ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ, ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ, ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΚΑΙ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΗ; | INMEDHEALTH

Ποια είναι η διαφορά ψυχολόγου, ψυχιάτρου, ψυχοθεραπευτή και ψυχαναλυτή;

Αρκετές φορές συγχέουμε τους ρόλους των ειδικών ψυχικής υγείας, με αποτέλεσμα να προβληματιζόμαστε και να μην ξέρουμε σε ποιον να απευθυνθούμε. Σκοπός του άρθρου αυτού είναι η αποσαφήνιση των εννοιών «ψυχολόγος» «ψυχίατρος» «ψυχοθεραπευτής» και «ψυχαναλυτής».

Ψυχίατρος: Ο ψυχίατρος, όπως υποδηλώνει και η λέξη είναι γιατρός. Επομένως έχει σπουδάσει ιατρική και έχει επιλέξει την ειδικότητα του ψυχιάτρου. Για τον λόγο ότι είναι γιατρός, ο ψυχίατρος έχει το δικαίωμα να συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή(ψυχοφάρμακα) εφόσον χρειάζεται. Επίσης, έχοντας μια σφαιρική και ολοκληρωμένη γνώση των ανθρώπινων λειτουργιών, είναι σε θέση να εστιάζει στο οργανικό κομμάτι των ψυχικών διαταραχών. Ακόμη, μπορεί να συνεργάζεται με έναν ψυχολόγο ή έναν ψυχοθεραπευτή για την καλύτερη αντιμετώπιση ενός ασθενούς.

Ψυχολόγος: Ο ψυχολόγος έχει σπουδάσει Ψυχολογία, έχει ολοκληρώσει δηλαδή τετραετή φοίτηση σε Πανεπιστήμιο και προκειμένου να είναι σε θέση να εργαστεί, απαιτείται η άδεια άσκησης επαγγέλματος. Εστιάζει συνήθως στο ψυχολογικό μέρος των δυσκολιών του ασθενούς. Η επιστήμη της Ψυχολογίας, σε γενικές γραμμές, ασχολείται με την παρατήρηση αλλά και την μελέτη- ανάλυση της ανθρώπινης σκέψης και συμπεριφοράς. Επειδή είναι ένας κλάδος με πολλές πτυχές, ο κάθε ψυχολόγος επιλέγει πού θα εστιάσει και θα ειδικευτεί στην πορεία της επαγγελματικής του εξέλιξης, μετά το πέρας της τετραετής φοίτησης. Για παράδειγμα, ένας ψυχολόγος με την κατάλληλη κατάρτιση μπορεί να είναι κλινικός ψυχολόγος, αναπτυξιακός ψυχολόγος, εργασιακός ψυχολόγος και πολλά ακόμη. Εδώ να σημειωθεί βέβαια πως όλοι όσοι έχουν αποφοιτήσει από τμήμα ψυχολογίας, μπορούν να εργαστούν ως συμβουλευτικοί ψυχολόγοι.

Ψυχοθεραπευτής: Η έννοια αυτή αναφέρεται σε κάποιον που έχει εκπαιδευτεί σε μια ή παραπάνω ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις. Συνήθως η εκπαίδευση σε κάποια προσέγγιση είναι τετραετής, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο. Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις ψυχοθεραπείας όπως η γνωσιακή, η συμπεριφοριστική, η συστημική , η ψυχοθεραπεία gestalt, η υπαρξιακή κ.α. Συνήθως κάθε μια από αυτές είναι και κατάλληλη για συγκεκριμένα είδη ψυχικών δυσκολιών ή διαταραχών. Ωστόσο, ο κάθε ψυχοθεραπευτής επιλέγει αυτή που του ταιριάζει καλύτερα και νιώθει πιο ασφαλής να εφαρμόσει. Για να γίνει κάποιος δεκτός σε τέτοιου είδους εκπαίδευση, χρειάζεται να έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στην ψυχολογία ή στην ψυχιατρική ενώ κάποια προγράμματα εκπαιδεύσεων δέχονται και απόφοιτους άλλων ανθρωπιστικών σπουδών, όπως Κοινωνικούς λειτουργούς. Επομένως ψυχοθεραπευτής μπορεί να είναι ένας Ψυχολόγος, ένας Ψυχίατρος και ένας Κοινωνικός Λειτουργός.

Ψυχαναλυτής: Ψυχαναλυτής είναι ο ψυχοθεραπευτής που εφαρμόζει την ψυχαναλυτική μέθοδο, η οποία αποτελεί μια από τις πολλές προσεγγίσεις ψυχοθεραπείας που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Κατερίνα, Ψυχολόγος
Φωτογραφία: www.freepik.com/pressfoto

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια