Βιταμίνες D και Ε. Ποιος είναι ο ρόλος τους στο Προεμμηνορησιακό Σύνδρομο (PMS);
To 80-90 % των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει τα συμπτώματα του Προεμμηνορησιακού Συνδρόμου (PMS) σε κάποια περίοδο της ζωής του.
Μεταξύ αυτών, η συμπτωματολογία φαίνεται να είναι σοβαρή στο 3-8%.
Μία από τις προσεγγίσεις για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου είναι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμινών D & E. Η μελέτη των Dadkhah et al. εξέτασε ακριβώς αυτή την υπόθεση σε 86 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας οι οποίες πληρούσαν τα κριτήρια για τη διάγνωση του συνδρόμου.
H μελέτη ήταν διπλά τυφλή, είχε διάρκεια 2 μήνες και οι εθελόντριες τυχαιοποιήθηκαν σε 3 groups: α) στην ομάδα που έλαβε συμπληρωματικά συμπλήρωμα 200 mg βιταμίνης D καθημερινά, β) στην ομάδα που έλαβε 100 mg βιταμίνης Ε και γ) στην ομάδα που έλαβε placebo. Στα πλαίσια της μελέτης, ζητήθηκε από τις εθελόντριες να καταγράφουν καθημερινά τα συμπτώματά τους, αξιολογώντας τα σε μία κλίμακα από 0-3: 0 (απουσία συμπτωμάτων), 1 (ήπια συμπτωματολογία), 2 (μέτρια συμπτωματολογία) και 3 (σοβαρή συμπτωματολογία). Μετά το τέλος της παρέμβασης, όλες οι συμμετέχουσες παρουσίασαν βελτίωση της συμπτωματολογίας. Ωστόσο δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των τριών groups.
Συμπεράσματα:
Στις μελέτες που διερευνούν το PMS, πράγματι το placebo effect είναι μη αμελητέο. Παρόλα αυτά, η χορήγηση βιταμινών D & E ως μία οικονομική, αποδεκτή και χωρίς παρενέργειες προσέγγιση για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του PMS θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν. Ο εν λόγω χειρισμός θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικός και πρακτικός σε γυναίκες οι οποίες απαγορεύεται να λάβουν άλλη φαρμακευτική αγωγή για τη διαχείριση του PMS, όπως αντισυλληπτικά ή αγωνιστές απελευθέρωσης της ορμόνης γοναδοτροπίνης (GnRH). Η δοσολογία θα πρέπει πάντα να αποφασίζεται από τον θεράποντα ιατρό τους. Σε κάθε περίπτωση, περαιτέρω μελέτες σε μεγαλύτερο δείγμα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απαιτούνται.
Αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις περαιτέρω για το PMS, τα συμπτώματα & το ρόλο της διατροφής στη βελτίωσή τους, διάβασε περισσότερα στο επόμενο άρθρο του InMedHealth.
Πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4815371/
Κείμενο: Κοντοέ Μαρία, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com
Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.
0 Σχόλια