ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ | INMEDHEALTH

Επιπτώσεις από την συχνή κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος

Στο ελληνικό τραπέζι, το κρέας πλέον έχει κυρίαρχη θέση. Η διατροφή δυτικού τύπου επηρέασε κάθε νοικοκυριό βάζοντας στην «άκρη» την Μεσογειακή διατροφή και αυξάνοντας την κατανάλωση κρέατος αλλά και επεξεργασμένου κρέατος. 

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος (χοιρινό, βοδινό, αρνί, μοσχάρι, πρόβειο)  παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες (Β12) και μέταλλα όπως σίδηρο και ψευδάργυρο, αλλά συστήνεται η μέτρια κατανάλωσή του και κυρίως η επιλογή άπαχου μέρους. Είναι προτιμότερο το λευκό κρέας (γαλοπούλα, κοτόπουλο, πάπια, κουνέλι) σε συχνότητα 1-2 φορές την εβδομάδα.

Επεξεργασμένο είναι το κρέας που έχει υποστεί κάπνισμα, ωρίμανση, προσθήκη αλατιού ή/και χρήση χημικών ουσιών για την συντήρησή του αλλά και για την βελτίωση της γεύσης. Σε αυτά ανήκουν όλα τα αλλαντικά, όπως μπέικον, λουκάνικα, φέτες γαλοπούλας ή κοτόπουλου, πάριζα, σαλάμι, παστουρμάς, ζαμπόν, σουτζούκι, προσούτο κ.α, καθώς και τα προπαρασκευασμένα προϊόντα κρέατος.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό, η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος δεν πρέπει να ξεπερνά τα  20-30 γραμμάρια την εβδομάδα, δηλαδή την 1 φέτα επεξεργασμένου κρέατος.

Πιο συγκεκριμένα, η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετίζεται με την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων π.χ. καρκίνος του παχέος εντέρου, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα και πρόωρη θνησιμότητα.

Βάσει νέας έρευνας, η εμφάνιση καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες προκύπτει από την αντικατάσταση των φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και φυτικών ινών από τα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα ή μη. Στην μελέτη αυτή με δείγμα περίπου 26.000 ενηλίκων φάνηκε ότι οι άνδρες κατανάλωναν περισσότερο επεξεργασμένο κρέας και ήταν διπλάσιες οι πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο σε σχέση με αυτούς που ακολουθούσαν ένα πιο υγιεινό πλάνο διατροφής.

Επομένως, η καρκινογόνος δράση του επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να μειωθεί με την υιοθέτηση μια υγιεινής διατροφής πλούσιας σε φρούτα, μη αμυλούχα λαχανικά, φυτικές ίνες και μικρές ποσότητες κρέατος.

Πηγές:
A. Wolk (2016), “Potential health hazards of eating red meat”, The Association for the Publication of the Journal of Internal Medicine
Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Ενήλικες
Katerina Maximova et al (2020), “Co-consumption of Vegetables and Fruit, Whole Grains, and Fiber Reduces the Cancer Risk of Red and Processed Meat in a Large Prospective Cohort of Adults from Alberta’s Tomorrow Project”, Nutrients 12, 2265

Κείμενο: Χατζησαββίδου Κωνσταντίνα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: 
►Βρείτε μας στο Instagram: 
►Βρείτε μας στο Linkedin: 
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια