ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΑ Ω-3 ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ; | INMEDHEALTH

Βοηθούν τα Ω-3 την καρδιά;

Τι είναι τα ω-3 και που τα βρίσκουμε;
Τα ω-3 (όπως και τα ω-6) είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς βοηθούν τον εγκέφαλο, τα μάτια, τις αρθρώσεις, την καρδιά. Είναι απαραίτητη η λήψη τους μέσω της διατροφής αφού το σώμα δεν μπορεί να τα συνθέσει ή τα συνθέτει σε πολύ μικρές ποσότητες.

Πιο συγκεκριμένα τα ω-3 χωρίζονται σε τρεις διαφορετικούς τύπους.

1) Το αλφα-λινολενικό οξύ(ALA) το οποίο τα βρίσκουμε σε φυτικές πηγές όπως ξηροί καρποί(ειδικά τα καρύδια), λιναρόσπορο, chia και σε διάφορα έλαια(λινέλαιο), 
2) Το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και 3) το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) τα οποία τα βρίσκουμε σε λιπαρά ψάρια(πχ σολομός,σκουμπρί) αλλά και σε ιχθυέλαια. Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το ALA σε πολύ μικρές ποσότητες και αυτό με τη σειρά του μετατρέπεται στο ήπαρ σε DHA και EPA σε περιορισμένες ποσότητες, για αυτό και η λήψη τους μέσω της διατροφής είναι απαραίτητη.

Σε τι ωφελούν;

• στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος
• τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου
• τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου
• τη βελτιωμένη καρδιαγγειακή λειτουργία

Βοηθούν τα ω-3 την καρδιά;

Φαίνεται ότι η λήψη ω-3 και ειδικότερα EPA και DHA έχει αναγνωριστεί ευρέως για τα ευεργετικά καρδιαγγειακά αποτελέσματα καθώς μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, στεφανιαίας νόσου αλλά και υπερτριγλυκεριδαιμίας.

Σε μια κλινική δοκιμή, σχετικά με την πρόληψη καρδιακής ανεπάρκειας, με ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων φαίνεται ότι μειώθηκε σημαντικά η καρδιαγγειακή θνησιμότητα και η νοσηλεία. Ενώ μια άλλη επιδημιολογική μελέτη του Greenlandic Inuit, αξιολόγησε ένα καθαρό παρασκεύασμα EPA σε υψηλή δόση σε ασθενείς με υπερτριγλυκεριδαιμία και υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο και έδειξε 25% μείωση καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Καταναλώνοντας λοιπόν σε εβδομαδιαία βάση (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα) ποικιλία ψαριών, φυτικών ελαίων όπως λινέλαιο (λάδι λιναρόσπορου), και ξηρών καρπών προστατεύουμε τον οργανισμό μας από τα διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πηγές: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15259529/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31582621/?from_term=%CF %893+fatty+acids+in+Cardiovascular+Disease&from_filter=ds1.y_1&from_page=4&from_pos=8,
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31426560/?
from_term=%CF%893+fatty+acids+in+Cardiovascular+Disease&from_filter=ds1.y_1&from_page=3&from_pos=7

Κείμενο: Σάζαλη Κατερίνα, Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια