ΙΜΑΝΤΕΣ ΑΙΩΡΗΣΗΣ: Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ! | INMEDHEALTH

Ιμάντες Αιώρησης: Η προπόνηση που θα δοκιμάσεις αύριο κιόλας!

Η άσκηση με ιμάντες αιώρησης είναι πλέον μια αρκετά διαδεδομένη μέθοδος λειτουργικής προπόνησης η οποία απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα ασκουμένων, από αρχάριους μέχρι επαγγελματίες αθλητές. 

Είναι βασισμένη στις 7 θεμελιώδεις κινήσεις και μέσω αυτών μπορεί να βοηθήσει στο να κάνουμε το σώμα μας καλύτερο και πιο υγείες.

Χρησιμοποιούνται σε προγράμματα δύναμης, καρδιοαναπνευστικά ακόμα και σαν μέσω αποκατάστασης. Πολύ συχνά ακούγεται και σαν προπόνηση TRX, στη πραγματικότητα όμως TRX είναι το όνομα μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον χώρο της άσκησης η οποία παρασκευάζει τέτοιους ιμάντες και όχι μόνο.

Σε μια γρήγορη αναδρομή στο παρελθόν ο πρώτος ιμάντας κατασκευάστηκε από τον Randy Hetrick, επικεφαλή ομάδας του αμερικανικού στρατού, χρησιμοποιώντας μια ζώνη jiu jitsu και κομμάτια από αλεξίπτωτο ώστε να μπορεί να βοηθήσω την ομάδα να προπονείται στις αποστολές τους. 

Γρήγορα με την βοήθεια από το πανεπιστήμιο του Stanford το σχέδιο του άρχιζε να αναπτύσσεται μέχρι που η εταιρία TRX το 2005 δημιούργησε το πρώτο μάθημα εκπαίδευσης γυμναστών στην χρήση των ιμάντων. Το 2006 μπαίνει πλέον στην διεθνή αγορά. Και όλα τα άλλα όπως λένε είναι ιστορία. Πλέον, υπάρχουν πολλές εταιρίες που κατασκευάζουν ιμάντες παρόλα αυτά ο συσχετισμός παραμένει.

Όμως, τι και αν χρησιμοποιείται διαδεδομένα σχεδόν παντού και από όλους; Τι και αν χρησιμοποιείται από την αμερικανικό στρατό; Γιατί να το δοκιμάσουμε; Το 2017 οι επιστήμονες του Houston αναρωτήθηκαν το ίδιο. Για τον λόγω αυτό διεξήχθη έρευνα με σκοπό να διευκρινιστεί η διαφορά στην ενεργοποίηση μυϊκών ομάδων σε ασκήσεις με ιμάντες αιώρησης και ασκήσεις σε σταθερό έδαφος. Το πείραμα είχε ως εξής:

Σε 25 υγιείς ενήλικες και των δυο φύλων με μέσο BMI 23.50 +/- 2.48 kg/m 2, τοποθετήθηκαν ηλεκτρόδια EMG σε διάφορες μυϊκές ομάδες στην επιφάνεια του σώματος τους ώστε να καθοριστούν οι μυϊκές συσπάσεις. Ύστερα, κάθε συμμετέχων πραγματοποίησε τις παρακάτω ασκήσεις με ιμάντες και αντίστοιχα στο έδαφος:
  1.  Γέφυρα (bridge)
  2.  Push-ups
  3.  Κωπηλατική (inverted row)
  4.  Σανίδα (plank)
Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν και δεν άφησαν καμία αμφιβολία. Σε όλες τις ασκήσεις με τους ιμάντες υπήρχε σημαντικά μεγαλύτερη συνολική μυική ενεργοποίηση από ότι σε σταθερό έδαφος. Συνεπώς καλό θα ήταν να μην κολλάμε σε κάτι απλά επειδή είναι το καθιερωμένο και να δοκιμάζουμε καινούργιες μεθόδους και ιδέες. Πάντα βέβαια αφού αναρωτηθούμε γιατί αυτό το είδος και τι μας προσφέρει .

Βιβλιογραφία: International Journal of Sports Physical Therapy, 2017 Feb; 12(1): 42–52. 
MUSCLE ACTIVATION PATTERNS DURING SUSPENSION TRAINING EXERCISES
Sean Harris, PT, DPT,1 Elise Ruffin, PT, DPT, CSCS,1 Wayne Brewer, PT, PhD, MPH, OCS, CSCS,1and  Alexis Ortiz, PT, PhD, SCS, CSCS, FACSMcorresponding author1

Κείμενο: Καρούμπαλη Μαρίνα, Βιολόγος - Personal Trainer

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com


Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια