ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΞΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ | INMEDHEALTH

Ένας οδηγός για τους Τοξικούς Ανθρώπους

Οι τοξικοί άνθρωποι, είναι άνθρωποι που ζουν γύρω μας και μπορεί να τους έχεις συναντήσει και εσύ σε διάφορα πλαίσια, οικογενειακά, φιλικά, επαγγελματικά. Όταν έρχεται η στιγμή να τους αντιμετωπίσεις βρίσκεσαι μπροστά σε ένα έργο δύσκολο, εξουθενωτικό  και προκλητικό για την ψυχική ανθεκτικότητα και τα όρια σου. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτού του είδους οι άνθρωποι λειτουργούν σαν «αποχυμωτές», που σε στραγγίζουν από ενέργεια και θετική διάθεση. Τα απομεινάρια που σου αφήνουν είναι κυρίως δυσάρεστα, πικρά και άχρηστα, καταστρέφοντας οτιδήποτε σε ευχαριστεί.


Ποιοι άνθρωποι χαρακτηρίζονται τοξικοί;

Οι τοξικοί άνθρωποι είναι άνθρωποι με πολλά «προσωπικά θέματα» που βλάπτουν ψυχικά τους γύρω τους και παρουσιάζονται με διάφορα χαρακτηριστικά. Αρχικά είναι άνθρωποι χειριστικοί, που λειτουργούν χρησιμοποιώντας τους άλλους ανθρώπους για να επιτύχουν στόχους που έχουν θέσει. Προσπαθούν να πάρουν αυτό που θέλουν, όλα έχουν να κάνουν με αυτούς και δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων. Είναι άνθρωποι επικριτικοί, κριτικάρουν ότι κάνουν οι άλλοι αλλά και ότι δεν κάνουν. Έχουν κάτι άσχημο να πουν για να θίξουν τους άλλους. Αντίθετα, δεν αξιολογούν ποτέ τον εαυτό τους ή τον παρουσιάζουν με ψεύτικο τρόπο αν νιώσουν την ανάγκη. Είναι άνθρωποι που δεν αναγνωρίζουν τα συναισθήματα τους, αποφεύγουν να αναλάβουν την ευθύνη για αυτά και προτιμούν να τα προβάλλουν σε κάποιον άλλο, λειτουργώντας αμυντικά. Επιπλέον, είναι άνθρωποι που δεν ζητούν συγγνώμη, γιατί για αυτούς πάντα φταίει κάποιος άλλος. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα προσποιούνται τα θύματα στις σχέσεις τους με άλλους ανθρώπους, γιατί με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούν τους σκοπούς τους. Τέλος, είναι άνθρωποι που δεν δείχνουν συμπόνια ούτε υποστηρίζουν, πράγματα τα οποία είναι σημαντικά για τους άλλους. Οτιδήποτε έχει αξία για τους άλλους, για αυτούς είναι απειλή γιατί απομακρύνει την προσοχή από αυτούς. 

Από την άλλη σε εσένα δημιουργούν συναισθήματα ενοχής, ότι κάτι κάνεις λάθος, ότι κάπου φταις. Αποτελείς μόνιμα στόχος και συνήθως δέχεσαι κριτική και επιθέσεις που θεωρείς αναίτιες. Ακόμη, μπορεί να νιώσεις σύγχυση, στρες και να πολλαπλασιαστούν οι συγκρούσεις που έχεις να αντιμετωπίσεις, χωρίς να υπάρχει κάποιο ερέθισμα. Ίσως νιώσεις ότι έχεις την ευθύνη να λύσεις τα προβλήματα ενός τοξικού ανθρώπου ή να τον καλύπτεις για τα λάθη του. Πολλές φορές μπορεί να σε κάνουν και εσένα να γίνεις επικριτικός με τους άλλους ή να προσπαθείς να επιδεικνύεσαι χωρίς λόγο. Τέλος, η συναναστροφή με τοξικούς ανθρώπους είναι ικανή να προκαλέσει συναισθήματα φόβου ή και θλίψης. Άλλωστε ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την τάση να εστιάζει σε οτιδήποτε αρνητικό και να το μεγαλοποιεί. Επομένως.  μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσεις θετική διάθεση όταν αντιμετωπίζεις μονίμως τοξικούς ανθρώπους.

Πώς να  αντιμετωπίσεις τους τοξικούς ανθρώπους σε 5 βήματα 

1) Θέσε σαφή και ξεκάθαρα όρια:  Οι τοξικοί άνθρωποι μπορεί να βρίσκονται σε διάφορα πλαίσια, γεγονός που καθιστά ανέφικτη την αποφυγή τους. Περιόρισε τον χρόνο που περνάς μαζί τους, μη συμμετέχεις σε αφηγήσεις γεγονότων ή σε αρνητικά σχόλια που κάνουν και μην τους αφιερώνεις προσωπικό χρόνο, γιατί αυτό τους τροφοδοτεί. Θέσε όρια, αδιαπραγμάτευτα και απαίτησε από τους τοξικούς ανθρώπους να τα σεβαστούν.

2) Δημιούργησε ένα δίκτυο υποστήριξης γύρω σου:  Προσπάθησε να μην απομονώνεσαι και να μην κάνεις τον εαυτό σου «στόχο» για έναν τοξικό άνθρωπο, ο οποίος προτιμά άτομα που μπορεί να χειραγωγήσει πιο εύκολα. Αντίθετα, χτίζοντας ένα  δίκτυο υποστήριξης γύρω σου εξασφαλίζεις ποικιλία απόψεων και μια ασπίδα υπεράσπισης απέναντι σε οποιαδήποτε τοξική συμπεριφορά 

3) Μην μεγαλοποιείς τα πράγματα: Υπερβάλλοντας για την αξία διαφόρων μικρών συμβάντων και το μέγεθος της επίδρασης τους το μόνο που γίνεται είναι να παίρνουν διαστάσεις μεγαλύτερες από αυτές που πραγματικά έχουν. Επομένως, είναι προτιμότερο να παίρνεις χρόνο και να βρίσκεις τη στιγμή που θα είσαι ήρεμος για να κάνεις συζήτηση με κάποιον τοξικό άνθρωπο.

4) Σταμάτησε την αυτοκριτική: Αν εσύ αντλείς όλη την αυστηρότητα στον εαυτό σου, τότε η επίδραση ενός τοξικού ανθρώπου δημιουργεί μεγαλύτερο αδιέξοδο. Είναι προτιμότερο να αναγνωρίσεις τους ανθρώπους και τις καταστάσεις που σε ωθούν στην ακραία αυτοκριτική και να εκπαιδευτείς στο να δείχνεις μεγαλύτερη κατανόηση και συμπόνια στον εαυτό σου.

5) Υιοθέτησε ένα θετικό τρόπο σκέψης: Στη ζωή υπάρχουν θετικές και αρνητικές φάσεις που εναλλάσσονται και πολλές φορές δεν περνούν από τον έλεγχο μας. Επομένως, το καλύτερο που μπορείς  να κάνεις είναι υπομονή και να δείχνεις ψυχραιμία και αυτοέλεγχο. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να διαχειριστείς τοξικούς ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις ακόμα χειρότερα αλλά και να τους ευεργετήσεις ρωτώντας τους πως σκέφτονται να διαχειριστούν τα προβλήματα που έχουν και που τους κάνουν να φέρονται με αυτό τον τρόπο.

Πάντα να θυμάσαι  ότι αξίζεις να περιστρέφεσαι από υποστηρικτικούς και θετικούς ανθρώπους. Όσον αφορά τους τοξικούς ανθρώπους, ο ίδιος ο Σωκράτης κάποτε απήντησε: Εν απουσία μου επιτρέπω και να με δείρουν.

Βιβλιογραφία
Glass, L. (2010). Toxic Men: 10 Ways to Identify, Deal With, and Heal from the Men who Make Your Life Miserable. Simon and Schuster.
Millon, T. & Everly, G.S., Jr. (1985). Personality and its disorder. New York, NY: Wiley.

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Δανάη, Ψυχολόγος MSc.

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια