ΟΤΑΝ Η ΤΕΛΕΙΟΜΑΝΙΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ "ΤΕΛΕΙΑ" | INMEDHEALTH

Όταν η ΤΕΛΕΙΟΜΑΝΙΑ,  δεν είναι καθόλου «τέλεια»

Η τελειομανία, δηλαδή το να προσπαθείς διαρκώς να έχεις το τέλειο αποτέλεσμα σε όλους τους τομείς της ζωής σου, να επιθυμείς να αρέσεις σε όλους τους ανθρώπους που σε περιτριγυρίζουν ή να είναι αποδεκτή η γνώμη σου χωρίς κριτική μπορεί να μετατραπεί σε μια εξαιρετικά δυσλειτουργική συνήθεια για την ψυχική σου υγεία. Μάλιστα, ο ίδιος ο όρος της τελειότητας πολλές φορές αρκεί για να τοποθετήσει τους ανθρώπους σε μια συνθήκη συνεχούς αυτό αξιολόγησης και καταπίεσης, προκειμένου να αποφύγουν μια ενδεχόμενη αρνητική κρίση για τον εαυτό. Μήπως είσαι και εσύ ο τύπος ανθρώπου που νιώθει την ανάγκη ό,τι κάνει να το κάνει τέλεια, που νιώθει διαρκώς άγχος γιατί θέλει όλα να τα κάνει υπέροχά, που κάθε φορά που αποτυγχάνει να είναι τέλειος σε κάτι, πλημμυρίζει με ερωτήματα του τύπου: "Τι έκανα λάθος;", "Πώς μου ξέφυγε αυτό;", "Γιατί δεν το έκανα τέλεια αυτό;".

ΑΝ η απάντηση είναι καταφατική τότε αυτό το άρθρο σε αφορά.


Ποια είναι τα βασικά «θέματα» του τελειομανή ανθρώπου;
Στο μυαλό του τελειομανή ανθρώπου κυριαρχεί η σκέψη ότι το να κάνει κάτι στραβά είναι ότι πιο τραγικό μπορεί να συμβεί, σκέψη που τον οδηγεί στο να καταβάλλει κάθε προσπάθεια  και πάρα πολύ χρόνο, προκειμένου να γίνουν όλα «τέλεια» και να μην εκτεθεί. Σε αυτή τη προσπάθεια ο τελειομανής άνθρωπος βιώνει υψηλά επίπεδα άγχους, κατηγορεί τον εαυτό του ενώ ταυτόχρονα οι άλλοι φαίνονται πάντα καλύτεροι. Ο τελειομανής άνθρωπος θέτει μη ρεαλιστικούς στόχους, τους οποίους συνήθως μπορεί και να πετύχει παρά την πίεση που βιώνει κατά τη προσπάθεια επίτευξης τους. Δεν αφήνει καθόλου χώρο για λάθη και σκέφτεται συνήθως με την τακτική ''όλα ή τίποτα''. Σε οτιδήποτε, δηλαδή, κάνει ή θα πρέπει όλα να γίνονται τέλεια ή αλλιώς δεν θέλει να κάνει τίποτα. Ακόμη, η μια επιτυχία δεν είναι ποτέ αρκετή και συνέχεια βρίσκεται σε ένα ασταμάτητο αγώνα για περισσότερες επιτυχίες καθώς η «ευτυχία» του είναι συνεχώς συνδεδεμένη με το να προσπαθεί για κάτι ακόμα μεγαλύτερο. Είναι ένας άνθρωπος που συνεχώς βλέπει λάθη και μπορεί και να  θυσιάσει την προσωπική του ζωή, τη σωματική και ψυχική του υγεία για να φτάσει τον επιθυμητό στόχο: την τελειότητα.

Αν λοιπόν αναγνωρίζεις τα παραπάνω στοιχεία στον εαυτό σου, παρακάτω ίσως βρεις στρατηγικές που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά σου.
1) Αναγνώρισε πόσο δυσλειτουργική είναι η τελειομανία σου: Αν πιέζεις τον εαυτό σου με αποτέλεσμα να αγχώνεσαι και να μην πετυχαίνεις τους στόχους σου, αν ασκείς έντονη αυτοκριτική αγνοώντας τις θετικές πλευρές σου και αν αισθάνεσαι αποτυχημένος κάθε φορά που δεν καταφέρνεις κάτι με τον τρόπο ακριβώς που θα θέλεις, τότε η συμπεριφορά σου είναι δυσλειτουργική.

2) Τροποποίησε τις δυσλειτουργικές σκέψεις: Προσπάθησε να αντικαταστήσεις τις απαιτητικές σκέψεις με άλλες πιο ρεαλιστικές και να επαναλαμβάνεις τις νέες σου σκέψεις, ακόμη κι αν αρχικά δεν τις πολυπιστεύεις, π.χ. Κανείς δεν είναι τέλειος!, Όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη!

3) Διατήρησε μια αντιπροσωπευτική εικόνα της πραγματικότητας: Συνήθως όσοι άνθρωποι είναι τελειομανείς περνούν αρκετό χρόνο ανησυχώντας για λεπτομέρειες. Επομένως προκειμένου να σταματήσεις να ανησυχείς ξεκινήσε να αναρωτιέσαι: Ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί; Είμαι σε θέση να το διαχειριστώ;

4) Διαχειρίσου τις επιβλαβείς συμπεριφορές που φέρνει η τελειομανία: Πίσω από την τελειομανία βρίσκεται ο φόβος του λάθους και της αρνητικής έκθεσης. Συνεπώς, το να αντιμετωπίζει κανείς σταδιακά και βήμα βήμα τους φόβους σου είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τους υπερνικήσεις. Επομένως, αυτό που θα χρειαστεί είναι να αρχίσεις να κάνεις κάποια «σκόπιμα» λάθη, π.χ. καλέστε κάποιον στο σπίτι σου χωρίς να  το έχεις στην εντέλεια.

5) Αγάπησε τον εαυτό σου: Δεν χρειάζεται να αγωνίζεσαι για την τελειότητα, το να κάνεις λάθη είναι φυσιολογικό και μέσα από τα λάθη σου μαθαίνεις και παίρνεις δύναμη. Ξεκίνα να μιλάς στον εαυτό σου με τον ίδιο τρόπο που θα μιλούσες σε κάποιον που αγαπάς

Βιβλιογραφία
 Antony, PhD, Martin (2009). When Perfect Isn't Good Enough: Strategies for Coping with Perfectionism. Oakland, CA: New Harbinger Publications. p. 312. 
Flett, G. L.; Hewitt, P. L. (2002). Perfectionism. Washington, DC: American Psychological Association. pp. 5–31
 Greenspon, T. S. (2007).What to do when good enough is not good enough: The real deal on perfectionism. Minneapolis: Free Spirit Publishing.

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Δανάη, Ψυχολόγος MSc

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια