ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ: ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ! | INMEDHEALTH

Διεκδικητική Συμπεριφορά: Εργαλεία να την ενισχύσουμε!

Η διεκδικητικότητα αναφέρεται στην ικανότητα να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας, να εκφράζουμε ανοιχτά τις απόψεις, τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, γενικότερα να εκφραζόμαστε ελεύθερα, σεβόμενοι όμως τα δικαιώματα, τις αντίστοιχες απόψεις, επιθυμίες και ανάγκες των άλλων ανθρώπων.

Τί σημαίνει η διεκδικητική συμπεριφορά;


- Να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας όταν χρειάζεται και να προστατεύουμε τον εαυτό μας από την εκμετάλευση/κακομεταχείρηση άλλων ανθρώπων

- Να είμαστε σε θέση να εκφράσουμε την άποψή μας ακόμη και αν είναι αντίθετη από των άλλων, χωρίς άγχος και τύψεις

- Να ζητάμε αυτό που θέλουμε ή μας ανήκει, σεβόμενοι τους άλλους

- Να μην υποτιμάμε τις δικές μας ανάγκες ή προτιμήσεις

Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως το  διεκδικητικό άτομο δεν είναι το επιθετικό άτομο. Το να ζητήσω από έναν επιβάτη να αλλάξουμε θέση, αιτιολογώντας το λόγο με ήρεμο και ευγενικό τρόπο, δεν είναι το ίδιο με το να απαιτήσω να αλλάξουμε θέση με επιθετικό ύφος. Μπορεί το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο, αλλα δεν θα έχω καταφέρει να είμαι διεκδικητικός. Στην δεύτερη περίπτωση θα εισπράξουμε εδεχομένως τον θυμό ή την ταπείνωση, ενώ στην πρώτη περίπτωση το σεβασμό ή την εκτίμηση. Με την διεκδικητικότητα, σέβομαι τους άλλους και τα συναισθήματα τος, με την επιθετικότητα καταπατάω τα δικαιώματα των άλλων και γίνομαι χειριστικός ή προσβλητικός.

Τί μας εμποδίζει από το να είμαστε διεκδικητικα άτομα;


- Εσφαλμένες πεποθήσεις όπως : Για να είμαι αγαπητός, οφείλω να υπακούω στις επιθυμίες των άλλων, ή για να είμαι αρεστός οφείλω να μην εκφράζω αντίθετη άποψη.

- Ο τρόπος που μεγαλώσαμε. Αν μεγαλώσαμε μέσα σε ένα παθητικό περιβάλλον, όπου «μάθαμε» να μην διεκδικούμε, παρά μόνο να δεχόμαστε έτοιμες λύσεις ή τις απόψεις άλλων,χωρίς δυνατότητα αντίστασης, τότε το χαρακτηρισικό αυτό ίσως το φέρουμε και στην ενήλικη ζωή μας, καταπνίγοντας τα δικά μας θέλω.

- Ο φόβος ή ο κίνδυνος ότι ίσως χάσουμε κάποια πράγματα, διεκδικώντας κάποια άλλα. Η διεκδίκηση, κάποιες φορές ενέχει ρίσκο, και όταν αποφασίζουμε να διεκδικήσουμε κάτι, οφείλουμε να έχουμε προετοιμαστεί για αυτό.

- Η λανθασμένη συμπεριφορά διεκδίκησης. Όταν δεν χειριζόμαστε σωστά την κατάσταση και παραφερόμαστε, επιθυμώντας να κάνουμε το δικό μας χωρίς να σεβόμαστε τους άλλους,  καταφέρνουμε να γινόμαστε επιθετικοί, χάνοντας την εκτίμηση των άλλων ανθρώπων.

- Ο φόβος των συνεπειών. Κάποιες φορές πιστεύουμε ότι αν διεκδικήσουμε αυτό που θέλουμε, θα έρθουμε αντιμέτωποι με άλλους ανθρώπους, θα χάσουμε ενδεχομένως την εκτίμηση τους κλπ. Η αλήθεια όμως είναι πως όταν φερόμαστε διεκδικητικά, κερδίζουμε την εκτίμηση των άλλων και ίσως τον θαυμασμό τους. Όταν αντίθετα, υπακούμε σε όλα χώρις αντιρρήσεις, δίνουμε την εικόνα ενός παθητικού ανθρώπου, που δεν υπολογίζει ούτε ο ίδιος τον εαυτό του και τις επιθυμίες του. Γιατί άραγε να το κάνουν οι άλλοι ;

Πώς μπορούμε να αναπτύξουμε την διεκδικητική συμπεριφορά;


Αρχικά, συνειδητοποιούμε που μας βοηθάει μια τέτοια συμπεριφορά και γιατί θα ήταν καλό για εμάς να την υιοθετήσουμε. Έπειτα οφείλουμε να γνωρίζουμε πως δεν είναι κάτι που αποκτάται από την μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται εξάσκηση προκειμένου να μπορούμε να την υιοθετήσουμε σε όλους τους τομείς τη ζωής μας. Για αυτό:

- Ξεκινάμε από μικρούς και εύκολα επιτεύξιμους στόχους. Για παράδειγμα, μπορούμε να διεκδικήσουμε να μας αλλάξουν τον λανθασμένο καφέ που μας σέρβιραν. Με ήρεμο τόνο φωνής και ευγενικό τρόπο ενημερώνουμε πως παραγγείλαμε άλλον καφέ από αυτόν που μας έφεραν. Έπειτα προχωράμε σε κάτι πιο δύσκολο(υποκειμενικό για τον καθένα), όπως θέματα δουλειάς, σχέσεων.

- Μαθαίνουμε να λέμε όχι όταν δεν επιθυμούμε κάτι ή οταν αυτό που μας ζητείται αντιτίθεται στις δικές μας αξίες. Λέγοντας όχι, δεν σημαίνει πως απορρίπτουμε το άλλο άτομο, αλλά την πρόταση του. Και αυτό δεν ειναι κακό. Πάλι, ευγενικά, απορρίπτουμε την πρόταση χωρίς να δικαιολογηθούμε. Είναι δικαίωμά μας να έχουμε προτιμήσεις  και επιθυμίες. Δεν είναι ρεαλιστικό και ούτε ωφέλιμο να συμφωνούμε πάντα με τους άλλους, ή να συμβιβαζόμαστε.

- Προετοιμάζουμε τα λόγια μας πριν την διεκδικητική συμπεριφορά μας. Μπορούμε επίσης να κάνουμε φανταστική πρόβα της διεκδικητικής συμπεριφοράς, ώστε όταν έρθει εκείνη η στιγμή να μην διστάσουμε και να το δοκιμάσουμε.

- Χρησιμοποιούμε το α’ενικό πρόσωπο.( Αισθάνομαι ότι, νιώθω ότι,) Έτσι, κάνουμε σαφές ότι το μήνυμα αποτελεί δική μας γνώμη και αναλαμβάνουμε εμείς την ευθύνη των λόγων μας. Η χρήση β’ ενικού συνήθως, οδηγεί συνήθως στη στοχοποίηση του άλλου και ίσως σε επιθετικότητα.

- Βάζουμε τα όρια μας. Δεν επιτρέπουμε σε άλλους ανθρώπους να μας φέρονται άσχημα, να μας προσβάλλουν ή να μας χειρίζονται. Να θυμάστε πως μπορούμε να διεκδικούμε πάντα μια καλύτερη συμπεριφορά από τον συνομιλητή μας, όχι έναν καλύτερο συνομιλητή!

Το να είμαστε σε θέση να διεκδικούμε στη ζωή μας, μας γεμίζει αυτοπεποίθηση καθώς μπορούμε να ελέγχουμε την ζωή μας και να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας. Σημασία έχει να επιλέγουμε τον σωστό τρόπο να διεκδικήσουμε και την κατάλληλη στιγμή.

Είναι στο χέρι σας να διεκδικήσετε την καλύτερη εκδοχή της ζωής σας.

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Κατερίνα, Ψυχολόγος

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!

*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια