AMRAP: ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΚΡΩΝΥΜΙΟ; | INMEDHEALTH

AMRAP: Τι σημαίνει αυτό το ακρωνύμιο;

Καθώς το CrossFit έχει εισέλθει, με διάφορους τρόπους, στην προπονητική ζωή πολλών ανθρώπων μπορεί να έχουμε δει τον όρο AMRAP και να έχουμε αναρωτηθεί τι ακριβώς είναι.

Το AMRAP κατά λέξη σημαίνει "as many rounds as possible" δηλαδή "όσοι περισσότεροι γύροι είναι δυνατόν". Σύμφωνα με αυτό στόχος είναι να ακολουθήσεις είμαι σειρά ασκήσεων που θα έχουν δοθεί με συγκεκριμένες επαναλήψεις σε όσους περισσότερους κύκλους μπορείς για ένα συγκεκριμένο χρόνο. Φυσικά το διάλειμμα δεν είναι καθορισμένο και προσπαθείς να το πάρεις μόνο όταν είναι απαραίτητο για να συνεχίσεις να δουλεύεις στην υψηλότερη ένταση.

Γιατί πολλοί επιλέγουν αυτό το είδος προπόνησης;
1) Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να καταλάβεις έμπρακτα ποσό βελτιωνόμαστε κάθε φορά. Αν δουλεύεις σωστά και κάθε φορά προσπαθείς για το καλύτερο, οι γύροι θα αυξάνονται, οι ασκήσεις θα αλλάζουν και μαζί με αυτά θα αλλάζει το σώμα σου και η αυτοπεποίθηση σου.

2) Έχεις τον έλεγχο στα χέρια σου. Μπορείς μόνος σου να ελέγξεις το πότε θα κάνεις διάλειμμα αλλά και την ένταση της άσκησης. Βέβαια πρέπει πάντα να ακούμε το σώμα μας καθώς καμία μέρα δεν είναι η ίδια. Δεν πιέζουμε αλλά αφήνουμε στο σώμα μας να πάρει τον χώρο και τον χρόνο του να αναπτυχθεί.

3) Ένα από μεγαλύτερα πλεονεκτήματα είναι ότι καθώς δουλεύει στα όρια του ο καθένας ενεργοποιεί ένα συγκεκριμένο μεταβολικό μονοπάτι. Προκαλείς τον οργανισμό να καταναλώσει όλο τον "γρήγορο" υδατάνθρακα που βρίσκεται στους μυς και να αναζητήσει άλλου είδους καύσιμα. Αυτό το στρες πυροδοτεί καινούργια βιοχημικά μονοπάτια που σαν αποτέλεσμα έχουν την αύξηση της δύναμης και του μεγέθους των μυών.

4) Ακόμα, σαν άσκηση υψηλής έντασης , αυξάνει το "after burn effect" , δηλαδή το ποσό ενέργειας που το σώμα καταναλώνει μετά το πέρας της προπόνησης. Αυτό πιο απλά μεταφράζεται με το πόσες θερμίδες "καίει" το σώμα στην προσπάθειά του να ανακάμψει μετά την άσκηση.

5) Τέλος, είναι ένας από τους καλύτερους και γρηγορότερους τρόπους για άσκηση στο σπίτι χρησιμοποιώντας μόνο το σωματικό βάρος!

Αν λοιπόν δεν έχεις πρόσβαση σε γυμναστηριακό εξοπλισμό αλλά θες να προκαλέσεις λίγο τις αντοχές σου, ακολούθησε παρακάτω πρόγραμμα:
  1. Warm up : 3 rounds of
  2. 7 push ups
  3. 20 squats 90 ο
  4. 15 sit ups
  5. 20 jumping jacks
  1. AMRAP: 12 λεπτά as many rounds of
  2. 15 touch down squat
  3. 5 burpees
  4. 10 V- ups
  5. 5 push ups
Αν είσαι αρχάριος προσπάθησε να παίρνεις διαλείμματα όπου χρειαστεί. Στόχος οι 7-8 γύροι!! Καλή τύχη.

Κείμενο: Μαρίνα Καρούμπαλη, Βιολόγος - Personal Trainer

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!

*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια