Βιταμίνη D και μυϊκή λειτουργία
Η βιταμίνη D είναι μια κυρία ορμόνη του μεταβολικού κύκλου των κυττάρων του σκελετού . Όμως υποδοχείς αυτής βρίσκονται σε πολλούς άλλους ιστούς με αποτέλεσμα να αποτελεί μέρος πολλών μεταβολικών μονοπατιών. Η βιταμίνη D εμπλέκεται σε λειτουργίες: του ανοσοποιητικού συστήματος , του καρδιαγγειακού, στην ογκογένεση και την νόηση .
Παρά την εμφανή σημαντική δράση της βιταμίνης, η έλλειψη της είναι πολύ συχνή στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και ειδικότερα στις γυναίκες. Η άγνοια της προσφοράς στον οργανισμό του ανθρώπου αλλά και η λανθασμένη εντύπωση πως η απορρόφηση της από την ηλιακή ακτινοβολία είναι αρκετή, οδηγεί στην παραμέληση της και στην αποφυγή λήψης κάποιου συμπληρώματος ακόμα και αν είναι υπό την καθοδήγηση ιατρού.
Σύγχρονες μελέτες φαίνεται να συνδέουν την βιταμίνη και με την μυική ανάπτυξη.
Στο μυϊκό κύτταρο υπάρχουν ειδικοί υποδοχείς για αυτή την βιταμίνη. Κατά την σύνδεση της προκαλεί μια σειρά αλλαγών στο κύτταρο ενεργοποιώντας κίνησες και φωσφολιπασες και ανοίγοντας τον δρόμο εισροής ασβεστίου στο εσωτερικό. Δεν σταματά όμως εκεί. Η βιταμίνη δημιουργεί συμπλοκή με πρωτεΐνες μεταφορείς και εισέρχεται στον πυρήνα του κυττάρου. Εκεί οδηγεί στην μεταγραφή και μετάφραση συγκεκριμένων γονιδίων που προωθούν την διαφοροποίηση του κυττάρου καθώς και την βελτίωση της συστολής του.
Σε έλλειψη όμως βιταμίνης αυτοι οι υποδοχείς μειώνονται καθώς εκφυλίζονται λόγω αχρηστίας ή δεν υπήρχαν εξ αρχής . Κατά συνέπεια αυτές οι λειτουργίες δεν πυροδοτούνται. Έτσι μακροπρόθεσμα η υποβιταμίνωση οδηγεί στην μείωση της μυϊκής λειτουργίας και κατά επέκταση στην φυσική κατάσταση γενικότερα.
Όλα όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν. Σύμφωνα με έρευνα σε γυναίκες που έπαιρναν συμπλήρωμα βιταμίνης D (υπό την επίβλεψη γιατρών) , σε διάρκεια 4 μηνών είχαν αύξηση έως και 30 % των υποδοχέων αυτών στο μυϊκό κύτταρο ρυθμίζοντας έτσι τα συμπτώματα της έλλειψης. Ακόμα το συμπλήρωμα έχει θετική επίδραση στην δύναμη, την ισορροπία σε υγιείς ανθρώπους όσο και σε μεγαλύτερους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα.
Εν κατακλείδι, δεν πρέπει να αγνοείται τίποτα που μπορεί να υπολείπεται στον οργανισμό καθώς όλα έχουν συγκεκριμένες λειτουργίες. Δεν πρέπει να αφήνουμε την άγνοια να επηρεάζει την κρίση μας. Όταν κάτι συνταγογραφείται ή παρακινείται από ειδικούς πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν.
Κείμενο: Καρούμπαλη Μαρίνα, Σπουδάστρια Βιολογίας - Προσωπική Γυμνάστρια
#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com
Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.
0 Σχόλια