ΠΩΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΤΕ ΤΟ "ΑΓΧΟΣ" ΣΑΣ...| INMEDHEALTH

Πώς να εκπαιδεύσετε το "άγχος" σας…

Το Άγχος είναι μια έννοια που επικαλούνται πολλοί άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, καθημερινά χωρίς ωστόσο να εννοούν όλοι το ίδιο πράγμα. Κάποιο λένε ότι είναι καλό και άλλοι το θεωρούν καταστροφικό. Η αλήθεια ωστόσο βρίσκεται κάπου στη μέση.

Τι είναι λοιπόν αυτό το περιβόητο άγχος;

Με τον όρο άγχος συχνά εννοεί κανείς συναισθήματα ανησυχίας, νευρικότητας ή φόβου. Αν και συνήθως έχει χαρακτήρα δυσάρεστο, περιστασιακά θεωρείται φυσιολογικό και μερικές φορές και παραγωγικό. Αυτό συμβαίνει διότι υπό φυσιολογικές συνθήκες αποτελεί ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά και βοηθά τον άνθρωπο να αποφύγει κινδύνους και να προβαίνει σε προσαρμοστικές αλλαγές. Από την άλλη, όταν το άγχος είναι επίμονο, διάχυτο και προκαλεί προβλήματα στην καθημερινή ζωή τότε μπορεί να είναι ένδειξη  αγχώδους διαταραχής.

Πως αναγνωρίζω τα σημάδια άγχους;
Τα άτομα που υποφέρουν από άγχος μπορεί να είναι νευρικά, επισφαλή και ευερέθιστα. Μπορεί να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν ή να ελέγξουν τα συναισθήματα τους. Ακόμη μπορεί να έχουν συμπτώματα  κούρασης, προβλήματα ύπνου, στομαχόπονο ή/και  πονοκέφαλο.  Συνήθως ανησυχούν σε υπερβολικό βαθμό συγκριτικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και πιστεύουν ότι το χειρότερο σενάριο είναι αναπόφευκτο.

Πώς να εκπαιδεύσετε το άγχος σας; 
Το μυαλό  μπορεί να είναι ένας δυνατός σύμμαχος κάποιες φορές ενώ άλλες ένας ανυπέρβλητος εχθρός. Αν κάνεις σκεφτεί για πόσα πράγματα είναι ικανό το μυαλό του, αμέσως θα συνειδητοποιήσει ότι το πιο βασικό είναι ότι φτιάχνει μοναδικές ιστορίες, ειδικά για καταστάσεις που δεν έχουν σίγουρη έκβαση. Τις περισσότερες φορές δεν αναγνωρίζουμε καν αυτές τις ιστορίες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τις θεωρούμε πραγματικές ενώ είναι απλά δημιουργήματα του μυαλού και δεν στηρίζονται σε πραγματικές παρατηρήσεις.

 Εκπαιδεύω το μυαλό μου= Εκπαιδεύω το άγχος μου με τα παρακάτω βήματα:

1) Επικεντρώσου στο παρόν, καθώς πολλές φορές το άγχος «αγαπάει» να εγκλωβίζει το μυαλό σε σκέψεις –εικασίες για το μέλλον. Κλείνοντας τα μάτια και με απλές ασκήσεις διαφραγματικής αναπνοής μπορεί κάποιος να εστιάσει την προσοχή στο σώμα του και τις αισθήσεις του στο παρόν και όχι στις σκέψεις που συνεχίζουν να τρέχουν για το μέλλον
(Προσοχή !! Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσπαθήσει κάποιος να σταματήσει να σκέφτεται διότι πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο!)

2) Αναγνώρισε τις ιστορίες που φτιάχνει το μυαλό  σου και έχει υπόψη ότι είναι ξεχωριστές οντότητες από τον εαυτό σου και κυρίως ότι είναι κατασκευασμένες
 (Προσοχή! Όταν υπάρχει άγχος είναι φυσιολογικό η αναγνώριση  αυτών των ιστοριών να γίνεται αρκετά δύσκολη και επίπονη!). 

3) Γράψε τις σκέψεις σου  σε ένα χαρτί. Το κομμάτι του γραψίματος είναι σημαντικό και συμβολικό για την αντιμετώπιση των σκέψεων. Με αυτό τον τρόπο εξωτερικεύεις τις σκέψεις σου, τις συγκεντρώνεις και τις ακουμπάς σε ένα χαρτί ώστε πλέον να έχεις κάτι υπαρκτό να διαχειριστείς.

4) Εντόπισε τις εναλλακτικές σου σκέψεις. Υπάρχουν διαφορετικές οπτικές μιας κατάστασης. Για παράδειγμα υπάρχει η καταστροφική οπτική που προκαλεί το άγχος αλλά και η οπτική αναζήτησης οφέλους σε κάθε κατάσταση. Δεν είναι απαραίτητο κάποιος να πιστέψει την εναλλακτική σκέψη του αλλά τουλάχιστον θα καταλάβει ότι και είναι και αυτή μια οπτική στην κατάσταση όπως και πολλές άλλες.

Βιβλιογραφία:
Barrett, L. (2016). "The theory of constructed emotion: an active inference account of interoception and categorization". Social Cognitive and Affective Neuroscience, 1–23.
 Gillihan, S. J. (2019). The CBT Deck. Eau Claire, WI: PESI.
 Schmidt, N. B., Allan, N. P., Knapp, A. A., Capron, D. (2019). "Targeting anxiety sensitivity as a prevention strategy". The Clinician's Guide to Anxiety Sensitivity Treatment and Assessment, 145–178.

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Δανάη, Ψυχολόγος MSc.

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια