Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ | INMEDHEALTH

Η σημασία της αυτοφροντίδας και οι διάφορες πτυχές της

Αυτοφροντίδα σημαίνει, να φροντίζω τον εαυτό μου σε όλα τα επίπεδα. Είναι μια έννοια που έχει ποικίλες πτυχές, και συνήθως ο καθένας από εμάς εστιάζει σε κάποιες πλευρές της, που ενδεχομένως θεωρεί πιο σημαντικές. Βέβαια, ανάλογα και με την φάση που βρισκόμαστε την ζωή μας, επιλέγουμε και αντίστοιχους τρόπους να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Συγκεκριμένα, μπορεί ο ίδιος άνθρωπος σε κάποια στιγμή της ζωής του να επιλέξει να φροντίσει το σώμα του με γυμναστική και ισορροπημένη διατροφή, ενώ σε άλλη στιγμή, να επιλέξει την φροντίδα του πνευματικού του εαυτού, εμπλουτίζοντας και διευρύνοντας τις γνώσεις του.

Η πιο διαδεδομένη ίσως πτυχή της αυτοφροντίδας, είναι αυτή της περιποίησης της εξωτερικής εμφάνισης και της φροντίδας του σώματος, με ένα όμορφο μανικιούρ ή ένα χαλαρωτικό μπάνιο για παράδειγμα με αιθέρια έλαια. Σίγουρα, αυτή η πτυχή είναι σημαντική, καθώς ανανεώνει την διάθεσή μας και συντελεί στην περιποίηση του εαυτού μας. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πλευρές, ανεξερεύνητες θα τολμούσα να πω, της αυτοφροντίδας. Όπως είναι η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας, η ισορροπία της ζωής μας και η προτεραιότητα στον εαυτό μας όταν το χρειαζόμαστε. Για παράδειγμα μια ένδειξη αυτοφροντίδας είναι να εμπλακούμε σε μια ψυχοθεραπευτική σχέση, όταν νιώθουμε πως το έχουμε ανάγκη. Ακόμη, η ανάγνωση ενός βιβλίου αυτοβελτίωσης ή η παρακολούθηση μιας ομιλίας με θέμα την ψυχική υγεία και την αυτοβελτίωση, είναι στοιχεία φροντίδας και ενδυνάμωσης του εαυτού μας. Η επιθυμία μας επίσης, να ακολουθήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής ή να φροντίσουμε το σώμα μας, ώστε να είναι πιο δυνατό, είναι ένδειξη αυτοφροντίδας.

Το να προτιμήσουμε αντίστοιχα, να απέχουμε από την γυμναστική όταν αισθανόμαστε ότι  δεν είμαστε σε θέση να γυμναστούμε, είναι πάλι ένδειξη αυτοφροντίδας. Η επιθυμία μας και η διάθεση χρόνου για περαιτέρω επιμόρφωση πάνω στα επαγγελματικά μας ενδιαφέροντα ή αντίθετα, η απόφασή μας να παραμελήσουμε για λίγο τα επαγγελματικά μας καθήκοντα, για να θέσουμε σε προτεραιότητα  την προσωπική μας ζωή και εξέλιξη, ανήκει επίσης στην έννοια αυτόφροντίδα. 

Στην ουσία, για να μπορούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας, ολοκληρωτικά, χρειάζεται να γνωρίζουμε τον εαυτό μας, να είμαστε σε επαφή μαζί του, με τις ανάγκες που έχει την εκάστοτε στιγμή και με το τί πραγματικά χρειάζεται, προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις διάφορες προκλήσεις της ζωής. Ακόμη και η ακύρωση ενός ραντεβού με έναν φίλο, όταν είμαστε κουρασμένοι από την δουλειά, είναι ένδειξη αυτοφροντίδας. Γιατί αποφασίζουμε να δώσουμε προτεραιότητα στον εαυτό μας. Αφουγκραζόμαστε την ανάγκη μας και την υπακούμε. Αντίστοιχα, η απόφασή μας, να βγούμε με φίλους ή να πάμε μια βόλτα με την οικογένεια μας, και να αφήσουμε για άλλη στιγμή τις δουλειές του σπιτιού, είναι πάλι μια καλή ένδειξη ότι είμαστε σε επαφή με τις ανάγκες μας. Αρκεί βέβαια να υπάρχει ισορροπία και να μην φτάνουμε στο επίπεδο της συνεχούς αναβλητικότητας. Φροντίζουμε λοιπόν τον εαυτό μας, προσαρμοσμένοι όμως, στις συνθήκες της ζωής που έχουμε χτίσει.

..Και γιατί η αυτοφροντίδα είναι σημαντική;

Αρχικά θα ήθελα να επισημάνω πως η αυτοφροντίδα δεν είναι κάτι αυτονόητο. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι, όχι μόνο δεν φροντίζουν τον εαυτό τους αλλά συνάμα τον βλέπουν ως εχθρό και τον βλάπτουν. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε, πως ο εαυτό μας είναι ο μόνος σύμμαχος μας, και για να συνεχίσει να είναι, χρειάζεται φροντίδα. Όλα τα παραπάνω αποτελούν μορφές φροντίδας, αλλά υπάρχουν εκατοντάδες ακόμη πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να φροντιστούμε. Όπως να μας μιλάμε με αγάπη και συμπόνοια, να επιτρέπουμε στον εαυτό μας τα λάθη, να μας επιβραβεύουμε όταν πετυχαίνουμε τους στόχους μας, να μας δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο που χρειαζόμαστε..και πολλά ακόμη.

Και όλα αυτά είναι σπουδαίας σημασίας, γιατί όπως ένα λουλούδι χρειάζεται την κατάλληλη φροντίδα και προσοχή, για να ανθίσει ,έτσι και εμείς, χρειαζόμαστε την φροντίδα και την αγάπη για να λάμψουμε και να οδηγηθούμε στον δρόμο της ευημερίας και μια ζωής γεμάτη ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη. Μόνο όταν είμαστε φροντισμένοι, μπορούμε να νιώθουμε καλά και έτοιμοι να παλέψουμε για τους στόχους και τα όνειρα μας.

Μην φοβάσαι να συνδεθείς με τον εαυτό σου, τις ανάγκες σου, τα θέλω σου.  Φρόντισε τον εαυτό σου, όπως εσύ θεωρείς καλύτερα, όποτε εσύ χρειάζεσαι, και μην μετανιώνεις αν παραμελείς κάποιους άλλους ανθρώπους στην προσπάθεια σου να σε φροντίσεις. 

Εσύ είσαι, και εσύ πρέπει να είσαι, η προτεραιότητα σου.

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Κατερίνα, Ψυχολόγος

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια