Η δύναμη του «ΟΧΙ»
Καθημερινά λέγονται και γράφονται πολλά για την δύναμη του ΝΑΙ και την αξία του για την ανάληψη πρωτοβουλιών, τη λήψη ρίσκων, την ενθάρρυνση και τη θετική προσέγγιση στη ζωή. Ωστόσο για την δύναμη του ΟΧΙ, μιας μικρής αλλά ισχυρής λέξης που συνήθως υψώνει τοίχους ανάμεσα στον εαυτό και την επιρροή των άλλων, δεν έχει δοθεί η αντίστοιχη προσοχή επειδή είναι μια λέξη που εύκολα συγχέεται με τον αρνητισμό και δύσκολα την λέει κάποιος.
Πόσες φορές έχει τύχει να σας ρωτήσουν κάτι και ενώ θέλετε να πείτε ΌΧΙ τελικά από τον φόβο μήπως δεν γίνετε αρεστοί λέτε ΝΑΙ;
Πόσες φορές καταλήγετε να λέτε ΝΑΙ, καταπιέζοντας τον εαυτό σας, και μετά θυμώνετε και με εσάς και με τους άλλους;
Αν η απάντηση είναι ναι, μην ανησυχείτε δεν είστε μόνος/η.
Γιατί όμως υπάρχει δυσκολία με τη λέξη ΟΧΙ;
Όταν ήμασταν παιδιά δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη ΟΧΙ, π.χ. «όχι δεν σου δίνω το παιχνίδι μου, όχι, δεν μου αρέσει το φαγητό». Ως ενήλικες όμως πολλοί ‘βγάζουν σπυριά ‘ με τη λέξη όχι, ενώ άλλοι λένε ναι γιατί θεωρούν ότι αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας. Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες του να πει κάποιος όχι είναι το αίσθημα υποχρέωσης που νιώθει απέναντι σε κάποιον, ξεχνώντας πολλές φορές την υποχρέωση προς τον εαυτό του. Άλλη συχνή αιτία είναι η ανάγκη επιβεβαίωσης από τους άλλους, το «παιδικό συναίσθημα» ότι για να είσαι αγαπητός πρέπει να συμμορφώνεσαι με τα θέλω των άλλων. Πολλές φορές παιδιά που έχουν γονείς που εκδήλωναν την αγάπη τους υπό όρους, έστελναν αντιφατικά μηνύματα, δεν έδειχναν προσοχή λόγω προσωπικών δυσκολιών ή χρησιμοποιούσαν τα παιδιά τους για να διατηρήσουν τη δική τους αυτοεκτίμηση, νιώθουν ως ενήλικες την έντονη ανάγκη να είναι μονίμως τα «καλά παιδιά». Ακόμη και οι πολιτισμικές επιδράσεις πολλές φορές διδάσκουν την παθητικότητα και οδηγούν διάφορες κοινωνικές ομάδες στην μόνιμη υποταγή στις επιθυμίες άλλων κοινωνικών ομάδων. Ωστόσο, για να μην δαιμονοποιούμε και τη λέξη ΝΑΙ καλό είναι να έχουμε υπόψη ότι και αυτό είναι επιθυμητό αρκεί να μην παίρνει τη μορφή αυτοθυσίας και να μην απομακρύνει το άτομο από τις πραγματικές του επιθυμίες
Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως ένας βασικός κίνδυνος του να μη μπορείτε να πείτε όχι είναι ότι οι σχέσεις σας (φιλικές, οικογενειακές, επαγγελματικές) κινδυνεύουν να χάσουν την αυθεντικότητά τους. Επομένως είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους να λέτε όχι με τρόπο που να μην αισθάνεστε ένοχοι για αυτό.
Αντιμετώπισε τον φόβο του ΟΧΙ: Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι θα χάσουν ή δεν θα αρέσουν σε όλους εάν πουν όχι. Όμως λέγοντας όχι μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που απαιτείται για να σταλεί το σωστό μήνυμα. Μπορεί να απογοητευτεί κάποιος αρχικά, αλλά η θέσπιση ενός ορίου μπορεί να φέρει την ελευθερία που χρειάζεται.
Παρατήρησε άλλους που λένε ΟΧΙ: Παρατήρησε όλες τις φορές που τα «όχι» δεν προκαλούν προβλήματα και προσπαθήστε να αναπτύξεις μια πιο ρεαλιστική προοπτική. Δες πόσο συχνά οι άνθρωποι γύρω σου λένε όχι ο ένας στον άλλο και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι κάτι τρομερό. Θυμήσου το αυτό όταν είναι η σειρά σου να πεις όχι σε παρόμοιες καταστάσεις. Όταν είσαι ευγενικός στα όχι σου, τότε είναι λιγότερο πιθανό κάποιος να εξοργιστεί.
Κέρδισε χρόνο: Μην απαντάς αμέσως, δώσε λίγες στιγμές στον εαυτό σου για να συνειδητοποιήσεις τα συναισθήματά σου. Αυτό θα σου επιτρέψει να ηρεμήσεις και να αξιολογήσεις σωστά, αν θέλεις να συμφωνήσεις με κάτι ή όχι. Χρησιμοποίησε δηλώσεις του τύπου «Πρέπει να ελέγξω την ατζέντα μου, θα ξαναεπικοινωνήσουμε», «Πρέπει να το σκεφτώ, θα σε ενημερώσω», «Θα σου τηλεφωνήσω για να σου απαντήσω σε λίγα λεπτά», για να κερδίσεις χρόνο.
Πρότεινε ένα άλλο Ναι: Πρόσεξε όμως να μην κάνεις χρήση αυτής της επιλογής πολύ συχνά ή πάρα πολύ αλλά μόνο σε καταστάσεις όπου δεν θέλεις πραγματικά να δώσεις ένα απόλυτο «όχι». Ο λόγος για τον οποίο δεν λές ένα κάθετο «όχι» σε αυτή τη περίπτωση είναι διότι δεν θα σε πειράξει να κάνεις αυτό που σου ζητούν, όμως πρέπει να τροποποιήσεις το αίτημα σου προκειμένου να ικανοποιήσεις αυτό που θέλεις και εσύ να γίνει. Παράδειγμα τέτοιων προτάσεων είναι « αυτό δεν μπορώ να το κάνω αλλά ας δοκιμάσουμε κάτι άλλο», « εγώ δεν είμαι ο κατάλληλος αλλά ξέρω κάποιον που μπορεί να είναι χρήσιμος».
Κείμενο: Διαμαντοπούλου Δανάη, Ψυχολόγος MSc
#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com
Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.
0 Σχόλια