PILATES: ΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ! | INMEDHEALTH

Pilates: Ένα εργαλείο αποκατάστασης ασθενών!

Ο καρκίνος είναι ένα θέμα που αποφεύγεται να συζητηθεί στην καθημερινότητα, κάτι το οποίο είναι λογικό αν αναλογιστεί κανείς τον φόβο γύρω από το όνομα του αλλα και τον πόνο που μπορεί να έχει προκαλέσει σε πάσχοντες και μη. 

Παρόλα αυτά, είναι στην ζωή μας και το να κλείνουμε τα μάτια μας δεν θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του. Πολλοί ασθενείς έχουν καταφέρει να βγουν νικητές σε αυτόν τον αγώνα με την βοήθεια πολλών παραγόντων. Μία από τις πιο συχνές μορφές του, αλλα και πιο αντιμετωπίσιμες, αποτελεί ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες.

Πως μπορεί όμως η άσκηση με την μέθοδο Pilates να βοηθήσει τις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία κατά του καρκίνου του μαστού;

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου γυναίκες ύστερα από την θεραπεία τους εμφανίζουν λεμφοίδημα. Το λεμφοίδημα είναι μια παθολογική κατάσταση στην οποία τα λεμφαγγεία είναι πολύ λίγα, δυσμορφικά ή μη λειτουργικά και καθιστούν την μεταφορική ικανότητα ανεπαρκή να απομακρύνει το φυσιολογικό φορτίο. 

Αποτέλεσμα αυτού είναι η κατακράτηση λεμφικού υγρού ανάμεσα στους μαλακούς ιστούς και στα κύτταρα του σώματος. Το λεμφικό υγρό που συσσωρεύεται προκαλεί διόγκωση της περιοχής που παρουσιάζει αυτή τη δυσλειτουργία. Επίσης, στην περιοχή αυτή το δέρμα είναι ευαίσθητο σε πληγές και μολύνσεις.

Στην παρακάτω έρευνα παρουσιάζεται πως οι κατάλληλες ασκήσεις Pilates επηρεάζουν γυναίκες που εμφάνιζαν λεμφοίδημα ύστερα από την θεραπεία τους. 60 γυναίκες πήραν μέρος στην πανεπιστημιακή έρευνα μεταξύ των ηλικιών 43 – 60.

Χωρίστηκαν σε 2 ομάδες: 30 άτομα στο clinical Pilates group και τα υπόλοιπα 30 σε control group ώστε να ελέγχουν τα αποτελέσματα. Πριν και μετά το πέρας των 8 εβδομάδων θεραπείας καταμετρήθηκαν οι εξής παράγοντες:
  • Η σοβαρότητα του λεμφοιδήματος 
  • Η περίμετρος των άκρων 
  • Η εικόνα που είχαν για το σώμα τους οι γυναίκες χρησιμοποιώντας μια ειδική κλίμακα ( Social Appearance Anxiety Scale) 
  • H ποιότητα ζωής τους με ερωτηματολόγιο (QLQ-BR23) από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό για την έρευνα και την θεραπεία καρκίνου ( EORTC ) 
  • Και τέλος, η λειτουργικότητα κάθε μέλους του σώματος τους
Τα αποτελέσματα των παραπάνω μετρήσεων απέδειξαν ότι η ομάδα clinical pilates είχε υψηλότερα και πολύ καλυτερα αποτελέσματα από το control group. Ώθησαν έτσι τους ερευνητές να έρθουν στο τελικό συμπέρασμα.

Η μέθοδος Pilates αποτελεί ΕΡΓΑΛΕΙΟ για την αποκατάσταση και την επανένταξη των ασθενών. Η δίκη μας συμβουλή δεν θα μπορούσε όμως να είναι άλλη από το να κινούμαστε παντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μας αλλά και να αναζητάμε επαγγελματίες της άσκησης ώστε να μπορέσει η αποκατάσταση να γίνει σωστά και χωρίς κανέναν κίνδυνο.

Βιβλιογραφία: Articles from The Journal of Breast Health are provided here courtesy of Turkish Federation of Breast Diseases Societies Hülya Özlem Şener,1 Mehtap Malkoç, 2 Gülbin Ergin,3 Didem Karadibak, 3 and Tuğba Yavuzşen4 Department of Physiotherapy and Rehabilitation, İzmir University School of Health Sciences, İzmir, Turkey Department Physical Therapy and Rehabilitation, Eastern Mediterranean University School of Health Sciences, Cyprus School of Physical Therapy and Rehabilitation,  Dokuz Eylül University School of Medicine, İzmir, Turkey Department of Clinical Oncology, Dokuz Eylül University Institute of Oncology, İzmir, Turkey

Κείμενο: Καρούμπαλη Μαρίνα, Βιολόγος - Personal Trainer

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com
Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια