#ΜΕΝΟΥΜΕ_ΣΠΙΤΙ...ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΙ! | INMEDHEALTH

#Μένουμε_σπίτι...Παραμένουμε Δημιουργικοί!

Η περίοδος που διανύουμε λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, είναι σίγουρα μια πρωτόγνωρη και δύσκολη κατάσταση, καθώς καλούμαστε να τροποποιήσουμε την ζωή μας για αυτό το διάστημα και να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα, μένοντας σπίτι, προστατεύοντας τόσο τον εαυτό μας όσο και τους υπόλοιπους ανθρώπους. Είναι φυσιολογικό να είμαστε κάπως αποδιοργανωμένοι καθώς και να ανησυχούμε για την εξέλιξη της κατάστασης. Πάντα χρειάζεται λίγος χρόνος αποδοχής  και υιοθέτησης της νέας κατάστασης. Το θετικό είναι πως  περνώντας ο καιρός, θα βρούμε τα πατήματά μας, και βοηθητικά σε αυτό λειτουργεί το γεγονός πως μας δίνεται η ευκαιρία να ασχοληθούμε με όλα αυτά τα πράγματα  που δεν είχαμε τον χρόνο να κάνουμε, λόγω του πιεστικού προγράμματος μας.

Αρκεί να υπάρχει θετική σκέψη και αισιοδοξία και μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την κατάσταση #μένουμε_σπίτι, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις μας. Μπορούμε μάλιστα  να γράψουμε σε ένα χαρτί κάποιες πιθανές δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι, οργανώνοντας έτσι το πρόγραμμα μας. Με αυτόν τον τρόπο θα αξιοποιήσουμε σωστά τον χρόνο μας, νιώθοντας αποδοτικοί, χωρίς να αφήσουμε τον εαυτό μας να κατακλυστεί από αισθήματα ανημποριάς και τεμπελιάς. Κάποιες προτάσεις είναι οι παρακάτω:

1)Ευκαιρία να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Είναι σημαντικό να τρεφόμαστε υγιεινά, να ξεκουραζόμαστε επαρκώς και μην προσφεύγουμε σε κατανάλωση αλκοόλ. Καλή ιδέα είναι και η γυμναστική στο σπίτι ή στον κήπο μας.

2)Ευκαιρία για τακτοποίηση και καθαριότητα. Έχουμε άπλετο χρόνο να τακτοποιήσουμε τις ντουλάπες μας αλλά και να αλλάξουμε την διακόσμηση του σπιτιού μας.

3)Ευκαιρία για  ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια μας. Έχουμε την δυνατότητα να περάσουμε χρόνο με τα μέλη της οικογένειας μας, να συζητήσουμε για τα θέματα που μας απασχολούν, να μαγειρέψουμε μαζί, ή να αξιοποιήσουμε το χρόνο μας βλέποντας ταινίες, παίζοντας ή κάνοντας  ήπια γυμναστική.

4)Ευκαιρία για ελεύθερο χρόνο. Μπορούμε να δούμε τις σειρές που δεν προλαβαίναμε, να ζωγραφίσουμε, να διαβάσουμε τα αγαπημένα μας βιβλία ή να κάνουμε διαλογισμό και yoga.

5)Ευκαιρία για ενδοσκόπηση. Είναι μια περίοδος που βοηθά στην αξιολόγηση της ζωής μας. Να  παρατηρήσουμε  πως έχει διαμορφωθεί η ζωή μας, να δούμε αν και τι μας αρέσει σε αυτήν, αν  νιώθουμε πληρότητα ή αν κάτι μας ενοχλεί πώς μπορούμε να το αλλάξουμε και να το βελτιώσουμε. Ακόμη μπορούμε να διερευνήσουμε και τις σχέσεις με τους σημαντικούς μας άλλους.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως είναι φυσιολογική η ανησυχία που ενδεχομένως νιώθουμε για την εξάπλωση του ιού αλλά και γενικότερα για την εξέλιξη της κατάστασης  και είναι αναμενόμενο να θέλουμε να ενημερωνόμαστε. Ωστόσο, είναι επιτακτικής σημασίας να σημειωθεί πως χρειάζεται ισορροπία. Με ελεγχόμενη επομένως πληροφόρηση από έγκυρες πηγές και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα, διαφυλάττουμε την ψυχική μας υγεία καθώς η υπερβολική και συνεχόμενη έκθεση σε ειδήσεις σχετικές με τον ιό, μπορεί να επιφέρει αρνητικά συναισθήματα μειώνοντας την όρεξη του ατόμου σε αρχικό επίπεδο και έπειτα αναπτύσσοντας αρνητικές σκέψεις και απόγνωση.

Μην ξεχνάμε πως είναι μια παροδική κατάσταση και σίγουρα είναι για το καλό όλων μας. Σημασία έχει να λαμβάνουμε ευχαρίστηση από αυτά που επιλέγουμε να κάνουμε καθημερινά, αντλώντας δύναμη και ελπίδα. Μένουμε σπίτι, υγιείς και δημιουργικοί!

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Κατερίνα, Ψυχολόγος

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/etRS9
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!

*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια