ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ | INMEDHEALTH

Το απαραίτητο φυλλικό οξύ

Το φυλλικό ή φολικό οξύ (Β9) είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, και ποιο συγκεκριμένα ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, την οποία την βρίσκουμε σε πολλά τρόφιμα.

Σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων περιέχεται φυσικά φυλλικό οξύ, αλλά η μορφή που προστίθεται σε τρόφιμα ή συμπληρώματα, το φολικό οξύ, απορροφάται καλύτερα.

Φυσικές πηγές φυλλικού οξέος είναι:
1) πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι,μαρούλι,μπρόκολο)
2) φρούτα
3) όσπρια
4) θαλασσινά
5) προϊόντα ολικής άλεσης
  
Πόσο φυλλικό οξύ χρειάζομαι;
Η ποσότητα φυλλικού οξέος εξαρτάται πάντα από την ηλικία και μετράτε σε μικρογραμμάρια(mcg), δηλαδή:

1) 7-12 μηνών →80mcg
2) 1-3 ετών → 150mcg
3) 4-8 ετών → 200mcg
4) 9-13 → 300mcg
5) έφηβοι (14-18) → 400mcg
6) 19+ → 400mcg
7) έγκυες→ 600mcg
8) θηλάζουσες → 500mcg

Σε τι βοηθάει;
Αρχικά το φυλλικό οξύ βοηθά στον σχηματισμό, τη διόρθωση και τη λειτουργία του DNA και RNA και είναι σημαντικό κατά τη  διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης όπως στη βρεφική ηλικία και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παράλληλα βοηθά και στην παραγωγή υγειών αιμοσφαιρίων. Επιπλέον σημαντικός είναι ο ρόλος του στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και μαζί με την βιταμίνη Β12 και C βοηθούν στην διάσπαση των πρωτεϊνών.

Είναι σημαντικό να αναφερθούμε στην απαραίτητη λήψη φυλλικού οξέος στην εγκυμοσύνη καθώς με αυτό τον τρόπο μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος για βλάβες στο νευρικό σωλήνα, οι οποίες αποτελούνται από μια ομάδα συγγενών δυσπλασιών του κεντρικού νευρικού συστήματος που εμφανίζονται όταν ο νευρικός σωλήνας δεν κλείνει σωστά. Ακόμα έχουν παρατηρηθεί και άλλες επιπλοκές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω έλλειψης φυλλικού οξέος όπως: καρδιαγγειακές παθήσεις, πρόωρος τοκετός, περιορισμός ενδομήτριας ανάπτυξης.

Ωστόσο επιπτώσεις υπάρχουν και στον γενικό πληθυσμό, όμως είναι σπάνιες λόγω του ότι βρίσκεται σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων. Μερικές από αυτές είναι: 
1) αδυναμία
2) κόπωση
3) απώλεια μαλλιών
4) δυσκολία συγκέντρωσης
5) μεγαλοβλαστική αναιμία

Τι επηρεάζει την απορρόφηση του;
Οι περιπτώσεις που επηρεάζουν την απορρόφηση φυλλικού οξέος είναι:

1)Ο αλκοολισμός: το αλκοόλ παρεμβαίνει στην απορρόφηση φυλλικού οξέος. Επίσης τα άτομα αυτά τείνουν να καταναλώνουν τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας φυλλικού οξέος.
2)Πεπτικές διαταραχές: η κοιλιοκάκη και η φλεγμονώδης νόσο του εντέρου προκαλούν δυσαπορρόφηση.


Απαραίτητη λοιπόν η λήψη φυλλικού οξέος στα στάδια της ζωής και ιδιαίτερα στην εγκυμοσύνη καθώς συμβάλει στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.  

Πηγές:
 https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/neural-tube-defect 
 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1751721419300260 
 https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/folic-acid/ 
 https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-Consumer/ 

Κείμενο: Σάζαλη Κατερίνα, Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια