ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΙΝΩ ΝΕΡΟ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ; | INMEDHEALTH

Επιτρέπεται να πίνω νερό την ώρα του φαγητού;

Το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο για την διατήρηση της ζωής. Η επαρκής ενυδάτωση συμβάλλει στη υγεία και ευεξία του οργανισμού μας. Κατά καιρούς όμως, δημιουργούνται διάφοροι μύθοι γύρω από την κατανάλωσή του και αυτός που επικρατεί, δυστυχώς, είναι ο περιορισμός του κατά την διάρκεια του φαγητού. 

Ο ρόλος του νερού
● Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά μέσο όρο από 60% νερό και πιο συγκεκριμένα κυμαίνεται από 75% στα νεογέννητα έως 55% στους ηλικιωμένους.
● Προστατεύει τους ευαίσθητους ιστούς 
● Διατηρεί σταθερή την θερμοκρασία του σώματος (π.χ. εφίδρωση)
● Σχηματίζει τον σίελο
● Απομακρύνει τα «άχρηστα» προϊόντα του μεταβολισμού μέσω των ούρων

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντική είναι η θέση του νερού στην καθημερινότητά μας, με έναν γενικό στόχο κατανάλωσης τα 8 με 10 ποτήρια ημερησίως αλλά και την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Η σύσταση αυτή όμως, διαφέρει σε περιπτώσεις όπως η έντονη άσκηση, σε εγκυμοσύνη ή θηλασμό, σε ζεστό περιβάλλον και στην συνολική κατάσταση της υγείας.

Ωστόσο, πολύς κόσμος υποστηρίζει πως η κατανάλωση του νερού κατά την διάρκεια του φαγητού επηρεάζει αρνητικά την πέψη ή αραιώνει το υδροχλωρικό οξύ του στομάχου. Επίσης, δίνουν συμβουλές, όπως να πίνουμε νερό 30 λεπτά πριν το φαγητό και 1 ώρα μετά. Τι ισχύει τελικά;

Σύμφωνα με την βιβλιογραφία, δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να επιβεβαιώνει τους παραπάνω ισχυρισμούς. Στην πραγματικότητα, βοηθά στην πέψη καθώς χάρη σε αυτό διασπώνται τα θρεπτικά συστατικά της τροφής,  τα οποία στην συνέχεια απορροφώνται από τον οργανισμό. Επίσης, η λήψη του κατά την διάρκεια ενός γεύματος επηρεάζει την αίσθηση της πείνας και του κορεσμού, με αποτέλεσμα να αντιλαμβανόμαστε την ποσότητα της τροφής που έχουμε καταναλώσει χωρίς να υπερβάλλουμε. Τέλος, η έκκριση και η ποσότητα του γαστρικού οξέος προσαρμόζονται ανάλογα με το περιεχόμενο του στομάχου. 

Προσοχή: Η κατανάλωση νερού κατά την διάρκεια του φαγητού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα άτομα που εμφανίζουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) ή έχουν ναυτία.

Πηγές: “Water: How much should you drink every day?”, Nutrition and healthy eating, Mayo Clinic [last update 06/09/2017]
Barry M. Popkin, Kristen E. D’Anci, Irwin H. Rosenberg, “Water, Hydration and Health”, Nutr Rev. 2010 August; 68(8): 439–458. doi:10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x. 
Michael F. Picco, “Does drinking water during or after a meal disturb digestion?”, Nutrition and healthy eating, Mayo Clinic [last update 18/04/2020]
Lappalainen R, Mennen L, van Weert L, Mykkänen H, “Drinking water with a meal: a simple method of coping with feelings of hunger, satiety and desire to eat.”, European Journal of Clinical Nutrition, 01 Nov 1993, 47(11):815-819

Κείμενο: Χατζησαββίδου Κωνσταντίνα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Bsc

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια