Άσκηση και Χρόνια Καρδιακή Ανεπάρκεια: Νέες έρευνες και μέθοδοι!
Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί μια πάθηση η οποία απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως. Είναι ένα αυξανόμενο επιδημικό σύνδρομο που οδηγεί σε σημαντικά σοσιο-οικονομικά εμπόδια, με συχνότητα εμφάνισης να φτάνει πάνω από 10% ανάμεσα σε ανθρώπους από 70 ετών και πάνω.
Παρά την ανάπτυξη στην φαρμακολογία, η θνησιμότητα και η νοσηρότητα αποτελούν τις κύριες ανησυχίες, μαζι με τις συχνές επισκέψεις στα νοσοκομεία οι οποίες επηρεάζουν την καθημερινότητα και δραστηριότητες των ατόμων.
Την σήμερον ημέρα η πρόοδος στις ιατρικές επιστήμες έχει βοηθήσει στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πασχόντων.
Ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους της ιατρικής σε αυτόν τον τομέα αποτελεί η άσκηση. Σε πολλές χώρες μάλιστα η άσκηση συνταγογραφείται από ιατρούς ακριβώς όπως ένα φάρμακο. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν αποτελεί ακόμη ένα από αυτά τα μέρη.
Ο πιο δημοφιλής ως τώρα τύπος εκγύμνασης των ατόμων με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια ήταν η ήπια αερόβια άσκηση. Πανεπιστημιακές έρευνες όμως ήρθαν να αλλάξουν δεδομένα. Η διαλειμματική προπόνηση HIIT χρησιμοποιείται ευρέως πλέον σε κοινότητες αποκατάστασης ενώ η αποδοτικότητα της στους ασθενής έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον.
Από ότι φαίνεται, από τα συνεχόμενα πειράματα, η HIIT αυξάνει την αθλητική ικανότητα των καρδιοπαθών σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από την συνεχόμενη μέτριας έντασης καρδιοαναπνευστική προπόνηση. Η καλύτερη λειτουργική ικανότητα που αναπτύσσουν βοηθά ακόμα και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ασθένειας αλλά και στην βελτίωση της καθημερινότητας τους.
Κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι κατά την διεξαγωγή των πειραμάτων την τελευταία δεκαετία δεν φανερώθηκε κανένας κίνδυνος για την ασφάλεια των ατόμων. Παρόλα αυτά, η μέθοδος HIIT θα πρέπει να είναι συμπληρωματική. Kανένα είδος άσκησης δεν είναι πανάκεια αλλά ένα εργαλείο.
Συμπερασματικά, αντιλαμβανόμενοι την πολυπλοκότητα της παραπάνω πάθησης, διαφορετικά μοντέλα προπόνησης πρέπει να πραγματοποιούνται. Η άσκηση πρέπει να προσαρμόζεται στα κλινικά χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή και όχι στο τι είναι μόνο συνηθισμένο να χρησιμοποιείται, έτσι μόνο θα αποτελέσει ουσιαστική βοήθεια.
Φυσικά πάντα με στόχο την ασφάλεια και την προαγωγή μια καλύτερης ποιότητας ζωής.
Πηγή: Exercise training in patients with chronic heart failure: A new challenge for Cardiac Rehabilitation Community
Francesco Giallauria1, Lucrezia Piccioli1, Giuseppe Vitale2, Filippo M. Sarullo21Department of Translational Medical Sciences, Division of Internal Medicine, Metabolic and Cardiac Rehabilitation Unit, Federico II University of Naples2Cardiovascular Rehabilitation Unit, Buccheri La Ferla Fatebenefratelli Hospital, Palermo, Italy
Κείμενο: Καρούμπαλη Μαρίνα, Βιολόγος - Personal Trainer
#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com
Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.
0 Σχόλια