ΠΟΣΟ ΝΕΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΩ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ; | INMEDHEALTH

Πόσο νερό πρέπει να πίνω ημερησίως;

Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να επιβιώσει περίπου για 50 ημέρες χωρίς φαγητό, αλλά μόλις 2 με 3 ημέρες χωρίς νερό. Το νερό είναι αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία του σώματός μας. Κατά μέσο όρο χρειαζόμαστε 2.5 L ημερησίως, ποσότητα η οποία εξαρτάται και από παράγοντες όπως: η ηλικία, το φύλο, το βάρος, το ύψος, η ημερήσια φυσική μας δραστηριότητα, η κατάσταση της υγείας μας καθώς και η θερμοκρασία ή/και οι κλιματικές συνθήκες στην περιοχή στην οποία βρισκόμαστε.

Το νερό αποτελεί κατά μέσο όρο το 60% του σώματος των ενηλίκων. Το 1/3 του αποθηκεύεται στο αίμα και τα υπόλοιπα 2/3 απαντώνται εντός των κυττάρων. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε λειτουργίες όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας, η ορμονική λειτουργία, ο μεταβολισμός, η πέψη & απορρόφηση θρεπτικών συστατικών κ.ά, με συνέπεια σε περιπτώσεις αφυδάτωσης οι παραπάνω λειτουργίες να φθίνουν. Αν χάσουμε μόλις το 1% του νερού του σώματος μας, η ικανότητα για άσκηση, η ορθή ρύθμιση της θερμοκρασίας καθώς και η όρεξή μας επηρεάζονται άμεσα, ενώ σε απώλεια της τάξης του 5% εμφανίζεται μειωμένη πνευματική επίδοση με δυσκολίες συγκέντρωσης, υπνηλία και έντονους πονοκεφάλους. Αν χάσουμε πάνω από 8% του νερού στο σώμα μας, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι θανατηφόρες.

Η European Food Safety Authority (EFSA) συστήνει:

Πληθυσμιακή ομάδα
Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νερού
Βρέφη (0-6 μηνών)
100 - 190 ml/ kg Σωματικού Βάρους, μέσω θηλασμού
Βρέφη (6-12 μηνών)
0.8 - 1.0 L
Παιδιά (1-2 χρονών)
1.1 – 1.2 L
Παιδιά (2-3 χρονών)
1.3 L
Παιδιά (4-8 χρονών)
1.6 L
Αγόρια (9-13 χρονών)
2.1 L
Κορίτσια (9-13  χρονών)
1.9 L
Άντρες (>14 χρονών)
2.5 L
Γυναίκες (>14 χρονών)
2.0 L

Στις παραπάνω συστάσεις προσμετρώνται και τα υγρά που προσλαμβάνουμε μέσω και της κατανάλωσης τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, η οποία υπολογίζεται ότι καλύπτει το 20-30% των υγρών που χρειαζόμαστε, εφόσον ακολουθούμε ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο με ποικιλία φρούτων & λαχανικών.

Το ‘περισσότερο δεν είναι πάντα καλύτερο’ όσον αφορά το νερό. Σε καταστάσεις υπερενυδάτωσης είναι πιθανό να σημειωθεί υπονατριαιμία & υπερβάλλον νερό να μετακινηθεί εντός των κυττάρων οδηγώντας σε πνευμονική συμφόρηση. Για το λόγο αυτό, σε άτομα τα οποία πρέπει να καταναλώσουν πολύ μεγάλες ποσότητες νερού, δίνεται πολλές φορές η οδηγία να προσθέτουν λίγο αλάτι σε αυτό ή να καταναλώνουν ισοτονικά ποτά.

Κείμενο: Κοντοέ Μαρία, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια