ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΜΥ | INMEDHEALTH

Μηχανισμοί παραγωγής ενέργειας στον σκελετικό μυ.

Το ATP είναι πλέον γνωστό σε όλους μας ως το ενεργειακό νόμισμα του οργανισμού. Πως όμως αξιοποιείται από το μυ; Πως παράγεται η ενέργεια που θα προκαλέσει την συστολή ενός μυός; 

Το ΑΤΡ σχετίζεται άμεσα μέσω της αποδόμησης του με την συστολή και την χάλαση της μυϊκής ίνας. Σε κανένα άλλο κύτταρο στον οργανισμό δεν υπάρχει τόσο έντονος ρυθμός αποδόμησης όσο στην μυική ίνα, όταν περνά από την ηρεμία ξαφνικά σε έντονη άσκηση. 
Για τον λόγο αυτό, για να μπορέσει ένας μυς να παραμένει σε συστολή, θα πρεπει να τροφοδοτεί ο μεταβολισμός συνέχεια μόρια ATP καίμε μεγάλη ταχύτητα.

Αν για κάποιο λόγο αυτή η τροφοδότηση με μόρια  ATP σταματήσει Τότε ο μυς επέρχεται σε μια κατάσταση όμοια με εκείνη ήσουν νεκρικής ακαμψίας. 

Τρεις είναι οι τρόποι σχηματισμού ATP κατά την συστολή : 
1) Φωσφορυλίωση της ADP από τη φωσφοκρεατίνη
2) Οξειδωτική φωσφορυλίωση της ADP στα μιτοχόνδρια 
3) Φωσφορυλίωση της ADP στο κυτταρόπλασμα δια μέσου της γλυκολυτικής οδού.

Στην περίπτωση 1 παρέχεται στο κύτταρο ένας γρήγορος τρόπος σχηματισμού ATP κατά την έναρξη της συστολής . Εκείνα τα πρώτα δευτερόλεπτα που το σήμα έρχεται ώστε να ξεκινήσει η συστολή η παραγωγή είναι τόσο μεγάλη και πυροδοτείται άμεσα. Παρόλα αυτά η ταχύτητα αυτή δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ.  Αυτό συμβαίνει γιατί η παραγωγή εξαρτάται από την  φωσφοκρεατινης η οποία μειώνεται σχεδόν ακαριαία καθώς αυξάνεται το ATP.  Συνεπώς για να συνεχιστεί η συστολή της μυϊκής ίνας θα πρέπει να υπάρχει άλλη πηγή.

Σε ήπια άσκηση το μεγαλύτερο ποσό ATP σχηματίζεται μέσω της οξειδωτικής φωσφορυλίωσης (περίπτωση 2). Στα 5-10 πρώτα λεπτά άσκησης το γλυκογόνο που βρίσκεται στη μυική ίνα χρησιμοποιείται ως καύσιμο στην φωσφορυλίωση. Τα επόμενα 30 λεπτά η γλυκόζη και τα λιπαρά οξέα συμβάλουν ισόρροπα ενώ μετα το πέρας τα λιπαρά οξέα καταλαμβάνουν μεγαλύτερο μέρος. 

Στην τελευταία περίπτωση έχουμε παροχή ενέργειας όταν η ένταση της άσκησης ξεπερνά το 70% του μέγιστου ρυθμού αποδόμησης ATP. Εδώ σημαντικό ρόλο έχει πάλι η γλυκόζη μέσω μιας άλλης οδού: αναερόβια γλυκόλυση. Δηλαδή μεταβολισμός της γλυκόζης χωρίς την παρουσία οξυγόνου. Με αυτή τη μέθοδο παράγονται επίσης μεγάλα ποσά ATP. Καθώς η ένταση της μυϊκής δραστηριότητας αυξάνεται τόσο περισσότερο χρησιμοποιείται η αναερόβια γλυκόλυση που όμως έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση της παραγωγής του γαλακτικού οξέως ως προϊόν του μεταβολισμού.

Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένας μυς καθώς και τι καταναλώνει για να εκτελέσει τις λειτουργίες που του αναθέτουμε. Έτσι είναι εύκολο να διαπιστώσουμε τι χρειάζεται να καταναλώσει ή να αναπλήρωση ένα άτομο αναλόγως πάντα την άσκηση που κάνει και τους στόχους που έχει θέσει.

Βιβλιογραφία :
Φυσιολογία Του Ανθρώπου. Μηχανισμοί λειτουργίας του οργανισμού.
A. Vander M.D
J. Sherman Ph.D 
D. Luciano Ph.D
Μ. Τσακόπουλος Μ.D

Κείμενο: Καρούμπαλη Μαρίνα, Βιολόγος - Personal Trainer

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια