Vegeterian & Vegan Diets. Τι πρέπει να προσέξω;
Με τον όρο vegetarian συνήθως αναφερόμαστε σε διάφορα διατροφικά σχήματα τα οποία αποκλείουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης από τη διατροφή. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις.
Για παράδειγμα στους Lacto-ovo-vegetarians ανήκουν όσοι επιλέγουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά ενώ στους pesco-vegetarians όσοι καταναλώνουν επιπλέον και ψάρι. Αντιθέτως, οι vegans αποκλείουν από τη διατροφή τους κάθε τρόφιμο ζωικής προέλευσης συμπεριλαμβανομένου και του μελιού.
Όσο πιο αυστηρός είναι ο διατροφικός περιορισμός, τόσο περισσότερη προσοχή απαιτείται για να μειωθεί ο κίνδυνος διατροφικών ελλείψεων.
Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία οι vegeterians & vegans είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για:
Αναιμία: Οι αποθήκες σιδήρου τείνουν να είναι χαμηλότερες σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού μιας και η καλύτερα απορροφήσιμη μορφή σιδήρου (αιμικός σίδηρος) απαντάται μόνο στο κρέας, τα πουλερικά & το ψάρι.
Χαμηλότερα επίπεδα ασβεστίου, κυρίως στους vegans: Όταν η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου συνδυαστεί με χαμηλή πρόσληψη πρωτείνης και βιταμίνης D μπορεί να έχει επιπτώσεις στην οστική υγεία.
Χαμηλότερες τιμές Β12, η οποία απαντάται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης: Η ανεπάρκεια Β12 είναι ιδιαίτερα σημαντική σε περίπτωση κύησης καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες νευρολογικές διαταραχές στο έμβρυο.
Χαμηλότερη πρόσληψη EPA & DHA: Τα προαναφερόμενα ω-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για τη λειτουργία του εγκεφάλου, την όραση και άλλες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Αν και το EPA μπορεί να συντεθεί σε επαρκείς ποσότητες από το α-λινολεϊκό οξύ όταν το δεύτερο είναι παρόν στη δίαιτα, η σύνθεση DHA από το α-λινολεϊκό είναι λιγότερο αποτελεσματική.
Ωστόσο, υπάρχουν οφέλη;
Η πρόσληψη των παραπάνω θρεπτικών συστατικών μπορεί να καλυφθεί με μία καλά σχεδιασμένη διατροφή. Σε αυτή την περίπτωση η χορτοφαγία μπορεί να έχει και οφέλη για τον διαιτώμενο. Συγκριτικά με τη συμβατική διατροφή η οποία περιέχει ζωικής προέλευσης τρόφιμα, οι χορτοφαγικές δίαιτες είναι χαμηλότερες σε κορεσμένα λιπαρά οξέα (επιβλανή για το καρδιαγγειακό σύστημα) & χοληστερόλη και υψηλότερες σε διαιτητικές ίνες, βιταμίνες C & E, μαγνήσιο, κάλιο & φυτοχημικά συστατικά μεταξύ των οποίων καροτενοειδή και φλαβονοειδή. Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι καλά σχεδιασμένες χορτοφαγικές διατροφές μπορεί να παρέχουν προστασία έναντι χρόνιων νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά, ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 και το μεταβολικό σύνδρομο και να συμβάλλουν στη διατήρηση ενός χαμηλότερου ΔΜΣ. Ωστόσο, ο χαμηλότερος ΔΜΣ θα μπορούσε να αποδωθεί στη μειωμένη πρόσληψη τροφής λόγω του περιοριστικού χαρακτήρα αυτών των διατροφικών προσεγγίσεων.
Πηγή: https://www.eufic.org/en/healthy-living/article/whats-important-for-vegetarians-and- vegans-to-eat
Κείμενο: Κοντοέ Μαρία, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com
Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.
0 Σχόλια