Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ! | INMEDHEALTH

Η απώλεια της εργασίας και οι συνέπειες στη ζωή μας!

Κατά τον Sigmund Freud, η ψυχικά υγιής ζωή ορίζεται από την φράση “Να αγαπάς και να εργάζεσαι”. Η εργασία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας και έχει πολλά οφέλη. Δεδομένου ότι αφιερώνουμε ένα ιδιαίτερα μεγάλο διάστημα  της ημέρας στην εργασία μας αλλά και στην προετοιμασία μας για αυτήν, είναι φυσικό επακόλουθο να συνδεόμαστε και να ταυτιζόμαστε μαζί της.

Ένα από τα οφέλη της εργασίας είναι φυσικά, η δυνατότητα να μπορούμε να καλύπτουμε τις βασικές ανάγκες μας αλλά και τις δευτερεύουσες, όπως η ψυχαγωγία μας. Πολύ σημαντικά βέβαια είναι και τα οφέλη σε ψυχολογικό - πνευματικό επίπεδο. Μέσω της εργασίας μας, ενισχύεται η αίσθηση της ταυτότητας μας αλλά και η αίσθηση της αυτοεκτίμησης. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι καταφέρνουμε μόνοι μας να συντηρούμε τον εαυτό μας, να κερδίζουμε τα δικά μας χρήματα αλλά και να προσφέρουμε τις γνώσεις μας με αντάλλαγμα. Μας κάνει να νιώθουμε σπουδαίοι, άξιοι και χρήσιμοι τόσο ατομικά όσο και κοινωνικά.

Τι γίνεται λοιπόν όταν επέλθει η απώλεια της εργασίας μας;

Η απώλεια της εργασίας, είναι ένας αποχωρισμός, ένας μικρός θάνατος. Ιδίως στις περιπτώσεις που ο άνθρωπος έχει αφιερώσει σχεδόν όλη του τη ζωή σε μια εργασία ή ενδεχομένως έχει απαρνηθεί την προσωπική του ζωή για χάρη της εργασίας του, οι επιπτώσεις θα είναι φυσικά και πιο έντονες. Σε κάποιες περιπτώσεις που η απώλεια της εργασίας μας δεν οφείλεται σε δικό μας σφάλμα, νιώθουμε αδικημένοι, έχουμε θυμό και αγανάκτηση που πολλές φορές την μεταβιβάζουμε στα πρόσωπα που αγαπάμε. Μας είναι δύσκολο να το αποδεχτούμε, και συνδυαστικά με τις οικονομικές δυσκολίες που προκύπτουν, ελλοχεύει ο κίνδυνος να επηρεαστεί και η υπόλοιπη ζωή μας, όπως ο γάμος μας ή η σχέση μας με τα παιδιά μας. Σε περιπτώσεις που η απώλεια της εργασίας μας οφείλεται σε δικό μας λάθος, τότε κατηγορούμε τον εαυτό μας, έχοντας τύψεις, ενοχές, αρνητικές σκέψεις που αλλοιώνουν την πραγματική μας εικόνα. Νιώθουμε ανίκανοι, ντροπιασμένοι, ελλειπείς. Σε συνδυασμό με την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να πυροδοτήσει και την εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους λόγους που χάσαμε την δουλειά μας για να μπορέσουμε να το ενσωματώσουμε μέσα μας και να το αντιμετωπίσουμε κατάλληλα.

Ενώ η απώλεια εργασίας είναι μια κατάσταση που χρειαζόμαστε χρόνο να επεξεργαστούμε και να αντιμετωπίσουμε, δεν φαίνεται αυτό να είναι πάντα αποδεκτό από τους υπόλοιπους γύρω μας, οι οποίοι συνήθως μας προτρέπουν στην εύρεση άλλης εργασίας. Αυτό ίσως είναι κάτι που μας πληγώνει, καθώς νιώθουμε πως δεν μας καταλαβαίνουν. Χάσαμε ένα κομμάτι της ζωής μας, βιώσαμε την απώλεια και αισθήματα ενοχής, ανημποριάς και έχουμε αμφιβολίες για τις ικανότητές μας και καλούμαστε να τα παραβλέψουμε αυτά και να αναζητήσουμε μια άλλη εργασία. 

Τί μπορούμε να κάνουμε;

Μπορούμε να δώσουμε στον εαυτό μας τον χρόνο και το χώρο να επεξεργαστεί αυτήν την απώλεια να της δώσει το δικό του νόημα, ανεξάρτητα από τα λόγια των άλλων ανθρώπων. Είναι σημανικό να εκλάβουμε την απώλεια αυτή, ως μια προσωρινή-μεταβατική περίοδο της ζωής μας, που ενδεχομένως θα έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τα συναισθήματα μας, τις  ικανότητες μας και τα επιτεύγματα μας. Ανεξάρτητα με την έκβαση, έχουμε αποκομίσει μοναδικές εμπειρίες και εργαλεία που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στην επόμενη εργασία μας.

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Κατερίνα, Ψυχολόγος

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!

*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια