ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ: ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ! | INMEDHEALTH

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ: ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ TOY ΑΓΧΟΥΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ.

Οι πανελλήνιες αποτελούν μια ιδιαίτερα αγχωτική κατάσταση για τους μαθητές, καθώς η απόδοση τους σε αυτές θα κρίνει αν θα  ακολουθήσουν την επαγγελματική πορεία που ονειρεύονται. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω βέβαια, πως η διαδικασία των Πανελληνίων είναι σαφώς μια καλή ευκαιρία που μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη των επαγγελματικών στόχων των υποψηφίων, ωστόσο δεν είναι και η μοναδική. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές για σπουδές που μπορεί να εφαρμόσει κάποιος, σε περίπτωση που, είτε δεν επιθυμεί να εξεταστεί στις πανελλήνιες, είτε εξεταστεί αλλά δεν συγκεντρώσει τα μόρια που απαιτούνται ώστε να περάσει στην σχολή της αρεσκείας του.

Για όσους επιλέξουν να δοκιμαστούν μέσω των Πανελληνίων, γνωρίζουν πως θα έχουν ένα πιεστικό πρόγραμμα ενδεχομένως κατά την διάρκεια της προετοιμασίας τους. Ιδίως όταν καταφτάσουν οι μέρες των εξετάσεων συνήθως το άγχος και η ανησυχία είναι τα κυρίαρχα συναισθήματά τους. 

Κάποιες συμβουλές για την διαχείριση αυτών είναι οι εξής:

Πριν την εξέταση:

1. Ξυπνήστε νωρίτερα, ώστε να έχετε χρόνο να πάρετε ένα πλούσιο πρωινό που θα σας δώσει την κατάλληλη ενέργεια, και παράλληλα μπορείτε να ακούσετε το αγαπημένο σας μουσικό κομμάτι που θα βοηθήσει στην καλή σας διάθεση.

2. Φροντίστε πριν φύγετε από το σπίτι να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι έχετε φτάσει στην τελική ευθεία και πως σε λίγες μέρες θα μπορείτε να χαλαρώσετε. Κοιταχτείτε στον καθρέφτη και πείτε: Θα τα καταφέρω!

3. Αποφύγετε να κάνετε γρήγορες και επιφανειακές επαναλήψεις πριν την εξέταση, καθώς υπάρχει περίπτωση να μπερδευτείτε χειρότερα.

4. Για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας, θυμηθείτε τα καλά λόγια των καθηγητών σας για εσάς ή τους καλούς βαθμούς που συγκεντρώνατε κατά καιρούς.Υπενθυμίστε ακόμη στον εαυτό σας την προετοιμασία που έχετε κάνει για τις εξετάσεις αυτές.

Κατά την ώρα της εξέτασης:

1. Εστιάστε στο γραπτό σας και μόνο. Διαβάστε προσεκτικά και με ηρεμία τις ερωτήσεις. Αν χρειαστεί διαβάστε τες περισσότερες από 2 φορές μέχρι να είστε σίγουροι πως τις κατανοήσατε καλά.

2. Ξεκινήστε με τις ερωτήσεις που γνωρίζετε καλύτερα.

3. Να έχετε μαζί σας ρολόι, ώστε ανα πάσα στιγμή να γνωρίζετε τον χρόνο σας.

4. Σε περίπτωση που νιώσετε έντονο άγχος, πάρτε βαθιές εισπνοές και εκπνοές μέχρι να νιώσετε καλύτερα.

5. Σε περίπτωση που έρθουν στο μυαλό σας αρνητικές σκέψεις, αποβάλλετέ τες με θετικές σκέψεις και εικόνες (εικόνα παραλίας, χαλάρωση με φίλους) . Ωστόσο, μην αφεθείτε σε αυτό. Επαναφέρετε τον εαυτό σας στο γραπτό σας.

6. Μην αφήσετε αναπάντητες ερωτήσεις, ακόμη και αν δεν είστε τελείως σίγουροι για την απάντηση σας.

Μετά την εξέταση:

1. Αποφύγετε να σχολιάσετε τα θέματα και τις απαντήσεις, αν αυτό σας προκαλεί αγωνία και άγχος.

2. Σε περίπτωση που νιώσετε ότι δεν τα πήγατε όσο καλά θα θέλατε, μην απογοητευτείτε γιατί, αρχικά μπορεί ναι μεν να νιώσατε έτσι, αλλά δεν σημαίνει πάντα πως ό,τι νιώθουμε αποδίδει και πιστά την πραγματικότητα, και δεύτερον έχετε ακόμη τα υπόλοιπα μαθήματα που καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα! Επικεντρωθείτε σε αυτά.

Να θυμάστε πως όταν έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα για κάτι δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Όμως επειδή είμαστε άνθρωποι και καμιά φορά δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσουμε σε μια συνθήκη, είναι εντάξει αν δεν τα πάμε τόσο καλά όσο περιμέναμε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να νιώσουμε ντροπή. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως υπάρχουν και παράγοντες που δεν ελέγχουμε πλήρως όπως: φασαρία έξω από την αίθουσα, δυσνόητες ερωτήσεις, πυρετός ή αίσθημα αδυναμίας την μέρα της εξέτασης. Αυτοί είναι κάποιοι από τους παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την επίδοση σας.

Τέλος θα ήθελα να υπενθυμίσω πως η επιτυχία και η αποτυχία είναι μέσα στην ζωή. Οι πανελλήνιες δεν είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη των επαγγελματικών μας στόχων. Στις μέρες μας, είναι διαθέσιμες αρκετές ακόμη εναλλακτικές μέθοδοι και λύσεις για σπουδές, ώστε να ακολουθήσουμε  την επαγγελματική σταδιοδρομία που επιθυμούμε.

Καλή επιτυχία!

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Κατερίνα, Ψυχολόγος
    #inmedhealth
    ►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
    ►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
    ►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
    ►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

    Βρείτε μας στο Youtube!
    *Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

    Δημοσίευση σχολίου

    0 Σχόλια