ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΜΑΤΟΔΥΣΜΟΡΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΤΑΧΗ; | INMEDHEALTH

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΜΑΤΟΔΥΣΜΟΡΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ; 

Η σωματοδυσμορφική διαταραχή τελευταία έχει ταξινομηθεί στο φάσμα των ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών, ενώ παλιότερα υπαγόταν στις σωματόμορφες διαταραχές. Τα άτομα που πάσχουν από αυτήν, ανησυχούν υπερβολικά είτε για κάποιο υπαρκτό ελάττωμα στην εμφάνισή τους, το οποίο μεγαλοποιούν, είτε για κάποιο έλλειμμα στην φυσική εμφάνιση τους που δεν υπάρχει (φανταστικό ελάττωμα).

Η υπερβολική ενασχόληση με αυτό, δημιουργεί άγχος και έκπτωση στην λειτουργικότητα του ατόμου. Τα πιο συνήθη χαρακτηριστικά που θεωρούνται «ελαττωματικά», είναι τα χαρακτηριστικά του προσώπου, (μύτη, μάτια κλπ) αλλά και τα γεννητικά όργανα, το στήθος οι γλουτοί και τα χέρια. Η συχνότητα της διαταραχής είναι ίδια και στα δύο φύλα.

Οι ασθενείς με σωματοδυσμορφική διαταρχή, περνούν ώρες μπροστά στον καθρέφτη, ελέγχοντας και επεξεργάζοντας το «ελάττωμα». Πολλοί από αυτούς προσπαθούν με κάθε τρόπο να το καλύψουν. Επίσης, τείνουν να συγκρίνουν τους εαυτούς τους με άλλους ή με τον ίδιο τους τον εαυτό σε μικρότερη ηλικία, (κοιτάζοντας παλιές φωτογραφίες) εστιάζοντας στο ελάττωμα. Κάποιοι καταφεύγουν σε χειρουργικέςεπεμβάσεις, αλλά και πάλι παραμένουν ανικανοποίητοι.


Οι ασθενείς με σωματοδυσμορφική διαταραχή συνήθως αποφεύγουν να ζητήσουν βοήθεια από ψυχολόγο ή ψυχίατρο και  επισκέπτονται γιατρούς όπως δερματολόγους, ή πλαστικούς χειρουργούς.


Η εν λόγω διαταραχή είναι μια αρκετά σοβαρη διαταραχή, καθώς έχει επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές της ζωής του ατόμου. Σε προσωπικό επίπεδο, ο πάσχων νιώθει ντροπή, δυσφορία και απέχθεια για τον ευατό του. Αρκετοί ασθενείς έχουν μάλιστα καταθλιπτικές σκέψεις. Σε κοινωνικό επίπεδο, ο ασθενής απέχει από κοινωνικές εκδηλώσεις λόγω της ντροπής του, διστάζει να εμπλακεί σε νέες διαπροσωπικές σχέσεις και απομονώνεται. Επίσης πολλοί, δεν συνάπτουν ερωτικές σχέσεις και παραμένουν άγαμοι. Αντίστοιχα και σε επαγγελματικό επίπεδο, το άτομο δυκολεύεται να ανταπεξέλθει κυρίως όταν η δουλειά του απαιτεί κοινωνκές εμφανίσεις.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της σωματοδυσμορφικής διαταραχής είναι η ψυχοθεραπεία (ενδείξεις αποτελεσματικότητας έχει η γνωσιακή ψυχοθεραπεία) και κάποιες φορές συνδυαστικά με τη φαρμακοθεραπεία όταν υπάρχουν συνήθως έντονα συμπτώματα ή  όταν συνυπάρχει και άλλη διαταραχή.


Κείμενο: Διαμαντοπούλου Κατερίνα, Ψυχολόγος


#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!


*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια