ΣΗΜΑΔΙΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ | INMEDHEALTH

Σημάδια ψυχικής ασθένειας

Πιστεύεις πως μπορείς να εντοπίσεις εύκολα την διαφορά μεταξύ μίας απλής αλλαγής στην διάθεση κάποιου σε σχέση με κάτι «πιο σοβαρό»; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ για κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο, γιατί άλλαξε ξαφνικά η συμπεριφορά του; Ίσως σου φάνηκε σαν να μην είναι πια ο εαυτός του; 

Κάποιες φορές αυτές οι αλλαγές δεν είναι απλά μία κακή διάθεση, αλλά υποδηλώνουν βαθύτερα προβλήματα, όπως μία ψυχική ασθένεια. Στις ψυχικές ασθένειες ανήκει ένα εύρος ψυχικών διαταραχών που επηρεάζουν την συμπεριφορά, την σκέψη και την διάθεση των ανθρώπων. Γνωστά παραδείγματα ψυχικών διαταραχών είναι η κατάθλιψη, οι διαταραχές άγχους, οι διατροφικές διαταραχές, οι καταχρήσεις, κ.ά.. 

Είναι γνωστό πως κατά καιρούς όλοι οι άνθρωποι ανησυχούν και διερευνούν την ψυχική τους υγεία. Πότε, όμως, η απλή ανησυχία γίνεται ψυχική διαταραχή; Όταν υπάρχουν υποκείμενα συμπτώματα που προκαλούν συνεχές στρες και δυσχεραίνουν την λειτουργικότητά του ατόμου στην καθημερινή του ζωή. Τα συμπτώματα είναι ποικίλα ανάλογα με την διαταραχή, τους παράγοντες που τα προκαλούν και τις συνθήκες όπου εμφανίζονται. 

Παρακάτω μπορείς να βρεις κάποια από τα σημάδια που υποδηλώνουν πως κάποιος γνωστός σου –ή ακόμα κι εσύ- υποφέρει από κάποια ψυχική νόσο και χρειάζεται την βοήθεια κάποιου ειδικού. 

1) Μία ψυχική ασθένεια μπορεί να ξεκινήσει ως μία ήπια αλλαγή στην συμπεριφορά, τα συναισθήματα και τον τρόπο σκέψης του ανθρώπου. Συνεχόμενες και σημαντικές αλλαγές είναι σημάδι πως το άτομο αναπτύσσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην ψυχική του υγεία. 
2) Ένα άλλο σημαντικό σημάδι ψυχικής ασθένειας είναι η ξαφνική και δραματική αλλαγή της συναισθηματικής κατάστασης του ατόμου. Το άτομο μπορεί να μοιάζει θλιμμένο, θυμωμένο, αγχωμένο, χωρίς πάντα να υπάρχει κάποιος εμφανής λόγος.
3) Συχνά το άτομο που αντιμετωπίζει κάποια ψυχική νόσο αποσύρεται από την κοινωνική του ζωή, απομονώνεται και κλείνεται στον εαυτό του. Επίσης, φαίνεται να μην απολαμβάνει πλέον τις δραστηριότητες που με χαρά έκανε στο παρελθόν.
4) Πολλές φορές οι ψυχικές διαταραχές κάνουν το άτομο να αδιαφορεί για την προσωπική του εικόνα και υγιεινή. Συνήθως το άτομο που παρουσιάζει αυτή την αλλαγή, δεν ενδιαφέρεται για το βάρος του εμφανίζοντας αξιοσημείωτες αυξομειώσεις σε αυτό, δεν προσέχει το πρόγραμμα του ύπνου του και είναι πιθανόν να κάνει κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών.
5) Τέλος, το άτομο μπορεί να ανακυκλώνει σκέψεις όπως «είμαι μία αποτυχία», «δεν αξίζω», «φταίω για όλα εγώ». Λόγω της συνεχούς αρνητικής κρητικής που ασκεί στον εαυτό του, το άτομο νιώθει αβοήθητο και ανάξιο, και σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις του δημιουργείται αυτοκτονικός ιδεασμός.

Εάν υπάρχει κάποιος στον κύκλο σου που εμφανίζει ένα ή περισσότερα από αυτά τα σημάδια, δείξε του ανιδιοτελή αποδοχή και προσπάθησε να τον βοηθήσεις με τα μέσα που διαθέτεις. Φυσικά, εάν θεωρείς πως η κατάσταση είναι κρίσιμη, μην διστάσεις να τον συμβουλέψεις να επισκεφθεί κάποιον ειδικό.

Πηγή: 
Warning Signs of Mental Illness (July, 2018). Αναρτήθηκε από https://www.psychiatry.org/patients-families/warning-signs-of-mental-illness

Κείμενο: Βάσο Σοφία, Κλινική Ψυχολόγος, MSc

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια