ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ COVID-19: ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ! | INMEDHEALTH

Διατροφή και COVID-19: Αναλυτικός Οδηγός!


Δεδομένων των συνθηκών και των πληροφοριών που κυκλοφορούν για τη σχέση της διατροφής με την έξαρση του κορωνοϊού, το συγκεκριμένο άρθρο στοχεύει στην έγκυρη ενημέρωση γύρω από το θέμα, απαντώντας σε συχνές ερωτήσεις.

Υπάρχουν τρόφιμα τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενάντια στο COVID-19;

Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα επαρκή δεδομένα τα οποία να υποστηρίζουν την υπόθεση ότι οποιοδήποτε φαγητό ή διατροφικό πρότυπο θα μπορούσε να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα προλαμβάνοντας ή/και θεραπεύοντας το COVID-19. Πολλά θρεπτικά συστατικά συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, B6, B12, C και D καθώς και του φυλλικού οξέος, του σιδήρου, του σεληνίου, του ψευδαργύρου και του χαλκού παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Για το λόγο αυτό, συστήνεται μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά η οποία μας επιτρέπει να προσλάβουμε αυτά τα θρεπτικά συστατικά μέσω της τροφής. Επιπλέον, η φυσική δραστηριότητα, η διαχείριση του στρες και ο επαρκής ύπνος βελτιώνουν σημαντικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Υπάρχουν συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής τα οποία θα μπορούσαν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας ενάντια στο COVID-19;

Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα επαρκή δεδομένα ούτε ισχυρισμοί υγείας που να υποστηρίζουν ότι οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής θα μπορούσε να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να προλάβει ή θεραπεύσει ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο COVID-19. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξασφαλίζουμε την κάλυψη των αναγκών μας σε όλα τα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών και μετάλλων, για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας και του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή θα μας εξασφαλίσει όλα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά. Σε περιπτώσεις αυξημένων αναγκών ή σε ειδικές περιστάσεις, τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες. 

Μπορεί κάποιος να προσβληθεί από τον ιό μέσω της τροφής;

Σύμφωνα με την European Food Safety Authority (EFSA), δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα επαρκή δεδομένα τα οποία να υποστηρίζουν ότι ο  COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί μέσω τροφίμων. Παρόλα αυτά οι ορθοί χειρισμοί των τροφίμων είναι πάντοτε ιδιαίτερα σημαντικοί για την ασφάλεια του καταναλωτή. Συγκεκριμένα:
  1. Πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα πριν και μετά την προετοιμασία ή κατανάλωση γευμάτων.
  2. Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με χαρτομάντιλο όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε και πλένουμε άμεσα τα χέρια μας.
  3. Πλένουμε σχολαστικά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν την κατανάλωση.
  4. Απολυμαίνουμε επιφάνειες και αντικείμενα πριν και μετά τη χρήση.
  5. Διαχωρίζουμε ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα ώστε να αποφεύγουμε τη μεταφορά επικίνδυνων μικροοργανισμών από τα ωμά στα έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα.
  6. Χρησιμοποιούμε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.
  7. Φροντίζουμε να μαγειρεύουμε και επαναθερμαίνουμε τα τρόφιμα σε επαρκείς θερμοκρασίες (≥72°C για 2 λεπτά).

Μπορεί κάποιος να προσβληθεί από τον ιό μέσω των συσκευασιών τροφίμων;

Ο βασικός λόγος για τον οποίο ο  COVID-19 διαδίδεται από άτομο σε άτομο είναι κυρίως μέσω της μεταφοράς του σε σταγονίδια από το μολυσμένο άτομο στο υγιές. Καθότι ο ιός μπορεί να διατηρηθεί στις χάρτινες επιφάνειές των συσκευασιών τροφίμων για 1 ημέρα και στις πλαστικές για περισσότερες, υπάρχει μία πιθανότητα κάποιος να μολυνθεί ακουμπώντας τις μολυσμένες επιφάνειες και στη συνέχεια το στόμα, τα μάτια ή τη μύτη του. Ωστόσο, η πιθανότητα αυτή είναι εξαιρετικά μικρή και τέτοιες μορφές μόλυνσης δεν έχουν προς το παρόν καταγραφεί. Στα καταστήματα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος μόλυνσης παραμένει η επαφή με τον κόσμο και οι επιφάνειες οι οποίες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στο καταναλωτικό κοινό (π.χ ζυγαριές, κουμπιά ασανσέρ κλπ), παρότι η πλειοψηφία των καταστημάτων παίρνει μέτρα για να μειώσει τον κίνδυνο, απολυμαίνοντας τις παραπάνω επιφάνειες. Ακολουθώντας βασικούς κανόνες υγιεινής, δεν χρειάζεται να προβούμε στη διαδικασία απολύμανσης των συσκευασιών τροφίμων. Συγκεκριμένα:
  1. Πλένουμε τα χέρια μας για 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό πριν και μετά τα ψώνια, το άνοιγμα συσκευασιών τροφίμων, την παραλαβή φαγητού που έχουμε παραγγείλει.
  2. Κρατάμε αποστάσεις (1-2 μέτρα minimum) στο σούπερ μάρκετ από τους άλλους καταναλωτές.
  3. Δεν πηγαίνουμε για ψώνια αν είμαστε άρρωστοι. Ιδανικά, παραγγέλνουμε τα ψώνια μας ή ζητάμε από κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο να μας εξυπηρετήσει.
  4. Αποφεύγουμε να αγγίζουμε τρόφιμα εκτός αν πρόκειται να τα αγοράσουμε.
  5. Περιορίζουμε τις επισκέψεις μας στο σούπερ μάρκετ, οργανώνοντας καλύτερα τα ψώνια μας και αποφεύγοντας τις ώρες αιχμής.

Μπορεί ο ιός να μεταφερθεί μέσω του νερού βρύσης;

Ο COVID-19 δεν έχει ανιχνευτεί σε νερό βρύσης. Αν και ο ιός μπορεί να μείνει ενεργός στο νερό για μία ορισμένη χρονική περίοδο, τόσο το νερό βρύσης όσο και το εμφιαλωμένο υφίστανται διάφορες τεχνικές επεξεργασίας οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα απενεργοποιούσαν τον ιό.

Μπορώ να συνεχίσω να θηλάζω αν έχω μολυνθεί από τον ιό;

Η απάντηση είναι ναι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει ότι η θηλάζουσες οι οποίες μολύνθηκαν από τον ιό θα πρέπει να ενθαρρύνονται να συνεχίσουν τον θηλασμό, ακολουθώντας τις εξής τεχνικές:
  1. Να φοράνε μάσκες κατά τη διαδικασία του θηλασμού.
  2. Να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους πριν και μετά το θηλασμό.
  3. Να καθαρίζουν και απολυμαίνουν σχολαστικά όλες τις επιφάνειες.

Αν χρησιμοποιούν θήλαστρο και συλλέγουν γάλα σιτίζοντας το μωρό μέσω μπιμπερό, να πλένουν τα χέρια τους πριν, να ακολουθούν αυστηρά τις συστάσεις για την απολύμανση του θηλάστρου μετά από κάθε χρήση όπως και των μπιμπερών που χρησιμοποιούνται πριν και μετά.

Πηγή: https://www.eufic.org/it/ 
Κείμενο: Μαρία Κοντοέ, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc 

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!



*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια