ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ; | INMEDHEALTH

Τι εννοούμε με τους όρους γλυκαιμικός δείκτης και γλυκαιμικό φορτίο;

Τι είναι γλυκαιμικός δείκτης;

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένας αριθμός στην κλίμακα 0-100 που κατατάσσει τους υδατάνθρακες ανάλογα με το πόσο γρήγορα ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το άσπρο ψωμί, χωνεύονται γρήγορα και προκαλούν διακυμάνσεις στο σάκχαρο του αίματος, ενώ τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως η βρώμη, αφομοιώνονται αργά και προκαλούν σταδιακή αύξηση του σακχάρου στο αίμα.


Τρόφιμα με βαθμολογία 55 ή λιγότερο τα κατατάσσουμε σε αυτά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, τρόφιμα με βαθμολογία 70-100 είναι αυτά με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ενώ με βαθμολογία 56-70 είναι αυτά με μεσαίο γλυκαιμικό δείκτη.


Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη προκαλούν σοβαρές διακυμάνσεις στο σάκχαρο του αίματος που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις, ενώ τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους και του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

     

Τι είναι γλυκαιμικό φορτίο;

 Με τον όρο γλυκαιμικό φορτίο εννοούμε την ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνει ένα άτομο  σε συνδυασμό με τον γλυκαιμικό δείκτη. Το γλυκαιμικό φορτίο ενός τροφίμου υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τον γλυκαιμικό δείκτη με την ποσότητα των υδατανθράκων σε γραμμάρια και το διαιρούμαι με 100.  

 

    γλυκαιμικό φορτίο=  γλυκαιμικός δείκτης  x περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (gr) ανά μερίδα

                                                                                     100


Πρακτικά σημαίνει ότι τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να έχουν υψηλό γλυκαιμικό φορτίο και αντίστοιχα αν καταναλωθούν τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη σε μικρές ποσότητες μπορεί να έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο.


Τρόφιμα με βαθμολογία >20 έχουν υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, με βαθμολογία <10 έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο και με βαθμολογία 11-19 έχουν μέτριο γλυκαιμικό φορτίο.

Μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο έχουν ευεργετικές ιδιότητες σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αλλά και σε άτομα με καρδιακά επεισόδια.



Συμπερασματικά προτιμότερο είναι η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως και ο υπολογισμός του γλυκαιμικού φορτίου καθώς με αυτό τον τρόπο βοηθάμε την ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 αλλά και την πρόληψή του, την αποφυγή καρδιαγγειακών παθήσεων, συμβάλλει στην πρόληψη της υπερλιπιδαιμίας αυξάνοντας τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL). Τέλος βοηθάει και στη μείωση του σωματικού βάρους.


Τροφές με γλυκαιμικό δείκτη και γλυκαιμικό φορτίο


Γλυκαιμικός δείκτης

gr 

Γλυκαιμικό φορτίο

γλυκόζη

100

100

83

φακές(βρασμένες)

29

150

5

γλυκοπατάτα

61

150

17

ψωμί ολικής άλεσης

71

30

9

ψωμί σικάλεως

58

30

8

μήλο 

38

120

6



Πηγές:  https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/carbohydrates-and-blood-sugar/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23316283/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23364021/ 

https://www.researchgate.net/publication11293103_Glycemic_index_Overview_of_implications_in_health_and_disease 

https://care.diabetesjournals.org/content/31/12/2281 


Κείμενο: Σάζαλη Κατερίνα, Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: 
►Βρείτε μας στο Instagram: 
►Βρείτε μας στο Linkedin: 
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια