ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΠΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ! | INMEDHEALTH

Πως να γίνετε πιο παραγωγικοί!

Συμβαίνει σε όλους μας κάποια περίοδο της ζωής μας, να αντιλαμβανόμαστε ή να θεωρούμε  πως δεν αποδίδουμε στο εκατό τοις εκατό των δυνατοτήτων μας ή ακόμη να μην μπορούμε να οργανωθούμε σωστά, ώστε να φέρουμε σε πέρας ένα έργο που έχουμε αναλάβει. Πολλές φορές λοιπόν, αυτό μας επηρεάζει αρνητικά και τείνουμε να κατηγορούμε τον εαυτό μας για μη παραγωγικότητα.

Αντί λοιπόν να προβούμε σε αυτήν την γρήγορη και λανθασμένη ενδεχομένως πεποίθηση, ας σκεφτούμε πως ακόμη και αν δεν είμαστε όσο αποδοτικοί μπορούμε ή θέλουμε, είμαστε άνθρωποι με ανθρώπινες αντοχές και δυνατότητες και συμβαίνει σε όλους να έχουμε μεταπτώσεις στην αποδοτικότητα μας. 

Υπάρχουν βέβαια κάποια πράγματα που σίγουρα βοηθούν στην αύξηση της παραγωγικότητας και μπορούμε να δοκιμάσουμε.

Ξυπνάμε νωρίτερα από το καθιερωμένο, ακόμη και αν δεν κοιμηθήκαμε καλά το προηγούμενο βράδυ. Το πρωινό ξύπνημα είναι ιδανικό ώστε να μην χάνουμε πολύτιμο χρόνο από τη μέρα μας. Μπορεί στην αρχή να νιώθουμε κουρασμένοι , ωστόσο αν έχουμε ένα καλό  και υγιεινό πρωινό γεύμα, θα αντλήσουμε την ενέργεια που χρειάζεται ώστε να διεκπεραιώσουμε τις δουλειές μας. 

Διατηρούμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου. Ορίζουμε μια κατάλληλη για τις δικές μας ανάγκες ώρα βραδινού ύπνου και αντίστοιχα ώρα ξυπνήματος και προσπαθούμε να  την τηρούμε. Με αυτόν τον τρόπο ο οργανισμός μας προσαρμόζεται και διατηρούμε συνεπές το εσωτερικό μας ρολόι.

Πραγματοποιούμε τα πιο δύσκολα «έργα» της ημέρας το πρωί. Αυτό βοηθάει σημαντικά την ψυχολογία μας, καθώς το πρωί είμαστε ξεκούραστοι και έχουμε περισσότερη ενέργεια, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνουμε πιο εύκολα τα δύσκολα έργα. Έτσι αυξάνεται η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση που έχουμε για τον εαυτό μας και είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε στα υπόλοιπα. Βέβαια, το να κάνουμε αυτό που μας δυσκολεύει πρώτα και να αφήνουμε τα πιο εύκολα ή ευχάριστα αργότερα, είναι ένας γενικός κανόνας που ισχύει και σε άλλους τομείς. Πχ διάβασμα.

Σχεδιάζουμε το καθημερινό μας πρόγραμμα. Μόλις σηκωθούμε από το κρεβάτι, αφιερώνουμε λίγα λεπτά να οργανώσουμε την σκέψη μας και κατ ‘επέκταση την ημέρα μας. Αν βοηθάει μπορούμε να καταγράφουμε κιόλας τι έχουμε να κάνουμε μέσα στην ημέρα. Έτσι οργανωνόμαστε και οριοθετούμε τον εαυτό μας ώστε να κάνει ένα συγκεκριμένο αριθμό πραγμάτων καθημερινά. Σημαντική συμβουλή είναι σε περίπτωση που δεν προλάβουμε ή παραλείψουμε μια υποχρέωση, την ξαναγράφουμε στο πρόγραμμα της αυριανής μέρας και συνήθως πρώτη.

Αποφεύγουμε να ασχολούμαστε με πολλά πράγματα μαζί. Μπορεί κάποιες φορές αυτό να είναι ανέφικτο , ωστόσο αν έχουμε στην διάθεση μας χρόνο, καλό είναι να καταπιανόμαστε με ένα πράγμα τη φορά, ώστε να επικεντρώνουμε όλη την προσοχή και την συγκέντρωσή μας εκεί. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.

Δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας. Για να είμαστε παραγωγικοί, οφείλουμε πρώτα να είμαστε καλά και ευδιάθετοι. Επομένως δίνουμε στον εαυτό μας χρόνο να ξεκουραστεί, κάνοντας μικρά διαλείμματα. Σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε την εργασία μας στο διάστημα που είχαμε ορίσει, δεν υποκύπτουμε σε αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα.  Είμαστε άνθρωποι, όχι μηχανές. Την επόμενη μέρα ενδεχομένως να είμαστε πολύ καλύτερα, και σίγουρα θα την ολοκληρώσουμε με περισσότερη ενέργεια και θέληση.

Αποφεύγουμε την υπέρμετρη χρήση κινητού και τηλεόρασης. Η υπερβολική ενασχόληση με το κινητό μας ή οτιδήποτε μπορεί να διασπάσει την προσοχή μας, είναι κάλο να αποφεύγεται την ώρα που ασχολούμαστε με το έργο που θέλουμε να ολοκληρώσουμε καθώς το μόνο που προσφέρει είναι ο αποπροσανατολισμός της προσοχής μας και η προσθήκη άκυρων με το έργο σκέψεων.

Αποφεύγουμε την σύγκριση με άλλους. Δεν βοηθάει να συγκρινόμαστε με κάποιον άλλον άνθρωπο, καθώς δεν είμαστε ίδιοι και δεν γνωρίζουμε όλες τις πτυχές της προσωπικότητας του αλλά και της ζωής του. Επομένως δεν έχουμε ίδιο μέτρο σύγκρισης. Αφοσιωνόμαστε αποκλειστικά στον εαυτό μας, στις ανάγκες μας αλλά και τις δυνατότητες μας και κάνουμε το καλύτερο δυνατό με βάση τα δικά μας δεδομένα και εργαλεία. Σημασία έχει να προοδεύουμε και να γινόμαστε πιο αποδοτικοί απ’ότι ενδεχομένως ήμασταν στο παρελθόν. Το στοίχημα άρα είναι με τον εαυτό μας.  Ωστόσο,  δεν είναι κατακριτέο  να θαυμάζουμε κάποιον άνθρωπο και να εμπνεόμαστε απ αυτόν, αντιθέτως ίσως να είναι καταλυτικός παράγοντας κινητοποίησης, ώστε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. 

Όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά βήματα που συνδράμουν στην αύξηση της παραγωγικότητας του ανθρώπου. Ωστόσο, επειδή δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, μπορεί σε κάποιους να λειτουργούν βοηθητικά κάποια άλλα βήματα. Αν αφουγκραστούμε τις ανάγκες μας και παρατηρήσουμε τι λειτουργεί καλύτερα σε εμάς, θα βρούμε σίγουρα τα δικά μας “  εργαλεία” που θα μας οδηγήσουν στην αύξηση της αποδοτικότητας μας.

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Κατερίνα, Ψυχολόγος

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια