Η χορήγηση αντιόξινων καθώς και οι αλλαγές του τρόπου ζωής συνιστούν την πρώτη γραμμή θεραπείας των ασθενών.

Σε ότι αφορά τις αλλαγές του τρόπου ζωής, τι ισχύει τελικά με βάση την πρόσφατη βιβλιογραφία;

• Αποφυγή της κατανάλωσης όξινων τρόφιμων.
Γενικά, υποστηρίζεται ότι τα όξινα τρόφιμα μειώνουν περαιτέρω το pH των γαστρικών υγρών και για το λόγο αυτό είναι επιβαρυντικά. Ωστόσο, πρακτικά, μερικά ποτά με υψηλή οξύτητα δε φαίνεται να προκαλούν συμπτωματολογία στους ασθενείς (πχ χυμός δαμάσκηνο) σε αντίθεση με άλλα με χαμηλότερη (πχ χυμός ντομάτας), υποδεικνύοντας ότι και άλλοι παράγοντες μπορεί να διαδραματίζουν ρόλο.

• Αποφυγή της κατανάλωσης ανθρακικού καθώς αυτό φαίνεται να αυξάνει τη γαστρική
διάταση.
Πράγματι η κατάποση αυξάνει προσωρινά τη γαστρική διάταση προκαλώντας χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, ωστόσο σε ανασκόπηση 17 μελετών δεν φάνηκε συσχέτιση αυτής της παρατήρησης με επιδείνωση των συμπτωμάτων της ΓΟΠΝ.

• Αποφυγή της κατανάλωσης μέντας, σοκολάτας, αλκοόλ και καφέ καθώς η κατανάλωσή τους φαίνεται να αυξάνει τη χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφικτήρα. Πρόσφατα δημοσιευμένη μετανάλυση δεν έδειξε συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ με τα συμπτώματα της ΓΟΠΝ και αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η απουσία συσχέτισης διατηρήθηκε ανεξάρτητα από την ποσότητα κατανάλωσης (<4 φλ./ημερησίως ή >4 φλ./ ημερησίως).

Σε ό,τι αφορά το αλκοόλ τα αποτελέσματα είναι συγκεχυμένα με άλλες μελέτες να δείχνουν συσχέτιση με τα συμπτώματα της ΓΟΠΝ και άλλες όχι.

Η σοκολάτα η οποία περιέχει τόσο κακάο όσο και καφείνη φαίνεται ότι δύναται να προκαλέσει χαλάρωση του σφιγκτήρα, ωστόσο βιβλιογραφικά δεν υποστηρίζεται συσχέτισή της με τη συχνότητα της συμπτωματολογίας στα άτομα με ΓΟΠΝ, ακόμη και σε εκείνους που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα.

Τέλος, η μέντα φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά μόνο ένα μικρό ποσοστό των ασθενών με ΓΟΠΝ.

• Αποφυγή της αυξημένης κατανάλωσης υδατανθράκων και λίπους καθώς φαίνεται να αυξάνουν επίσης την χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφικτήρα. Σε ότι αφορά το λίπος, τα αποτελέσματα είναι συγκεχυμένα, με άλλες μελέτες να υποστηρίζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά την κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος ενώ άλλες να μη δείχνουν διαφορετική επίδραση μεταξύ της κατανάλωσης τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και χαμηλής, όταν το θερμιδικό περιεχόμενο των γευμάτων είναι ίδιο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι δεν υπάρχει μελέτη της επίδρασης διαφορετικών ειδών λίπους στη διατροφή.

Η αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων, πράγματι, φαίνεται ότι συσχετίζεται θετικά με τη ΓΟΠΝ ενώ σε πρόσφατη μελέτη 130 ασθενών με καύσο παρατηρήθηκε βελτίωση των συμπτωμάτων μετά την κατανάλωση διατροφής χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη για 2 εβδομάδες. Η αύξηση της κατανάλωσης διαλυτών φυτικών ινών έχει φανεί επίσης βοηθητική με βάση την υπάρχουσα βιβλιογραφία.

• Αποφυγή της κατανάλωσης μεγάλων γευμάτων το βράδυ και ενεργειακά πυκνών τροφίμων τα οποία εντείνουν τη γαστρική διάταση. Παρ ότι υπάρχουν μελέτες μη υποστηρικτικές, η πλειοψηφία των προοπτικών μελετών δείχνει υπεροχή της κατανάλωσης βραδινού νωρίς σε σχέση με την κατανάλωση αμέσως πριν την κατάκλιση σε συμπτωματικούς ασθενείς με ΓΟΠΝ. Υπεροχή φαίνεται να υπάρχει και ως προς την κατανάλωση γευμάτων με μικρό ενεργειακό περιεχόμενο.

Ποια είναι τα συμπεράσματα;
Η διατροφική διαχείριση της ΓΟΠΝ πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα με βάση τη συμπτωματολογία του εκάστοτε ασθενούς. Ο έλεγχος του μεγέθους των γευμάτων, της ώρας κατανάλωσης & της σύστασής τους σε μακροθρεπτικά συστατικά φαίνεται να είναι βοηθητικός, με έμφαση στη μείωση του μεγέθους της καταναλισκώμενης μερίδας, στην ενίσχυση της κατανάλωσης σύνθετων υδατανθράκων καθώς και στην αποφυγή της κατανάλωσης τροφής αργά το βράδυ. Όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνονται συνδυαστικά με αλλαγές όπως η μείωση του σωματικού βάρους και η διακοπή του καπνίσματος.

Κείμενο: Κοντοέ Μαρία, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc 

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6702398/#!po=23.3333

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια