ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ; | INMEDHEALTH

Γιατί να επιλέξω προπόνηση με αντιστάσεις;

HIT, cardio, Pilates, διαλειμματικές προπονήσεις, πολλά ακούγονται για τα οφέλη και τις "λύσεις" που δίνονται μέσω αυτών των προγραμμάτων. Σε αντίθεση με την προπόνηση με αντιστάσεις όπου φαίνεται να υπάρχει διχασμός και αρνητικότητα. 

Λανθασμένος φόβος για τραυματισμούς ή απόκτηση κιλών και "πρηξίματα" πολύ συχνά συνδέονται με την προπόνηση με βάρη. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα γύρω από αυτό το είδος προπόνησης και ποια τα αληθινά της οφέλη;

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Quincy (department of Exercise Science), σε ομάδα ενηλίκων που προπονήθηκε με αντιστάσεις για 10 εβδομάδες, έχουμε τα εξής αποτελέσματα:
1) Αύξηση άλιπης μάζας κατά 1.4 kg
2) Αύξηση μεταβολισμού κατά 7%
3) Μείωση λίπους κατά 1.8 kg

Επίσης, τα άτομα απέκτησαν καλύτερο έλεγχο κινήσεων, μεγαλύτερη λειτουργικότητα, μυικό συντονισμό και τέλος αύξηση της αυτοπεποίθησης τους. Πέρα από τα παραπάνω φαίνεται να έχει και άλλους ρόλους καθώς μπορεί:
1) Να βοηθήσει στην πρόληψη και αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2: Μειώνοντας το σπλαχνικό λίπος, μειώνοντας την παραγωγή της hbA1c (αιμοσφαιρίνη), αυξάνοντας την δράση των μεταφορέων γλυκόζης τύπου 4 και βελτιώνοντας την ευαισθησία της ινσουλίνης.
2) Ενισχύει την καρδιαγγειακή κυκλοφορία, μειώνοντας την LDL "κακή" χοληστερίνη και τριγλυκερίδια, ενώ αυξάνει την HDL "καλή" χοληστερίνη
3) Βοηθά στην οστική πυκνότητα αυξάνοντας την κατά 1-3 %

Συνεπώς, δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτα από την προπόνηση μας καθώς κάθε είδος μπορεί και έχει πράγματα να μας προσφέρει. Αφήνουμε τι μπορεί να έχουμε ακούσει και δοκιμάζουμε καινούργια είδη που θα προκαλέσουν το σώμα μας και θα μας βοηθήσουν να είμαστε υγιείς και να δούμε τελικά την αλλαγή που επιθυμούμε.

Βιβλιογραφία: Current sports medicine reports ‘’Resistance training is medicine: Effects of strength training on health’’ By Wayne Westcott

Κείμενο: Μαρίνα Καρούμπαλη, Βιολόγος - Personal Trainer

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια