ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΜΙΑΣ ΥΓΙΟΥΣ ΣΧΕΣΗΣ | INMEDHEALTH

Ερωτική σχέση: Συμβουλές διατήρησης μιας υγιούς σχέσης

Οι ερωτικές και ρομαντικές σχέσεις είναι σημαντικές για την ευτυχία μας, ωστόσο, όπως όλες οι ανθρώπινες σχέσεις, χρειάζονται συνεχή φροντίδα για να παραμένουν υγιείς και ζωντανές. Ένα ζευγάρι, για να διατηρεί μια υγιή σχέση και να εξελίσσεται, καλείται να ακολουθήσει ένα κοινό δρόμο, που θα επιθυμούν και οι δύο, χωρίς όμως να περιθωριοποιούνται από τα δικά τους προσωπικά ενδιαφέροντα.

Κάποια εργαλεία που βοηθούν στην διατήρηση μιας υγιούς σχέσης είναι τα παρακάτω:

Η συνεχής και ουσιαστική επικοινωνία. Η επικοινωνία είναι το κλειδί μιας υγιούς σχέσης, και περιλαμβάνει την αφιέρωση ποιοτικού χρόνου στο/στη σύντροφό μας. Συγκεκριμένα, εκτός από την καθημερινή επικοινωνία για πρακτικά θέματα, η ουσιαστική επικοινωνία περιλαμβάνει την συζήτηση για προσωπικά ή βαθύτερα ζητήματα που απασχολούν και συνδέουν το ζευγάρι. Ακόμη και όταν έχουμε να μιλήσουμε για κάτι αρνητικό, ή κάτι που μας προβληματίζει στην συμπεριφορά του/της συντρόφου μας, είναι βοηθητικό να επικοινωνείται, καθώς έτσι, γίνεται γνωστό στον/στην σύντροφό μας, και παράλληλα δίνεται ο χώρος για συζήτηση και επίλυση. Επίσης, το να γνωστοποιούμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, είναι εξίσου σημαντικό, γιατί με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγουμε τις παρεξηγήσεις. Αν δεν μιλήσω για αυτό που θέλω ή νιώθω, πώς περιμένω  ο σύντροφός μου να  είναι σε θέση να ξέρει, ώστε να πράξει και ανάλογα;

Η ώριμη διαχείριση των συγκρούσεων. Είναι αναμενόμενο πως θα υπάρξουν συγκρούσεις ή διαφωνίες σε μια σχέση. Το κλειδί εδώ, είναι ο τρόπος που επιλέγουμε να τις αντιμετωπίσουμε. Αποφεύγουμε δηλαδή εκφράσεις που στοχεύουν σε προσωπική επίθεση, και σκεφτόμαστε πού θα ωφελήσουν τέτοιες εκφράσεις. Για παράδειγμα, παραλείπουμε εκφράσεις τύπου : “Πάλι το ξέχασες, είσαι αδιάφορος” και επιλέγουμε εκφράσεις τύπου “Με στενοχώρησε που το ξέχασες, θέλεις να το συζητήσουμε;”Mε αυτόν τον τρόπο, προβάλλουμε αρχικά το δικό μας συναίσθημα και κυρίως εστιάζουμε στην συμπεριφορά που μας ενόχλησε. Δεν αποδίδουμε στον/στην σύντροφο χαρακτηρισμούς.  Αν είμαστε σε μεγάλη ένταση, και δεν μπορούμε να μιλήσουμε ήρεμα, καλό είναι να παίρνουμε λίγο τον χρόνο μας και να επιστρέφουμε αργότερα για συζήτηση. Είναι σπουδαίας σημασίας να διατηρείται ο σεβασμός ακόμη και όταν εμπλεκόμαστε σε μια ισχυρή σύγκρουση. Εκφράσεις που υποτιμούν ή ταπεινώνουν τον άλλον άνθρωπο, δείχνουν έλλειψη σεβασμού στον ίδιο και τις αξίες του, δημιουργούν θυμό και απόσταση ανάμεσα στο ζευγάρι.

Ο σεβασμός και η κατανόηση. Ένα ζευγάρι θα χρειαστεί να συζητήσει εξ’αρχής για το πώς θέλει να είναι η σχέση και τι προσδοκίες έχει. Είναι απαραίτητο να υπάρχει κοινή οπτική για την ζωή, διαφορετικά, θα προκαλούνται συνεχώς παρεξηγήσεις, διαφωνίες και πολλοί συμβιβασμοί. Ωστόσο, αυτό, δεν σημαίνει πως ο καθένας θα παραμερίσει τα δικά του όνειρα και ενδιαφέροντα. Είναι υγιές να υπάρχει χρόνος για τον καθένα χωριστά, προκειμένου να ασχολείται με όσα τον ευχαριστούν, και χρειάζεται αυτό, να γίνει αποδεκτό και σεβαστό. Αρκεί βέβαια, να υπάρχει ισορροπία και σύμπνοια. Το κάθε ζευγάρι ανάλογα με τις ανάγκες του και τις επιθυμίες του, θέτει τους δικούς του όρους και είναι κάτι που αφορά μόνο το ίδιο.

Η αφιέρωση ποιοτικού χρόνου στη σχέση. Πολλές φορές ακούμε ζευγάρια να παραπονιούνται για έλλειψη χρόνου ή έλλειψη διάθεσης λόγω πολλής δουλειάς. Σίγουρα η κούραση και η αφιέρωση αρκετού χρόνου στα επαγγελματικά καθήκοντα, απορροφούν αρκετή ενέργεια. Ωστόσο, σημασία έχει τί χρόνο αφιερώνεις σε κάποιον και όχι πόσο. Για παράδειγμα, ακόμη και αν το ζευγάρι  δουλεύει  όλη μέρα, το να γυρίσει σπίτι και να απολαύσει μαζί ένα γεύμα, συζητώντας τα νέα της ημέρας,είναι ποιοτικός χρόνος. Το να καθίσει ο ένας όμως στον καναπέ, και ο άλλος στην κουζίνα, δεν βοηθά στην ανάπτυξη της επικοινωνίας. Ο προγραμματισμός ακόμη σύντομων εκδρομών, η βίωση μικρών ή καινούργιων για το ζευγάρι, εμπειριών όπως, ένα πικνίκ στην φύση, ή η απόλαυση μικρών στιγμών στο σπίτι είναι ποιοτικές στιγμές που ένα υγιές ζευγάρι φροντίζει να ζει!

Τα παραπάνω αποτελούν πρακτικές που βοηθούν στην διατήρηση μια υγιούς σχέσης, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει αγάπη και έρωτας ανάμεσα στο ζευγάρι. 

Κάθε ερωτική σχέση έχει τα πάνω και τα κάτω της, για αυτό χρειάζεται κατανόηση και προσπάθεια για να διατηρηθεί. Θυμηθείτε να φροντίζετε καθημερινά ο ένας τον άλλον, να δείχνετε τον θαυμασμό σας και την αγάπη σας και να είστε πάντα πρόθυμοι για ανοιχτή επικοινωνία.

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Κατερίνα, Ψυχολόγος

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια