ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ: ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ "ΧΤΙΖΕΙΣ" ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΟΥ | INMEDHEALTH

Εμπιστοσύνη: Πώς να την "χτίζεις" στις σχέσεις σου. 

Η εμπιστοσύνη είναι κεντρικό κομμάτι των ανθρώπινων σχέσεων, είτε μιλάμε για ερωτικές, είτε για φιλικές, είτε για οικογενειακές, είτε για επαγγελματικές σχέσεις. Οι άνθρωποι τείνουν να προτιμούν συνθήκες που νιώθουν ότι μπορούν να δείξουν εμπιστοσύνη και επιθυμούν συνήθως αυτή να υπάρχει αμοιβαία και προς το πρόσωπο τους. 

Πολλές φορές, η εμπιστοσύνη θεωρείται ο θεμέλιος λίθος για να μπορέσει κάποιος να ανθίσει, να εξελιχθεί, να δημιουργήσει και να συνδεθεί με άλλους ανθρώπους, σε ένα πλαίσιο. Η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης είναι κάτι που συμβαίνει σταδιακά. Πώς καταλαβαίνουμε όμως αν πρέπει να εμπιστευτούμε κάποιον; Αυτό μπορεί να είναι μια δύσκολη ερώτηση να απαντηθεί. Συνήθως εμπιστευόμαστε το  ένστικτό μας για ένα άτομο και ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται με την πάροδο του χρόνου καθορίζει το αποτέλεσμα.

Αλλά τι εννοούμε με τον όρο «εμπιστοσύνη»; Ο Μαρτίνος Λούθηρος είπε ότι «Όποιος πιστεύει εύκολα είναι δυστυχής. Αλλά δυστυχέστερος είναι εκείνος που δεν είναι σε θέση να πιστέψει τίποτα»  ενώ ο  Erik Erikson, θεωρεί την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης ως το πρώτο βήμα ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης του ανθρώπου. 

Η εμπιστοσύνη είναι πολλά πράγματα. Αρχικά, περικλείει μια ομάδα συμπεριφορών του ατόμου, που ως ένα βαθμό βρίσκονται σε εξάρτηση από τις συμπεριφορές κάποιου άλλου ατόμου με το οποίο έχει κάποιου είδους σχέση. Δεύτερον, στηρίζεται στις προσδοκίες του ατόμου για το πώς θα συμπεριφερθεί ένα άλλο άτομο σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Τρίτον, η εμπιστοσύνη συνδέεται με ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης και ασφάλειας που απορρέει από την αίσθηση ότι κάποιος άλλος νοιάζεται για εσένα.  Η εμπιστοσύνη σε κάποιο πρόσωπο,  δηλώνει ότι υπάρχει η πεποίθησή  ότι είναι ειλικρινής και φερέγγυος και ότι δεν έχει καμία πρόθεση  να μας βλάψει. Τέλος, η εμπιστοσύνη δεν μπορεί να προϋπάρχει της σχέσης αλλά καλλιεργείται όσο μια σχέση εξελίσσεται. 

Για να υπάρξει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο σου θα πρέπει να:
1) Δείχνεις προσοχή στον άλλον: Όσο πιο προσεκτικά ακούς τον άλλο, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεται ότι νοιάζεσαι πραγματικά για εκείνον και επομένως μπορεί να σε εμπιστευτεί.
Αποφεύγεις την κριτική: Κάθε είδους κρίση βάζει σε κίνδυνο το αίσθημα ασφάλειας αυτού που μιλάει, άρα και τη μεταξύ σας εμπιστοσύνη.
2) Αποφεύγεις το ψέμα: Ένα ψέμα  δίνει το μήνυμα πως υπάρχει δόλος. Έτσι δύσκολα αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη. Είναι καλύτερο, αντί να πεις ψέματα, να πεις από την αλήθεια όσο αντέχεις να μοιραστείς. 
3) Συζητάς με τρίτους πράγματα που αφορούν τη σχέση σου με ένα άλλο άτομο: Αν μοιραστείς τις εμπειρίες της σχέσης σου με ένα τρίτο άτομο εκείνο ίσως θα μεταφέρει στον άλλο εμπλεκόμενο κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που είπες και θα απειληθεί η εμπιστοσύνη μέσα στη σχέση.
4) Να εκφράζεις ανοιχτά τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου: Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεις να μπερδευτεί η επικοινωνία και δεν χρειάζεται να ψάχνεις  έμμεσους τρόπους ώστε να γίνει κατανοητό αυτό που θέλεις  να επικοινωνήσεις.
5) Να ρωτάς για ό,τι δεν καταλαβαίνεις και αφορά άμεσα τον άλλον: Αντί να τον επικρίνεις κάτι που δεν καταλαβαίνεις, είναι προτιμότερο να ρωτήσεις. Τότε ο άλλος θα νιώσει ότι όντως ενδιαφέρεσαι για εκείνον και θα αρχίσει να χτίζεται η εμπιστοσύνη,
6) Να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου και τους άλλους: Αν επικρίνεις αυστηρά τον εαυτό σου και  τους συνανθρώπους σου όταν εκείνοι σφάλουν ή αποτυγχάνουν είναι φυσικό να προσπαθήσουν να σε απομακρύνουν ή να σου κρύψουν πράγματα. Αν όμως βοηθήσεις στο να επανορθώσουν τις συνέπειες των λαθών τους, θα νιώθουν ελεύθεροι να είναι δίπλα σου και να σε εμπιστευτούν. 

Βιβλιογραφία:
Bamberger, Walter (2010). "Interpersonal Trust – Attempt of a Definition". Scientific report, Technische Universität München. 
Bicchieri, C., Duffy, J. & Tolle, G. (2004). "Trust among strangers", Philosophy of Science 71, 1–34.
Gillespie, A. (2007). "The intersubjective dynamics of trust, distrust and manipulation". In Markova and Gillespie (Eds), Trust & Distrust: Socio-cultural Perspectives. Charlotte, NC: Info Age.
Zak, P. J., & Knack, S. (2001). "Trust and growth". Economic Journal, 111,  295–321.

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Δανάη, Ψυχολόγος, MSc

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια