ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΩ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΩ; | INMEDHEALTH

Διατροφικές ετικέτες: Πώς να επιλέγω σωστά τα τρόφιμα που αγοράζω;

Οι διατροφικές ετικέτες βρίσκονται στην συσκευασία ενός προϊόντος και παρέχουν πληροφορίες για την διατροφική αξία του τροφίμου. Οι πληροφορίες αυτές αφορούν στο μέγεθος της μερίδας, τις θερμίδες, τα θρεπτικά συστατικά και μία λίστα με τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του. 

Πιο αναλυτικά:


1) Μέγεθος μερίδας: αναφέρεται στο ποσό των μερίδων που υπάρχουν στην συσκευασία και στην μερίδα που καταναλώνει ένας μέσος άνθρωπος, χωρίς όμως να αποτελεί γενική σύσταση για τον καταναλωτή.

2) Θερμίδες: το ποσό της ενέργειας που παρέχεται από μία μερίδα του τροφίμου αλλά και από 100 gr του προϊόντος

3) % Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα (%ΣΗΠ): το ποσοστό αυτό δείχνει κατά πόσο το προϊόν καλύπτει κάθε θρεπτικό συστατικό σε μια διατροφή 2000 θερμίδων.  Οι 2000 kcal που αναγράφονται είναι μια γενική διατροφική συμβουλή που όμως διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Γενικά, άνω των 20% ΣΗΠ ενός θρεπτικού συστατικού σε μία μερίδα θεωρείται υψηλή και προτιμάται όταν πρόκειται για φυτικές ίνες, σίδηρο και ασβέστιο.

4) Λιπαρά: Υψηλή περιεκτικότητα -> παραπάνω από 17,5 gr λίπους ανά 100 gr προϊόντος. χαμηλή περιεκτικότητα -> λιγότερο από 3 gr λίπους ανά 100 gr προϊόντος

5) Κορεσμένα λιπαρά: Υψηλή περιεκτικότητα -> παραπάνω από 5 gr λίπους ανά 100 gr προϊόντος. χαμηλή περιεκτικότητα -> λιγότερο από 1,5 gr λίπους ανά 100 gr προϊόντος

6) Σάκχαρα: Υψηλή περιεκτικότητα -> παραπάνω από 22,5 gr σακχάρων ανά 100 gr προϊόντος. χαμηλή περιεκτικότητα -> λιγότερο από 5 gr σακχάρων ανά 100 gr προϊόντος

7) Αλάτι: Υψηλή περιεκτικότητα -> παραπάνω από 1,5 gr αλάτι ανά 100 gr προϊόντος (ή 0,6 gr   νατρίου). χαμηλή περιεκτικότητα -> λιγότερο από 0,3 gr αλάτι ανά 100 gr προϊόντος (ή 0,1 gr νατρίου)

8) Λίστα συστατικών: η σειρά με την οποία αναγράφονται αντιπροσωπεύει τη περιεκτικότητα του προϊόντος σε αυτά, δηλαδή το πρώτο συστατικό είναι στην μεγαλύτερη ποσότητα, το δεύτερο στην αμέσως επόμενη μικρότερη ποσότητα κ.ο.κ.

Οι ετικέτες τροφίμων, παρόλο που δεν είναι απόλυτα κατανοητές από τους καταναλωτές, αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για την σωστή επιλογή των τροφίμων στο σουπερμάρκετ. Αυτή η μικρή γνώση μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ελέγχουμε τα τρόφιμα που μπαίνουν στο σπίτι μας και δημιουργείται πιο ευνοϊκό περιβάλλον στην διαδικασία της απώλειας ή της διατήρησης του σωματικού μας βάρους. 

Προσοχή: στο σουπερμάρκετ δεν πάμε ποτέ πεινασμένοι ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες αγορές.

Πηγή: 

“Food labels”, Eat well, United Kingdom National Health Service [last accessed 1/6/2020]

“How to Understand and Use the Nutrition Facts Label”, U.S. Food & Drug Administration (FDA) [last accessed 1/6/2020]

Cliona Ni Mhurchu, Helen Eyles, Yannan Jiang, Tony Blakely (2018). “Do nutrition labels influence healthier food choices? Analysis of label viewing behaviour and subsequent food purchases in a labelling intervention trial”, Appetite 121  360-365

Κείμενο: Χατζησαββίδου Κωνσταντίνα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Bsc

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια