ΠΡΟΣΕΧΩ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΟΥ ΑΛΛΑ Η ΖΥΓΑΡΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ. ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ; | INMEDHEALTH

Προσέχω την διατροφή μου αλλά η ζυγαριά δεν κατεβαίνει. Τι φταίει;

Αρκετοί διαιτώμενοι παραπονιούνται συχνά πως ενώ προσέχουν την διατροφή τους η ζυγαριά έχει «κολλήσει». 

Ποιοι είναι όμως οι πραγματικοί λόγοι που ευθύνονται γι’ αυτό;;

1. Διατροφή: η αποτελεσματικότερη απώλεια βάρους επιτυγχάνεται όταν οι θερμίδες που καταναλώνουμε είναι λιγότερες από αυτές που δαπανούμε, δηλαδή έχουμε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας. Άρα, ίσως στην πραγματικότητα ξεφεύγουμε από τις ημερήσιες ανάγκες μας και δεν προσέχουμε όσο νομίζουμε. Η καταγραφή των τροφών που προσλαμβάνουμε καθημερινά σε ένα ημερολόγιο, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να εντοπίσουμε τυχόν λάθη.

2. Άσκηση: όταν η φυσική δραστηριότητα είναι μειωμένη, ενώ η διαιτητική πρόσληψη αυξημένη τότε και το σωματικό βάρος αυξάνεται. Γι’ αυτό τον λόγο, είναι καλό να αρχίσουμε ένα πρόγραμμα αερόβιων ασκήσεων το οποίο έχει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία μας πέρα από την μείωση του βάρους. Με άλλα λόγια η ενεργοποίηση του μεταβολισμού γίνεται μόνο με την άσκηση. Ιδανικά, συνιστώνται 2,5 – 4 ώρες την εβδομάδα άσκησης για την διατήρηση της υγείας, του βάρους αλλά και της μείωσής του.

3. Ορμονικές διαταραχές: σε κάθε στάδιο της ζωής μίας γυναίκας, όπως εφηβεία, κύηση, εμμηνόπαυση αλλά και άλλες παθολογικές καταστάσεις, παρατηρείται απότομη αλλαγή στην παραγωγή των οιστρογόνων ή της προγεστερόνης. Οι γεννητικές αυτές ορμόνες επηρεάζουν σημαντικά το σωματικό βάρος και οι αρνητικές συνέπειες προλαμβάνονται με σωστή διατροφή, άσκηση ή φαρμακευτική αγωγή.

4. Άγχος: σύμφωνα με μελέτες περίοδοι με πολύ άγχος στην ζωή μας έχουν ως αποτέλεσμα να τρεφόμαστε διαφορετικά ή περισσότερο από ότι συνήθως και να ασκούμαστε λιγότερο για να καλύψουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα. Συνεπώς, το άγχος είναι ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλλει στην διαμόρφωση του βάρους μας.  

5. Φαινόμενο Plateau: κατά την διαδικασία απώλειας βάρους και ενώ το άτομο προσέχει την διατροφή του και ασκείται, η μείωση του σωματικού βάρους σταματά και πολύ συχνά παρατηρείται απογοήτευση. Αυτό το φαινόμενο είναι προσωρινό και συμβαίνει τις πιο πολλές φορές όταν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό βάρος. Εάν όμως πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες τροποποιείται η διατροφή ή το πρόγραμμα άσκησης.

Η ουσία δεν είναι ο αριθμός της ζυγαριάς, αλλά να ακούμε το σώμα μας και να προσαρμόζουμε ανάλογα την συμπεριφορά και τις συνήθειές μας. Δεν εγκαταλείπουμε αλλά προχωράμε σταθερά προς τον στόχο μας.  

Πηγές: “Appropriate Intervention Strategies for Weight Loss and Prevention of Weight Regain for Adults” (2001), Medicine & Science in Sports & Exercise, Official Journal of the American College of Sports Medicine
Swift, D. L., Johannsen, N. M., Lavie, C. J., Earnest, C. P., & Church, T. S. (2014). The Role of Exercise and Physical Activity in Weight Loss and Maintenance. Progress in Cardiovascular Diseases, 56(4), 441–447. doi:10.1016/j.pcad.2013.09.012 
«Γυναικείες γεννητικές ορμόνες και σωματικό βάρος», Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας [last access 30/5/2020]
A. Janet Tomiyama, “Stress and Obesity” (2019), Department of Psychology, University of California, Annual Review of Psychology
“Getting past a weight-loss plateau”, Mayo Clinic [last access 30/5/2020]

Κείμενο: Χατζησαββίδου Κωνσταντίνα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Bsc

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια