ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΟΡΕΣΜΟΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΝΙΩΘΩ ΧΟΡΤΑΤΟΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΩΡΑ; | INMEDHEALTH


Διατροφή & Κορεσμός: Υπάρχουν τρόποι να νιώθω χορτάτος για περισσότερη ώρα;

Κορεσμός καλείται το αίσθημα πληρότητας μετά την κατανάλωση τροφής. Προκύπτει ως αποτέλεσμα σημάτων τα οποία ξεκινούν με την κατανάλωση ενός στερεού ή/και υγρού τροφίμου και συνεχίζουν καθώς αυτό εισέρχεται στο λεπτό έντερο για την πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Το αίσθημα κορεσμού επηρεάζει σημαντικά τη συχνότητα & ποσότητα των επόμενων γευμάτων μας και κατά συνέπεια το σωματικό μας βάρος σε βάθος χρόνου. 

Ενδεικτικοί τρόποι ενίσχυσής του είναι:

1) Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνη. Φαίνεται ότι τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη μας κάνουν να αισθανόμαστε περισσότερο χορτάτοι συγκριτικά με τρόφιμα πλούσια σε λίπος ή υδατάνθρακες. Ωστόσο, δεδομένου ότι κάθε μακροθρεπτικό συστατικό (πρωτεΐνη, υδατάνθρακας, λίπος) είναι αναγκαίο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας, καλό θα ήταν να στοχεύσουμε στο να περιλαμβάνουμε στα γεύματά μας μία πηγή άπαχης ή χαμ. λιπαρών πρωτεΐνης μαζί με τα υπόλοιπα πολύτιμα μακροθρεπτικά συστατικά.

2) Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε διαιτητικές ίνες. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια & τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες.

3) Κατανάλωση τροφίμων χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας & περιορισμός της κατανάλωσης τροφίμων υψηλού ενεργειακού περιεχομένου. Η ενεργειακή πυκνότητα/ενεργειακό περιεχόμενο κάθε τροφίμου αναφέρεται στο ποσό ενέργειας (θερμίδων) που αποδίδει το εκάστοτε καταναλισκώμενο τρόφιμο ανά γραμ. Ενδεικτικά, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό όπως τα φρούτα και τα λαχανικά ή/και τρόφιμα στα οποία προσθέτουμε αρκετό νερό κατά το μαγείρεμα όπως οι σούπες είναι τρόφιμα χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού χωρίς να μας επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες.

4) Καλή μάσηση της τροφής & αποφυγή κατανάλωσης τροφής παράλληλα με άλλες δραστηριότητες. Το να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στα γεύματά μας χωρίς η προσοχή μας να αποσπάται από εξωτερικά ερεθίσματα (τηλεόραση, κινητό κλπ) μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

5) Αποφυγή της υπερκατανάλωσης αλκοόλ το οποίο φαίνεται να αυξάνει την όρεξη. Επιπλέον, τα αλκοολούχα ποτά αποδίδουν θερμίδες χωρίς να μας παρέχουν ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καταναλώνονται με σύνεση & μέτρο.

Το ήξερες? Παρότι το αίσθημα κορεσμού επηρεάζεται από πολλά ερεθίσματα μεταξύ των οποίων και παράγοντες που σχετίζονται με τη φυσιολογία του ανθρώπινου οργανισμού αλλά και περιβαλλοντικοί, υπάρχουν τρόποι οι οποίοι μπορούν να το ενισχύσουν.
Πηγή: British Nutrition Foundation
Κείμενο: Κοντοέ Μαρία, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!

*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια