ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΝΔΠ) | INMEDHEALTH

Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας (ΝΔΠ)

Η Ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, αντλεί το όνομά της, από τον Νάρκισσο, ο οποίος ερωτεύτηκε το είδωλό του και απορροφήθηκε από την επιθυμία του για τον ίδιο του τον εαυτό. Η εν λόγω διαταραχή,συγκαταλέγεται στις διαταραχές προσωπικότητας.

Τα άτομα με Ναρκισσιστική Διαταραχή, χαρακτηρίζονται από μια εικόνα μεγαλείου, μια έντονη ανάγκη για θαυμασμό και προσοχή και υστερούν σημαντικά  στην ικανότητα της ενσυναίσθησης. Τείνουν να είναι εγωκεντρικά, και συχνά τους είναι δύσκολο να συνάψουν/ διατηρήσουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και την εργασία τους. Είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην κριτική και θυμώνουν όταν κάποιος δεν εκδηλώσει τον θαυμασμό του προς αυτά.

Για να διαγνωσθεί η ναρκισσιστική διαταραχή σε ένα άτομο, χρειάζεται να ισχύουν τουλάχιστον πέντε από τα παρακάτω:

1. Η αίσθηση μεγαλείου σχετικά με την σημαντικότητά του.( υπερβάλλει για τα επιτεύγματα του και προσδοκά να θαυμαστεί ακόμη και αν δεν τα ολοκληρώσει).
2. Η ενασχόληση με την επιτυχία, την δύναμη, την ομορφιά, την εξυπνάδα ή την τέλεια αγάπη.
3. Η πεποίθηση πως είναι μοναδικό/ξεχωριστό και μπορούν να το καταλάβουν( ή πρέπει να συναναστρέφεται) μόνο οι ξεχωριστοί- με κύρος άνθρωποι.
4. Η απαίτηση υπερβολικού θαυμασμού.
5. Η αίσθηση ότι δικαιούται περισσότερα, όπως μια πιο ευνοική αντιμετώπιση ή υποχωρητικότητα.
6. Η εκμετάλλευση των άλλων προς όφελος του, για να πετύχει αυτό που θέλει.
7. Η έλλειψη ενσυναίσθησης, δεν είναι πρόθυμο να αναγνωρίσει τις ανάγκες των άλλων.
8. Ο φθόνος προς τους άλλους ή η πεποίθηση πως οι άλλοι το φθονούν.
 9. Η εκδήλωση αλαζονείας, υπεροπτικών συμπεριφορών και στάσεων.
Για να γίνει διάγνωση, απαιτείται η αξιολόγηση του επιπέδου της λειτουργικότητας του ατόμου στα διάφορα επίπεδα της ζωής του. Συμπληρωματικά, η κατανόηση της εξέλιξης της παιδικής ηλικίας του ατόμου μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση και την διάγνωση της ΝΔΠ.

Αιτιολογία
Η αιτιολογία της ΝΔΠ είναι πολυπαραγοντική. Κάποιες μελέτες δείχνουν πως υπάρχει γενετική προδιάθεση.Επίσης, η βίωση συγκεκριμένων εμπειριών στην παιδική ηλικία, όπως η απόρριψη του παιδιού ή η υπερβολική εξύμνηση των ικανοτήτων του συνδυαστικά με ένα εύθραστο «εγώ», μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση της ΝΔΠ στην ενήλικη ζωή.

Θεραπεία
Συνήθως τα άτομα με ΝΔΠ, δεν αναζητούν θεραπεία.Aυτό συμβαίνει, γιατί  θεωρούν πως υπερέχουν έναντι των άλλων, δεν δέχονται την παρέμβαση στις πράξεις και τα λόγια τους. Επίσης δεν μπορούν καθόλου εύκολα να αλλάξουν την γνώμη τους.  Δεν υπάρχει κάποια πρότυπη/καθιερωμένη φαρμακευτική ή ψυχολογική θεραπεία. Συχνά η ΝΔΠ συνυπάρχει και με άλλες διαταραχές για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην εκτίμηση. 

Σε γενικές γραμμές, η προτεινόμενη θεραπεία είναι η ψυχοθεραπεία, της οποίας στόχος της αποτελεί, να καταστήσει το άτομο πιο λειτουργικό, να μπορεί να συνδέεται και να συνάπτει πιο υγιείς σχέσεις αλλά και να αναπτύξει μια πιο ρεαλιστική αντίληψη για τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του.

Βιβλιογραφία: Mitra P, Fluyau D. Narcissistic Personality Disorder. [Updated 2020 Apr 15]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK556001/?fbclid=IwAR0VCZqaoCaLmZqk-CxjD9hHKcnT7YC-8dQeAsk1GtutJnGPwOd0k8oEKfU

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Κατερίνα, Ψυχολόγος

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια