ΠΡΟΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ (PMS) ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ! | INMEDHEALTH


Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο (PMS) & Διατροφή! 

Σε προηγούμενο άρθρο του InMedHealth (https://inmedhealth.blogspot.com/2020/05/vitamines-d-e-pms-inmedhealth.html) παρουσιάστηκε μία μελέτη σχετικά με το ρόλο των βιταμινών D & E στη διαχείριση του PMS. Στο παρόν άρθρο περιγράφεται μία ολιστική προσέγγιση του ρόλου της διατροφής στη διαχείριση του συνδρόμου.
Τι είναι το PMS;
To PMS περιγράφηκε για πρώτη φορά 70 χρόνια πριν. Περιλαμβάνει όλα εκείνα τα ψυχολογικά και φυσικά σημάδια τα οποία εμφανίζονται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας λίγες ημέρες πριν την αναμενόμενη έμμηνο ρύση και τα οποία επηρεάζουν διάφορες πτυχές της ζωής και της λειτουργικότητάς τους.  
Μεταξύ άλλων στα συμπτώματα του PMS συμπεριλαμβάνονται: αλλαγές διάθεσης, έλλειψη συγκέντρωσης, θλίψη, νευρικότητα, διαταραχές του ύπνου, κόπωση/εξάντληση, οίδημα, μυικοί πόνοι οι οποίοι εντοπίζονται χαμηλά στην πλάτη, κοιλιακό άλγος, οίδημα, εναλλαγές στην όρεξη, αυξημένη επιθυμία για κατανάλωση γλυκών.
Ποια είναι η αιτία του;
Η αιτία του συνδρόμου δεν είναι πλήρως κατανοητή. Αποδίδεται ως επί το πλείστον σε ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα εκείνες της ημέρες του κύκλου.
Πώς η διατροφή σχετίζεται με τη συμπτωματολογία;
Μία ισορροπημένη διατροφή καθόλη τη διάρκεια του κύκλου θα μπορούσε να είναι περισσότερο αποτελεσματική από διατροφικές προσεγγίσεις που λαμβάνουν χώρα μόνο λίγες ημέρες πριν την αναμενόμενη έμμηνο ρύση. Για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του PMS: 
  • Προσπάθησε να διατηρείς ένα υγιές σωματικό βάρος. Φαίνεται ότι σε γυναίκες με υπερβάλλον σωματικό βάρος, τα συμπτώματα του PMS μπορεί να είναι εντονότερα.
  • Φρόντισε η διατροφή σου να περιλαμβάνει δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχες πηγές πρωτεϊνης και ποικιλία φρούτων & λαχανικών. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσεις επαρκή πρόσληψη των βιταμινών του συμπλέγματος Β.
  • Προσπάθησε να μειώσεις την κατανάλωση απλών σακχάρων, απογεύγοντας την υπερκατανάλωση ζάχαρης & γλυκών. 
  • Φρόντισε να καλύπτεις τις ανάγκες του οργανισμού σου σε ασβέστιο & βιταμίνη D. Σε φυσιολογικές καταστάσεις, οι ανάγκες του οργανισμού μας σε ασβέσιο μπορούν εύκολα να καλυφθούν μέσω τις διατροφής μας. Σε ό,τι αφορά τη βιταμίνη D, σε περίπτωση έλλειψης ή ανεπάρκειας, η χορήγηση ενός συμπληρώματος θα μπορούσε να είναι βοηθητική.
  • Φρόντισε να ενυδατώνεσαι. Η επαρκής ενυδάτωση θα ανακουφίσει τα συμπτώματα οιδήματος που μπορεί να εμφανίζονται εκείνες τις ημέρες του κύκλου.
  • Μείωσε την κατανάλωση αλατιού & τροφίμων πλούσιων σε αλάτι. Η υπερκατανάλωση τέτοιων τροφών μπορεί να επιβαρύνει τα συμπτώματα οιδήματος.
  • Αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα.
  • Κατανάλωνε αλκοόλ & καφεϊνη με μέτρο.
Εκείνες τις ημέρες προσπάθησε επίσης:
Να μην παραλείπεις γεύματα και σνακς, ώστε να μην νιώθεις πεινασμένη, γεγονός το οποίο μπορεί ευκολότερα να σε οδηγήσει σε υπεργαφικά επεισόδια.
Κείμενο: Κοντοέ Μαρία, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!

*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια