ΕΑΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΩ ΤΗΝ ΓΛΟΥΤΕΝΗ..ΘΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΩ; | INMEDHEALTH

Εαν αποκλείσω την γλουτένη.. θα αδυνατίσω;

Πολλά άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος αποφασίζουν να αποκλείσουν εντελώς την γλουτένη από την διατροφή τους, καθώς υποστηρίζουν πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού βάρους. Τι ισχύει τελικά;;;

Η απάντηση είναι πως δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν πως η δίαιτα ελεύθερη γλουτένης προάγει την απώλεια βάρους. Έρευνες έχουν δείξει πως η προσκόλληση σε μία τέτοια διατροφή οδηγεί σε διατροφικές ελλείψεις  όπως σε σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β12, μαγνήσιο, βιταμίνη D και σε μειωμένη κατανάλωση υδατανθράκων και φυτικών ινών.

Τι είναι όμως η γλουτένη;
Η γλουτένη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται σε τρόφιμα που περιέχουν σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη. Ως εκ τούτου, η γλουτένη είναι αναπόσπαστο συστατικό μιας μεγάλης ποικιλίας τροφίμων όπως είναι το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά.

Ποιοι πρέπει να την αποφεύγουν;
Η δίαιτα ελεύθερη γλουτένης γνωστή και ως gluten free diet ακολουθείται κυρίως από άτομα που έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, δηλαδή μια κληρονομική αυτοάνοση εντεροπάθεια και από άτομα με ευαισθησία στην γλουτένη χωρίς όμως να πάσχουν από κοιλιοκάκη (NCGS). Ο αποκλεισμός των τροφίμων με γλουτένη ανακουφίζει τα συμπτώματά τους και ακολουθείται για όλη τους την ζωή.
Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι πιο υγιεινά σε σχέση με αυτά που την περιέχουν;

Μελέτες έχουν δείξει πως τα τρόφιμα που επεξεργάζονται για την απομάκρυνση της γλουτένης έχουν υψηλά επίπεδα λιπιδίων, trans λιπαρών οξέων, πρωτεϊνών, αλατιού και δεν είναι εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά σε σχέση με αυτά που περιέχουν γλουτένη.

Μην παρασύρεστε από τα άτομα που ακολουθούν δίαιτα ελεύθερη γλουτένης και χάνουν βάρος. Αυτό συμβαίνει μόνο επειδή αποκλείουν μία μεγάλη ποικιλία τροφίμων όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί και τα δημητριακά που όπως είπαμε οδηγούν σε διατροφικές ελλείψεις. 

Μην ξεχνάτε το σημαντικότερο, τα τρόφιμα αυτά βρίσκονται στην βάση της πυραμίδας της Μεσογειακής διατροφής και δεν πρέπει να τα αποφεύγουμε!

Πηγές:
Wendy Marcason (2011), “Is There Evidence to Support the Claim that a Gluten-Free Diet Should Be Used for Weight Loss?”, Journal of the American Dietetic Association
Ana Diez-Sampedro , Maria Olenick , Tatayana Maltseva, and Monica Flowers (2019), “A Gluten-Free Diet, Not an Appropriate Choice without a Medical Diagnosis”, Journal of Nutrition and Metabolism
Benjamin Niland, Brooks D. Cash (2018), “Health Benefits and Adverse Effects of a Gluten-Free Diet in Non–Celiac Disease Patients”, Gastroenterology & Hepatology Volume 14, Issue 2

Κείμενο: Χατζησαββίδου Κωνσταντίνα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια