ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ...ΕΝΑ ΑΝΩΦΕΛΟ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΟ! | INMEDHEALTH

Αποτοξίνωση…ένα ανώφελο βασανιστήριο!

Καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε για διάφορες αποτοξινωτικές δίαιτες που περιλαμβάνουν το νερό με λεμόνι, την αποκλειστική κατανάλωση  χυμών, φρούτων ή λαχανικών για ένα συγκεκριμένο διάστημα ή ακόμα και αφαγία, οι οποίες υπόσχονται αποβολή τοξινών και γρήγορη απώλεια βάρους.

Τι είναι οι τοξίνες;

Οι τοξίνες είναι πρωτεΐνες ή πεπτίδια που παράγονται από ζωντανούς οργανισμούς (μικροοργανισμοί, ζώα, φυτά, άνθρωποι) και είναι δηλητηριώδεις μετά από δάγκωμα ή τσίμπημα. Η αποτοξίνωση αναφέρεται στις διαδικασίες που οδηγούν στην απέκκριση χημικών ουσιών και των προϊόντων τους μέσω των ούρων, των κοπράνων, του ιδρώτα ή του σμήγματος. Στο πλαίσιο όμως, των εμπορικών διαιτών αποτοξίνωσης ο ορισμός της τοξίνης είναι ασαφής και αναφέρεται σε βαρέα μέταλλα, σύνθετα χημικά στοιχεία ή επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η κατάρριψη του μύθου

Οι αποτοξινωτικές δίαιτες είναι παράλογες και αντι-επιστημονικές. Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι πανέξυπνος και χρησιμοποιώντας το ήπαρ, τους νεφρούς, το γαστρεντερικό σύστημα, το δέρμα και τους πνεύμονες αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες του μεταβολισμού. 

Ο αυστηρός περιορισμός των τροφών,  η αφαγία και όλες οι μέθοδοι αποτοξίνωσης που εμφανίζονται κατά καιρούς, στερούν σημαντικά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό που είναι απαραίτητα για την υγεία και την ευεξία του. Αυτό έχεις ως συνέπεια, το άτομο που μένει για παράδειγμα νηστικό να νιώθει ναυτία, ζαλάδες, εξάντληση και να μην είναι ικανό να διεκπεραιώσει απλές καθημερινές δραστηριότητες καθώς δεν έχει τα απαραίτητα «καύσιμα».

Από την άλλη μεριά, η απότομη απώλεια βάρους που παρατηρείται είναι κυρίως νερό, γλυκογόνο, μυική μάζα και όχι λίπος. Όταν το πρόγραμμα αποτοξίνωσης δηλαδή σταματήσει και το άτομο επιστρέψει στις παλιές διατροφικές του συνήθειες τότε θα προσλάβει πάλι το βάρος που χάθηκε. Επομένως, η υπόσχεση για απώλεια βάρους είναι παραπλανητική. Η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση είναι οι μέθοδοι για απώλεια βάρους και για την διατήρηση της υγείας του οργανισμού μας για να λειτουργεί φυσιολογικά. Ένας πιστοποιημένος Διαιτολόγος- Διατροφολόγος είναι πάντα διατεθειμένος να βοηθήσει.

Άρα, δεν υπάρχει κάποιο μαγικό τρόφιμο που να αποτοξινώνει τον ανθρώπινο οργανισμό και να μειώνει απότομα το σωματικό βάρος. Χρειάζεται προσοχή και κριτική σκέψη ώστε να μπορούμε να διαχωρίσουμε την αλήθεια και το ψέμα στα προϊόντα που διαφημίζονται, όπως σκόνες, τσάι, καφέδες, χυμούς και άλλα ροφήματα, ώστε να μην βασανίζουμε το σώμα μας αλλά να το φροντίζουμε!

Πηγές: “Toxicology Defined”, Basic Terminology, U.S National Library of Medicine, Environmental Health & Toxicology Information [last accessed 12/6/2020]
“The truth about…detox diets” (2006), The British Dietetic Association
A. V. Klein, H. Kiat (2014), “Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence”, The British Dietetic Association, Journal Of Human Nutrition and Dietetics

Κείμενο: Χατζησαββίδου Κωνσταντίνα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Bsc

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια